用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問有耀中用家嗎?
樓主: imada
go

[其他] 請問有耀中用家嗎? [複製鏈接]

前用家。
我囡由2歲入耀中,讀至小學畢業。英普都流利。耀中中文程度很合適,比較接近本地學校中文,中文老師大都來自北京上海,學生普通話學得好好。
英文方面,她中學就讀KGV, 英文絕對跟得上,可見耀中的英文底子打得唔錯。另外,耀中重視閱讀,女兒熱愛看書,寫作也ok的。
當然,英文程度也可能和她喜歡閱讀有關,另外,她的老友大都是外地或混血都有影響。

gracedolly 發表於 20-11-28 09:11
前用家。
我囡由2歲入耀中,讀至小學畢業。英普都流利。耀中中文程度很合適,比較接近本地學校中文,中文老 ...

點解唔直升中學

agree!except the expensive school fee,YC is good. Teachers are nice and qualified, admin is clear and efficient. If the fee can be 10%-15% cheaper, it would be perfect. (emoji)

FELHO 發表於 20-11-19 22:25
我兩個仔今年轉了去ycis, 大仔之前讀local school, 唔太肯講英文,讀左幾個月,而家講英文流利左同信心大左 ...

你好呀 想問 新耀中語境好唔好 校風如何(emoji)

hohopanda 發表於 20-11-22 15:29
我小朋友也是今年轉去ycis的, 基本上每天上課除了中文外也是用英文的, 同學之間當然有粵普英為母語的同學,  ...

你好呀 我親友小朋友10歲 想換去耀中 擔心 因為多數是講粵語多

文英妮妮 發表於 20-11-26 03:33
如果沒有經濟壓力,耀中不會差過英基的。英基成績好係因為以前精英入學政策所致,其實IB平均分耀平并不比 ...

耀中 近年ib 成績好了好多

回覆 Kettlechips 的帖子

唔直升中學原因不止一個。最主要係我比較慳家,ESF學費好好多(小時候不考英基,是要她學繁體中文,現在任務完成了),另外KGV更近屋企。此外,囡說她yr 6的同班同學有大半班會飛走,另外幾個老友轉去其他國際學校,今年比較多人走,而且據朋友說耀中在本地小學招生升中,我怕新同學英文未必能立刻跟上,影響全班進度。

gracedolly 發表於 21-2-4 18:26

唔直升中學原因不止一個。最主要係我比較慳家,ESF學費好好多(小時候不考英基, ...

但學學下繁體中學轉學簡體會唔會難適應?

gracedolly 發表於 21-2-4 18:26

唔直升中學原因不止一個。最主要係我比較慳家,ESF學費好好多(小時候不考英基, ...

你好媽媽 想問耀中校風好嗎 語境足夠嗎(emoji)

回覆 gracedolly 的帖子

耀中幼稚園部既英文時間多唔多?小朋友細果時同同學多唔多講英文架?唔該晒

回覆 TingTing0001 的帖子

囡現在仍未能看懂簡體, 唯有慢慢適應。我也不想她忘記繁體字啊~

gracedolly 發表於 21-2-6 00:33
回覆 TingTing0001 的帖子

囡現在仍未能看懂簡體, 唯有慢慢適應。我也不想她忘記繁體字啊~ ...

你好媽媽  想問下你 耀中 校風好嗎 語境好嗎(emoji)

回覆 TTMother 的帖子

兩樣都幾好呢~校風和本地私校差不多~小學除中文課是全英的,我囡和同學都是說英語的。

gracedolly 發表於 21-2-8 11:14

兩樣都幾好呢~校風和本地私校差不多~小學除中文課是全英的,我囡和同學都是說英語 ...

先謝謝你呀 中學呢 家人想幫小朋友轉year 7

我不是中學部用家, 對中學部不太了解, 只是小學最後一年有去參觀校舍~

又唔覺得ycis d中文好好,好友女女讀緊,佢7歲,有次一齊去農莊,連好簡單「兔寶寶的家」都唔識讀

gracedolly 發表於 21-2-16 22:51

我不是中學部用家, 對中學部不太了解, 只是小學最後一年有去參觀校舍~ ...

想請問校風? 校內英語交談還是普通話?外籍學生佔多少?謝謝

‹ 上一主題|下一主題