用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 播道 vs 福中
樓主: q4q4
go

播道 vs 福中 [複製鏈接]

Pixy 發表於 20-11-30 12:33
但福小係英小,照計小朋友既英文底子不俗,點解福中會衰英文?
我覺得可能係同應試(dse) 技巧嘅針對性有關。即係你叫職業司機用宜家揸車嗰套去考牌一樣。況且講真,福小最top嗰啲唔會上褔中,以褔中嘅名氣,外校top 嗰啲亦有未必會選佢。

回覆樓主:

的確係,好多人聽都未聽過呢間學校

hkpapa852 發表於 20-11-24 15:45
以成績計, 播道較浮動, 今年應跌回B2A水平, 但入U率仍然不俗福建維持B1C水平, 但多年嚟英文仍然較弱 (甚至 ...

福建小學唔係聲稱英文小學同好國際嗎?點建英文仲係咁差?

係新一批未升到中學?

原來已回覆,唔好意思。難怪小學版福小咁多人話好,原來收唔夠人。

個人比較鍾意福建,學校好多活動,拎過好多次紫荊銀杯,學校校風又唔錯,只係英文成日都唔係好爭氣,希望英文升返啦,其他我覺得都表現得唔錯!

KathyTung 發表於 20-12-1 13:27
個人比較鍾意福建,學校好多活動,拎過好多次紫荊銀杯,學校校風又唔錯,只係英文成日都唔係好爭氣,希望英 ...
知道啦, 紫荊銀杯, 好勁架. 同福建小學一樣咁勁...
福建小學:
學校帶學生去新加坡打旱地冰球比賽
>旱地冰球facebook有1,135人Like

帶學生去韓國參加單輪車錦標賽
>韓國出名應該係場地單車

英國參加STEM比賽
>英國出名文學

停課期間同巴西交流疫情下嘅生活
>幼稚園同NASA太空人分享

英文科用國家地理雜誌的教材
>好多家長都同小朋友係屋企伴讀NatGeo

KathyTung 發表於 20-12-1 13:27
個人比較鍾意福建,學校好多活動,拎過好多次紫荊銀杯,學校校風又唔錯,只係英文成日都唔係好爭氣,希望英 ...
個人意見,英文係普遍愛國學校死症,要解決除非佢地中學唔再接受大量來自國內新移民既學生插班(佢地科科都強,係英文唔掂,亦係呢個原因抬高咗福中其它科既DSE成績)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-1 17:28
個人意見,英文係普遍愛國學校死症,要解決除非佢地中學唔再接受大量來自國內新移民既學生插班(佢地科科都 ...
如果佢英文好啲,真係一間唔錯嘅Band one中學
‹ 上一主題|下一主題