用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 HKU Taster is back
樓主: mrschan256
go

HKU Taster is back   [複製鏈接]

ilovecu 發表於 21-3-5 22:39
我係新加入嘅會員 , 阿女讀國際學校 ,你報咩program點解會平一二千嘅?我啱啱 幫阿女報咗
Stem $1000
He ...
其實上面已講得好清楚⋯
參加 young summer professional program 有八折...
例如 future legal professional program 要 $11600, 有八折就可以慳 $2300

小鹿揀學校 發表於 21-3-6 09:04
其實上面已講得好清楚⋯
參加 young summer professional program 有八折...
例如 future legal profession ...

我朋友個大仔都報咗law professional同 business嗰個,$3000同 1000 , 係咪有得再平啲?

朋友擔心自己個仔應付唔到 , 但係學校都推薦呢幾個program

海之風 發表於 21-2-26 14:58
咁academy for the talented要收費嗎?

free , school Nominate , 有行入會之前
見到有幾百人參加 呢個講座, 係特登畀 會員, 即係特登畀一班本身已經喺學校攞成績攞得幾高分嘅學生
全部 都係一班 全部都係有共同目標嘅學生

ilovecu 發表於 21-3-6 09:12
我朋友個大仔都報咗law professional同 business嗰個,$3000同 1000 , 係咪有得再平啲?

朋友擔心自己個 ...
你呢個program 係 academy for the talented 再分枝出不同 professional 的分會, 只比會員參加, 印象中是五日 courses 收 $500 , 超超平
我上面講的是對外開放, 十日courses 收 $11600, 貴好多, 雖然有八折

小鹿揀學校 發表於 21-3-6 09:24
你呢個program 係 academy for the talented 再分枝出不同 professional 的分會, 只比會員參加, 印象中是五 ...

原來你係講呢個學校幾年前已經同我哋講 話呢 個係不必要上, 話佢呢個只係暑期班 興趣班多啲, 成個programs三分二都係大陸人

cu嗰個medicine都搞得幾好 唔使會員, 都係幾百蚊

而家生活艱難真係倛多餘錢畀阿女參加太貴課程

ilovecu 發表於 21-3-6 09:29
原來你係講呢個學校幾年前已經同我哋講 話呢 個係不必要上, 話佢呢個只係暑期班 興趣班多啲, 成個progra ...
興趣班 + 多大陸人是指 $11600 十日 course 嗰個?

小鹿揀學校 發表於 21-3-6 09:33
興趣班 + 多大陸人是指 $11600 十日 course 嗰個?

小鹿揀學校 發表於 21-3-6 09:33

cu also no mainlander, local only , and not expensive

ilovecu 發表於 21-3-6 09:39
cu also no mainlander, local only , and not expensive

原來你係講呢一個 呢一個喺我哋媽媽群組度已經 黑名單 咗喇
要成萬幾蚊我不如去報Oxford Cambridge , Harvard

ilovecu 發表於 21-3-6 09:29
cu嗰個medicine都搞得幾好 唔使會員, 都係幾百蚊
之前我去 cu summer institute search 過吓, 只係搵到d 正正經經的 medic course, 而不是 medic program taster 的形式,
請問你在那裏找到 cu medic taster ?

小鹿揀學校 發表於 21-3-6 09:44
之前我去 cu summer institute search 過吓, 只係搵到d 正正經經的 medic course, 而不是 medic program ta ...

cu no taster , cu will announce soon coz I call them .
stay tuned from their Facebook , school has quota reserved too

ilovecu 發表於 21-3-6 09:44
原來你係講呢一個 呢一個喺我哋媽媽群組度已經 黑名單 咗喇
要成萬幾蚊我不如去報Oxford Cambridge , Harv ...
咁即係你哋都係報 只收 academy for the talented 會員嗰d professional program?Btw 五日收$500 真係好扺,學生經篩選又比較有保證

小鹿揀學校 發表於 21-3-6 09:49
咁即係你哋都係報 只收 academy for the talented 會員嗰d professional program?Btw 五日收$500 真係好扺 ...

500蚊諗都唔使諗啦
同埋佢之後 每個月都會有活動搞唔係淨係一個暑期課程
不過就唔係個個入得呢個會員制嘅program

小鹿揀學校 發表於 21-3-6 09:49
咁即係你哋都係報 只收 academy for the talented 會員嗰d professional program?Btw 五日收$500 真係好扺 ...

我唔記得佢個名係咪有冇professional
只記得呢啲program全部淨係會員先可以參加

小鹿揀學校 發表於 21-3-6 09:24
你呢個program 係 academy for the talented 再分枝出不同 professional 的分會, 只比會員參加, 印象中是五 ...

當一間大校嘅暑期課程 係變咗一個賺錢嘅工具, 唔值得我哋再去報!
香港大學嘅暑期課程係八大中最貴!
最後只會收到一啲 肯畀錢 afford得到嘅家長

ahjoechan    發表於 21-3-31 15:26

小鹿揀學校 發表於 21-2-26 13:20
Join 咗 hku 個 academy for the talented 報 taster 有半價優惠

Academy for talent 系點申請?要有乜talent?

chelsea_ying 發表於 21-3-12 00:05
Academy for talent 系點申請?要有乜talent?
要學校推薦, 唔洗乜嘢Talent, 我估級排名夠前學校就會推薦你

小鹿揀學校 發表於 21-3-12 09:14
要學校推薦, 唔洗乜嘢Talent, 我估級排名夠前學校就會推薦你

我唔知點申請,不過似乎係唔使學校推薦的,我見我果位就似乎係~~~

mcl203 發表於 21-3-12 09:28
我唔知點申請,不過似乎係唔使學校推薦的,我見我果位就似乎係~~~
我問番我果位,佢話學校只係推薦咗級頭5名, 可能你果位間學校勁d, 所以情況唔同

小鹿揀學校 發表於 21-3-12 09:34
我問番我果位,佢話學校只係推薦咗級頭5名, 可能你果位間學校勁d, 所以情況唔同
...

我只知大約情況,因我見佢哋學校似乎無乜點提呢啲,或者佢未夠班去,又或者佢都叫做去過吓啲taster。去到中中階段,有啲嘢佢唔會提,我亦懶得去知~~~
‹ 上一主題|下一主題