用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 等緊學校派彩,麻煩比啲意見!
go

[英國] 等緊學校派彩,麻煩比啲意見! [複製鏈接]

小兒申請以下學校的year 9,在運動或音樂上沒有特別偏好,現在正等結果,由於疫程關係,只可紙上談兵,隔山買牛去選校,雖然網上已經提供不少資訊可以參考,但亦只不過係agents和學校的介紹,所以有啲唔安心,所以希望有該校的家長分享吓,提供多些資料和真實體驗去選校!

當然小兒無可能取得每一個offer,不過當傾吓計,研究吓先都好!

例如,過住成績,教學質素,Pastoral care,位置,附近town,宿舍安排,課外活動總類,學生mixture,聲譽,歷史⋯⋯等作多方面比較!

如果並非該校家長,亦請比啲意見,排吓你們心目中的三甲選擇或排吓位!

1. Lancing
2. Uppingham
3. Shrewsbury
4. Bromsgrove
5. Cheltenham College
6. Bedford
7. Sherborne
8. Warwick

0    0    0    0

回覆 kct18 的帖子

之前都同你私底下傾過,唔再贅喇。唯一係今年啲agent係咁推Bromsgrove唔係好對路(已經唔少東方人,只會更多)我就未必再會排咁前喇。

回覆樓主:

請問各位,d agency 是否每年都會睇睇,邊一間Boarding School 多回佣,就推邊間呢?

bmw123 發表於 20-11-14 12:07
請問各位,d agency 是否每年都會睇睇,邊一間Boarding School 多回佣,就推邊間呢?
...
其實做家長的好難知道究竟agent 每間不同的學校收回佣的數目和情況,除非有人在agent 裡面做過。所以,最好自己做多D research, 唔好只信agent. Agent 個角色只係安排吓考試,同學校溝通吓,落實咗去邊間之後要處理的事宜等。至於選校,我覺得家長都係做多D功課,問吓身邊嘅朋友,聽吓信得過嘅人的推介,再諗吓仔女適合邊間會好D。
‹ 上一主題|下一主題