用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔二面
go

男拔二面

有無人同我小朋友一樣,男拔二面20分鐘內完成,仲要包埋出入課室時間
仔話只係問左3條數學題,完
3條佢話答錯1題

我明,玩得呢個遊戲就應該接受當中的規則等,唔高興可以唔玩
我又明男拔著重數學,可能見數學唔得無謂浪費大家時間

但請問3條問題是否真的可以否定一位小朋友呢
作為媽媽真係好心痛,只可以講呢間學校真係唔適合我個仔

純呻,不喜勿插

你第幾日見?有時見面時間不代表什麼㗎

Dawnmama 發表於 20-11-17 07:11
你第幾日見?有時見面時間不代表什麼㗎

第2日見,見面時間,題目數量,真係反映事實了

回覆 tree.monkey 的帖子

由禮堂離開至地下接回,用了26分鐘。面試老師也說面試只是15分鐘。所以20分鐘不算短,
結果未出,平常心吧,别難過。
但當日,有些小孩好像真的很快就面試完成。
有兩個排在我們前面進去,但比我們快約十分鐘出來。
目測好像是個頭較小的細B,但時間長短不代表好壞,
說不定這些孩子對答快靚正。但每個小男孩也是高高興興地下山,
其實每個小朋友也有機會。

歲月悠悠,總有人慧眼識珠。:)

回覆樓主:

可能今年疫情關係縮短了整體逗留學校的時間,上年我地送完小朋友入學校,要等差不多1.5小時才接回

放鬆吧,歲月流流長,假如這次不理想,有實力依然大把機會入
小學二年級到五年級叩門,考中一,中學二年級到五年級叩門

小朋友很懂得父母的臉色
你臉色好,小朋友表現更好

我的小朋友難得記得一個學校,因為以前開放日參觀過

xAlexNgx 發表於 20-11-17 08:13
回覆 tree.monkey 的帖子

由禮堂離開至地下接回,用了26分鐘。面試老師也說面試只是15分鐘。所以20分鐘不 ...

好多謝你甘早甘快有甘長嘅安慰
謝謝你呀
係,我深信我會搵度間適合仔仔嘅學校

Azzurro 發表於 20-11-17 09:23
放鬆吧,歲月流流長,假如這次不理想,有實力依然大把機會入
小學二年級到五年級叩門,考中一,中學二年級 ...

係,歲月流流長
小朋友有無限嘅可能
謝謝你

其實我見組組都唔係見好耐...  no worries~

我仔入課室計15分鐘出黎,最尾只係問左兩條問題就完。但之前做左一D TASK。我相信你仔仔應該前部分都有做TASK,可能佢覺得只係玩遊戲,而問問題先係面試?
20分鐘唔算短架喇,比D信心佢啦~

laisan225 發表於 20-11-17 10:10
其實我見組組都唔係見好耐...  no worries~

我見好多家長話 in 好耐,成50分鐘,有啲直入校長室添

kisskyoro 發表於 20-11-17 10:44
我仔入課室計15分鐘出黎,最尾只係問左兩條問題就完。但之前做左一D TASK。我相信你仔仔應該前部分都有做TA ...

謝謝你
但不太抱希望

Deleted

時間長短唔係問題,唔使灰心!不過有答錯既機會真係微啲,始終大把人會答啱晒

其實不太明白你一定要跟有關係的小朋友比較的意義何在?SPCC都預留七成位給有關係的小朋友入讀了,也不見報名家長有任何意見。津校直頭直收兄弟姊妹,DB只是加十分,有關係的也是少數。

rafaelbaba    發表於 20-11-17 13:34

Aiyoyo 發表於 20-11-17 13:12
其實不太明白你一定要跟有關係的小朋友比較的意義何在?SPCC都預留七成位給有關係的小朋友入讀了,也不見報 ...

我無話要同其他有關係的人比較
只係覺得問得3條就有可能否定一位小朋友,唔係比較嘅問題,係尊唔尊重小朋友嘅問題

Lowplastic 發表於 20-11-17 12:31
時間長短唔係問題,唔使灰心!不過有答錯既機會真係微啲,始終大把人會答啱晒 ...

謝謝 :)

你有無試過去一間二線甚至三線直資,只問了5分鐘?小朋友加大人喎!

咁呢d仲唔尊重啦

其實人人都是問三四條問題,學校都是想縮短小朋友的面試時間以策安全。一定要玩埋group遊戲,面試四五十分鐘的學校也有。video直出offer,連面都不需要見的學校也有。其實學校想怎樣揀選小朋友是他的自由和權利。個個學校幾千人報,難道不給offer的人就是被學校否定?讀到不一定成龍,不讀到也不一定就成蟲。哪怕小朋友不醒目,學習成績不好,也不代表將來不能立身社會。

Aiyoyo 發表於 20-11-17 15:39
其實人人都是問三四條問題,學校都是想縮短小朋友的面試時間以策安全。一定要玩埋group遊戲,面試四五十分 ...

分析得好好!家長切忌輸打贏要,我記得學校講過老師有一套收生準則,一直沿用至今,如果小朋友是符合學校,一個問題已經會收,面試是重質不重量,希望家長們明白。