用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 播道 vs 福中
go

播道 vs 福中

請問 播道  vs   福中  哪校較好?謝謝指教!

q4q4 發表於 20-11-24 14:42
請問 播道  vs   福中  哪校較好?謝謝指教!

以成績計, 播道較浮動, 今年應跌回B2A水平, 但入U率仍然不俗

福建維持B1C水平, 但多年嚟英文仍然較弱 (甚至不如播道)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-11-24 15:45
以成績計, 播道較動, 今年應跌回B2A水平, 但入U率仍然不俗福建維持B1C水平, 但多年嚟英文仍然較弱 (甚至不 ...

請問如播道 vs GT, 應該會點㨂?

回覆 icebbs 的帖子

GT dse 成績未能真實反映學校水平九龍東,如直資可考慮匯基東

回覆 hkpapa852 的帖子

thanks  so much,,,,播道較動??!!

q4q4 發表於 20-11-27 17:05
回覆 hkpapa852 的帖子

thanks  so much,,,,播道較動??!!

係“浮動”先啱,打漏咗

q4q4    發表於 20-12-10 01:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-11-24 15:45
以成績計, 播道較浮動, 今年應跌回B2A水平, 但入U率仍然不俗福建維持B1C水平, 但多年嚟英文仍然較弱 (甚至 ...

如高主教 vs播道 vs福中vs真道 呢?之前爬文好多人話高主教同福中都係b1c,教學水平係唔係差唔多?

回覆 christy2011 的帖子

請問點該GT反應唔到學生真實水平?

christy2011 發表於 20-11-25 08:39
回覆 icebbs 的帖子

GT dse 成績未能真實反映學校水平九龍東,如直資可考慮匯基東

請教一下點樣睇GT佢反映真實水平與否?
播道近兩年DSE都越來越唔錯

多多宝 發表於 20-11-27 17:23
如高主教 vs播道 vs福中vs真道 呢?之前爬文好多人話高主教同福中都係b1c,教學水平係唔係差唔多?
...

高主教衰中文,福中衰英文,播道成績未見穩定。
真道DSE只係B2B水平

hkpapa852 發表於 20-11-30 08:38
高主教衰中文,福中衰英文,播道成績未見穩定。
真道DSE只係B2B水平

四間各有缺點

回覆樓主:

但福小係英小,照計小朋友既英文底子不俗,點解福中會衰英文?

Pixy 發表於 20-11-30 12:33
你應該去問學校啦!

icebbs 發表於 20-11-29 23:27
請教一下點樣睇GT佢反映真實水平與否?
播道近兩年DSE都越來越唔錯

同問

Pixy 發表於 20-11-30 12:33

聽講(無fact check),第一屆由福建接手的小一生,現在只係F.2定F.3,可能要過多3年先睇到英文科DSE個成績有冇變動。

hagupit 發表於 20-11-30 13:17

聽講(無fact check),第一屆由福建接手的小一生,現在只係 ...

所謂小一開始招收既親生仔,如果無走係今年中六。

福中一向收近50%外校生,小學部學生既影響無其它只有30%左右既外校生既龍校影響咁大

hkpapa852 發表於 20-11-30 13:27

福中一向收近50%外校生,小學部學生既影響無其它只有30 ...

咁就要睇下今年dse英文科有無進步了

hkpapa852 發表於 20-11-30 13:27

福中一向收近50%外校生,小學部學生既影響無其它只有30 ...

福小唔係有9成升福中?

Pixy 發表於 20-11-30 17:39
福小唔係有9成升福中?
福中中六都有200人畢業,中一全級應有220人或更多,福小小六一級好似得120人

回覆樓主:

原來如此,請問福中水平ok嘛?升讀大學既比率如何?