用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 第一次測驗,邊科易唔合格
go

第一次測驗,邊科易唔合格 [複製鏈接]

第一次測驗,一般多唔多唔合格?
竟然科中史唔合格,眼都突埋

2    0    0    0

whywai 發表於 20-10-29 16:08
中史唔合格

明天先測最後一科 但中史都應該死咗

中史唔合格
我女都是第一次测中史,佢最討厭呢科,温到忟,我只希望佢合格,未知結果。

可能係數學。上周突擊小測分數極低,今個星期統測驚驚地

都要睇返學校點出卷,就算係 Band 1A 嘅學校,英文小測都可以唔合格,因為份卷設計得深。

nillnill 發表於 20-10-30 10:05
可能係數學。上周突擊小測分數極低,今個星期統測驚驚地

嘩!突擊 真係溫少陣都唔掂 數學第三次了我地,單元測,你地教得好快喎,統測

竟然中史唔合格,眼都突埋

可能唔鍾意背野
我今日問個中二妹妹都話最憎中史,因為最憎背野

vta137 發表於 20-10-30 15:23
嘩!突擊  真係溫少陣都唔掂  數學第三次了我地,單元測,你地教得好快喎,統測
...

今日出左部份統測結果,數學僅僅合格,睇到返卷,僅僅合格係因為mc協助,其他見到連hcf,LCM都可以唔小心計錯,其他equation 可想而知,要考慮搵補充執執佢。因為問過小朋友,小朋友都覺得教得好快,突測已經慘不忍睹,我覺得長遠驚佢跟唔上。

簽名被屏蔽

回覆 jli008 的帖子

謝謝意見

我仔中一時中史測驗得27/100, 比我話完考試 7x/100, 全級最高82。有時小朋友係衰左先會識得勤力。

係未大部分中一生第一次考試都呾上下成績?

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 20-10-30 12:59
都要睇返學校點出卷,就算係 Band 1A 嘅學校,英文小測都可以唔合格,因為份卷設計得深。 ...
講開又講,阿仔科科都測過驗,係英文完全無quiz,平日assessment只得功課同堂課

我自己覺得小朋友個個料子都是差不多,只係睇佢本身有幾成熟,有幾緊張成績。我細女對自己成績緊張,日日放學後都閉關溫書,每日只係約2hrs食飯及休息離開房間,所有測驗7字。可能佢覺得唔夠,問我可否補習。
大仔仍然飄忽,雖然科科合格但好肯定出左5成力都無。佢數學雖然平時分數唔高得5x,但老師睇得出佢轉數快, 叫我逼下佢,今次測驗97全級最高,無左3分都是單位問題,全級第2高89,全級唔夠10人高過80。所以成績好唔好, 主要睇小朋友幾時開竅, 唔開曉點逼都冇用

回覆樓主:

S.1第一次考試,今日終於出哂所有成績,總算全部全科合格,各科成績介乎70-90.5。

以1A中學嚟講,全部僅僅合格我已心滿意足,依家係合格之上,更見有9字頭,當然與小學的9X-100分成績,有距離,不過唔可以再用小學的9X-100分標準了....要接受中學都是大概這些成績吧!

我女都係中史唔合格,但原來全班都考得麻麻,我覺得份卷問得好detail,又 刁鑽,好多以為唔會問嘅都有出,當今次係試探,希望下次佢知道要溫乜啦。其他用英文考嘅都幾滿意,中文就……不嬲都麻麻,唔知點算好。

imlcc 發表於 20-11-9 21:41
我女都係中史唔合格,但原來全班都考得麻麻,我覺得份卷問得好detail,又 刁鑽,好多以為唔會問嘅都有出, ...
我哋之前中一,都係中史和地理,幾乎唔合格。呢兩科如果唔重視,唔溫書,通常好難pass. 反而理科如果上堂有聽書,就算唔溫,都唔會太差。

以中一而言,個個莘莘學子去到新環境新接觸嘅實驗室都會好興奮,所以一般多數人對唔駛點記嘢嘅,只要上堂專心DD嘅"數理科"會掌握得好DD,成績也不會太差,反而對於要多記多背嘅中史、世史和通識嘅學科會差DD,唔合格亦是正常。

nillnill 發表於 20-11-2 22:57
今日出左部份統測結果,數學僅僅合格,睇到返卷,僅僅合格係因為mc協助,其他見到連hcf,LCM都可以唔小心計 ...

前排在家中online class,我也覺得老師飛到教,數抵唔夠強都唔知點搞

‹ 上一主題|下一主題