用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行階段 兩間都選擇誇區中學??
go

自行階段 兩間都選擇誇區中學??

如自行階段, 兩間都選擇誇區中學, 會不會太進取及冒險?

對之後大抽獎有沒有影響.

因有些中學要111才有叩門機會

請賜教.

oceanstones 發表於 20-11-17 15:52
如自行階段, 兩間都選擇誇區中學, 會不會太進取及冒險?對之後大抽獎有沒有影響.因有些中學要111才有叩門機 ...

唔RISKY....我去年都係咁, 兩間自行都係誇區中學, 好彩都收到電話.
只要你搵對學校, 就冇問題, 加油~

oceanstones 發表於 20-11-17 15:52
如自行階段, 兩間都選擇誇區中學, 會不會太進取及冒險?對之後大抽獎有沒有影響.因有些中學要111才有叩門機 ...
自行報跨區~~重點係是否啱BANDING !   太進取及冒險都是睇啱唔啱BANDING LEVEL  

除非你叩門嗰間中學指定要自行揀佢才可入表,或有直屬/聯繫中學,否則自行階段本區或誇區同大抽獎根本冇乜關係
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我個人就喜歡返學近點,喜歡留系本區,到時會選一間跨區,一間本區~

回覆 mianyang_99 的帖子

是會選同BANDING, 但小女沒有特異功能, 怕羞, 擔心在自行階段難以脫穎而出.
多謝你們的意見.

在自行階段, BAND 1C-1B 的英語水準應要達到什麼程度?

呢個問題,建議樓主問問過往叩門或叩門表格參考。
如果該中學重視有申請過自行,叩門詳情應該有提及。
當然,只可以當參考,有機會年年唔同。
舊年都係一間區外,一間區內。區外果間叩門詳細有提到自行申請過要交存根,不過放榜日小朋友最後決定唔叩。

中學睇成績、面試表現、體藝獎項等, 誇唔誇區不是考慮點

oceanstones 發表於 20-11-17 16:36

是會選同BANDING, 但小女沒有特異功能, 怕羞, 擔心在自行階段難以脫穎而出.
香港官津學校收生主要睇成績次第, 次第好已經win 左一半特異功能只是配菜甜品, 可有可無 !

睇番想報自行的中學, 在自行階段收生標準, 再去評定風險呢 !

王家爸爸    發表於 20-11-18 11:29

oceanstones 發表於 20-11-17 16:36

delete

英語水準應要達到聽得明、答得到考官問題的程度

跨唔跨區,同進唔進取、冒唔冒險有嘜邏輯關係?

0030 發表於 20-11-17 16:28
我個人就喜歡返學近點,喜歡留系本區,到時會選一間跨區,一間本區~
如果你喜歡返學近啲,點解需要一間跨區?萬一去咗間跨區學校,咪同你既初心(返學近)相違背?

回覆 王家爸爸 的帖子

本區只有一間合我女banding學校,想試下同banding的另一間跨區,車程差10分鐘,還可以接受

subb 發表於 20-11-17 16:47
香港官津學校收生主要睇成績次第, 次第好已經win 左一半特異功能只是配菜甜品, 可有可無 !
非常同意,特異功能只係伴碟配菜,但係唔知點解好多人將重點放喺配菜度。

王家爸爸 發表於 20-11-18 11:31
非常同意,特異功能只係伴碟配菜,但係唔知點解好多人將重點放喺配菜度。 ...
主菜已經達到登峰造極,繼而追求下配菜咯……
甘樣係咪完美解釋到?

medicine 發表於 20-11-18 11:43
甘樣係咪完美解釋到?
如果真係主菜已經達到登峰造極,全港排名前一百幾十,咁追求下配菜都好合理,但係呢啲機會唔屬於99%既人。

medicine    發表於 20-11-18 11:50

王家爸爸 發表於 20-11-18 11:46
如果真係主菜已經達到登峰造極,全港排名前一百幾十,咁追求下配菜都好合理,但係呢啲機會唔屬於99%既人。 ...

全港每年升小升中數萬人,兩項入到坊間所謂神校的人數都應該係不足1%,即99%的人都入唔到,但點解啲人係甘將重點放係個度去追求以及討論尼?

medicine 發表於 20-11-18 11:43
甘樣係咪完美解釋到?

我反而經常見到其他小朋友主菜已經麻麻地,父母仲要仔女去學配菜,但配菜又唔係登峰造極嗰種,佢地解釋話升中份form叫做有D野寫吓,好睇D。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-11-18 11:57
我反而經常見到其他小朋友主菜已經麻麻地,父母仲要仔女去學配菜,但配菜又唔係登峰造極嗰種,佢地解釋話 ...
現實同理想之間仲有著巨大的認知空間
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊