用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問有耀中用家嗎?
go

[其他] 請問有耀中用家嗎?

請問可否分享一下呢?細路中英文會否都可以native咁講呢?謝謝

我兩個仔今年轉了去ycis, 大仔之前讀local school, 唔太肯講英文,讀左幾個月,而家講英文流利左同信心大左

我小朋友也是今年轉去ycis的, 基本上每天上課除了中文外也是用英文的, 同學之間當然有粵普英為母語的同學, 但大部分也是用英文交流的, 我也感到呀仔講英文自信心大了很多, 暫時感到很滿意。

hohopanda 發表於 20-11-22 15:29
我小朋友也是今年轉去ycis的, 基本上每天上課除了中文外也是用英文的, 同學之間當然有粵普英為母語的同學,  ...

感謝各位,因為好似好少人講,如果英基唔收我應該會讀耀中

耀中學業其實唔差,不過學生紀律管得唔嚴。少人討論係因為耀中多國語父母,加上學費唔平,唔係香港家長的選擇。呢度始終係香港家長多,好多都會避開大陸學生多嘅學校。耀中係大陸大城市都有分校,好多大陸企業家及金融、國企高管的子女係度讀。如果佢哋調返大陸公司做,仔女又會返去大陸耀中。你唔介意大陸人多,其實無乜所謂。

耀中雙語教學系統唔錯但唔係谷,國內名牌,雖然香港學費貴,但相對上海耀中16年(K2開始到Y13)換算港幣HKD 5.5mio (佰萬)還是有所不及。

小朋友讀了四年多, 真心好學校好課程好老師.
不過部份香港家長可能唔喜歡香港人內地人為主的學校.

文英妮妮 發表於 20-11-24 01:47
耀中學業其實唔差,不過學生紀律管得唔嚴。少人討論係因為耀中多國語父母,加上學費唔平,唔係香港家長的選 ...

其實另一個角度睇... 多啲內地同學仔早啲建立 network 都幾好...
不過人人睇法唔同..

國內名牌

FELHO 發表於 20-11-19 22:25
我兩個仔今年轉了去ycis, 大仔之前讀local school, 唔太肯講英文,讀左幾個月,而家講英文流利左同信心大左 ...

請問疫情下YC 的online learning 充足嗎?每天有多少時間網授?老師每天8-4都available 回答學生問題?

現在是返全日.
之前在家上zoom時, 是跟學校的時間表, 返全日, 阿仔話好倦!

回覆 hoilong 的帖子

Music, Violin, PE, Assembly我全部冇上.
每日上60-100分鐘, 課堂之間做功課, 可以接受.

絕對國內名牌,當年去浦東参觀想入學但太長等候名單,職員送我一張附近國際學校名單及聯絡方法,避免小朋友逾時未能就學...

v369234 發表於 20-11-24 20:46
絕對國內名牌,當年去浦東参觀想入學但太長等候名單,職員送我一張附近國際學校名單及聯絡方法,避免小朋友 ...

原來 耀中 是咁出名

imada 發表於 20-11-22 21:29
感謝各位,因為好似好少人講,如果英基唔收我應該會讀耀中

如果沒有經濟壓力,耀中不會差過英基的。英基成績好係因為以前精英入學政策所致,其實IB平均分耀平并不比英基差好多。有個笑話係,讀英基,你會識到唔少職場竟爭對手,讀耀中,你會結識未來的商業伙伴。如果你唔排中,耀中并不是差的選擇,反而英基,好多唔識中文,好多唔識中文,外國畢業回流無人請,結果丟低父母係香港,自己返美加搵食。

v369234 發表於 20-11-24 20:46
絕對國內名牌,當年去浦東参觀想入學但太長等候名單,職員送我一張附近國際學校名單及聯絡方法,避免小朋友 ...

有D誇張,應該好多年前了吧?其實大陸而家唔少國際學校了,應該不會出現這情況。

文英妮妮 發表於 20-11-26 03:33
如果沒有經濟壓力,耀中不會差過英基的。英基成績好係因為以前精英入學政策所致,其實IB平均分耀平并不比 ...

我諗ESF呢幾年入學的都注重中文學習,父母以子女中文文盲為傲的時代已過去,私補中文已經成了IS 幼稚園其中一門最大生意

好奇想知YC 的學生需要外補中文嗎?如果只跟學校課程,一般中學畢業的中文大概什麼程度?

小加子 發表於 20-11-26 08:58
我諗ESF呢幾年入學的都注重中文學習,父母以子女中文文盲為傲的時代已過去,私補中文已經成了IS 幼稚園其 ...

如果沒有外補,中學畢業能夠達到小六畢業程度已經不錯了。其實最大的問題是中英文語法上的不同導致他們很難理解中文。只要是讀國際學校,這個問題躲不過去。外國人笑話我們說港式英文,因為我們把腦裡的中文換做英文才進行表達。讀國際的小朋友,他們是英文思維,習慣把腦裡英文句子換成中文後才說出來。所以呢,最終有一個很大的問題就是,即使每一個中文字他們都會讀,但是整句句子他們卻不能理解。比如,中國大敗美國,又比如,我要去方便下。

文英妮妮 發表於 20-11-26 03:33
如果沒有經濟壓力,耀中不會差過英基的。英基成績好係因為以前精英入學政策所致,其實IB平均分耀平并不比 ...

你提到紀律問題,可以多說一點嗎

Kettlechips 發表於 20-11-27 10:22
你提到紀律問題,可以多說一點嗎

其實就係學校任由學生自由摸索,比如上堂,小朋友走去玩第二樣嘢,只要唔影響到其他同學,老師唔會阻止。唔影響其他人的前提下,基本上老師都唔會制止學生的行為。你眼瞓,行埋一邊訓覺,ok㗎!