用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 HKU Taster is back
go

HKU Taster is back  

https://www.facebook.com/780905378661065/posts/3437737629644480/適合S2-4學生It is a program opened for everyone to join! My kids joined when they were back in S2, now she is already studying in HKU

回覆 mrschan256 的帖子

My kids joined this program back when they where in S3, i think this is a good program for them to try ! it is open to everyone, but not everyone can get in

見到係online 堂,有人上過嗎?大致教什麼?

b3410 發表於 20-11-2 18:18

我孩子中二時参加過,當時係去HKU的,主要由各大系的講師/教授介紹各系的特色,讓孩子有個初步概念想想自己喜歡讀什麼

b3410 發表於 20-11-2 18:18

今日打咗畀hk university佢同我解釋 左係做啲咩
大概都係畀佢哋去試下嗰幾個科目 從中令到學生 知道自己唔適合啲咩科目

longlokma 發表於 20-11-3 20:36

我孩子中二時参加過,當時係去HKU的,主要由各大系的講師 ...

佢話今次嗰個係特別版平時呢係兩日今次係三日

longlokma 發表於 20-11-3 20:36

我孩子中二時参加過,當時係去HKU的,主要由各大系的講師 ...
謝謝!是否2,3日的課程,介紹幾個不同的學系?

starbutterfly 發表於 20-11-3 20:59
今日打咗畀hk university佢同我解釋 左係做啲咩
大概都係畀佢哋去試下嗰幾個科目 從中令到學生 知道自己唔 ...
thanks!是否因為疫情才改為online? 感覺如果可以去到現場會更有效果

回覆樓主:

yes because of the covid

b3410 發表於 20-11-3 21:13
thanks!是否因為疫情才改為online? 感覺如果可以去到現場會更有效果

我仔之前去過2次,主要都係介紹下不同學系,上堂同玩下遊戲咁,不過而家改用 online .
其實參加下都好,可以了解下不同學系,不過每次佢有唔同系介紹,可以揀啲小朋友有興趣嘅先報,例如冇興趣讀 law .就會好悶,搞到上堂有人恰眼瞓

b3410    發表於 20-11-6 23:11

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-6 19:18
我仔之前去過2次,主要都係介紹下不同學系,上堂同玩下遊戲咁,不過而家改用 online .
其實參加下都好, ...

其實我baby 七,八歲時己上過 taster 免費program, 嗰次係佢第一次去Kong u, 仲要係暑假, 有一部分係要喺個校園度行, 熱到佢死下死下
點知佢記住kong u 到而家,成日話想好似哥哥姐姐 唔使著校服係咁大個校園番學

原來一天無心插柳嘅嘢佢哋會叫得咁清楚

洋蔥頭媽咪    發表於 20-11-7 09:37

b3410 發表於 20-11-3 21:10

係,印象中係喺幾個特定大系入面揀幾個自己有興趣嘅参加。我孩子話好多時都係坐喺度聽嘢, 唔係想像中咁有趣, 不過就真係可以对有關學系了解多咗。

longlokma 發表於 20-11-7 22:04
係,印象中係喺幾個特定大系入面揀幾個自己有興趣嘅参加。我孩子話好多時都係坐喺度聽嘢, 唔係想像中咁有 ...
咁可能都係等有的實體體驗再去比較好D

b3410 發表於 20-11-7 22:15
咁可能都係等有的實體體驗再去比較好D

咁一定係面對面好,但無辨法啦!
都唔知幾時港社會先至會回復正規
不可能所有嘢停哂

b3410    發表於 20-11-8 21:25

starbutterfly 發表於 20-11-8 13:29
咁一定係面對面好,但無辨法啦!
都唔知幾時港社會先至會回復正規
不可能所有嘢停哂

如果可以面對面就好啦

b3410 發表於 20-11-3 21:10

https://www.facebook.com/780905378661065/posts/3477719992312910/
我見到我朋友個女

回覆樓主:

明天開始 28-30 號 阿仔有幸 學校推薦他上堂

tkhhung 發表於 20-12-27 23:13
明天開始 28-30 號 阿仔有幸 學校推薦他上堂

朋友女兒說很好玩,大開眼界