用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 跪求York N真實用家分享
樓主: rainjam2007
go

跪求York N真實用家分享 [複製鏈接]

b3410 發表於 20-10-29 08:42
朋友極唔滿意York, 情願repeat K1, 轉去另外一間注重學術的名幼。兩邊比較,York 好多學術要家長跟,小朋友 ...

repeat 一年讀k1當然容易掌握好多啦,大成年,怎能如此比較?我而家一個細b一個大b讀同一間幼稚園,比較下大b當然跟少好多。大細b差異到k2先慢慢收窄。暫時讀咗幾年,除咗評估,平時又唔覺好多嘢跟。咁評估前要溫習下都好正常。而家k1細b女回家都係自己做功課,有唔明我會教下佢,但大部分時間佢自己搞掂。有邊間學校完全唔使家長跟?

luzsdavis 發表於 20-10-28 16:49
你意思K2開始閱讀理解?

sorry 不記得k3定k2,但只是堂上做,不是回家做

rainjam2007 發表於 20-10-29 09:01
後來有無繼續york K?係唔係父母要跟進學術好多?

其實除咗一學期一次評估,我唔覺得有咩要跟。每天有少量功課。佢哋又冇學唔識啲嘢,評估前溫習考佢好多都識。反而鼓勵平時多伴讀中英文書,孩子進步更快。我k2小朋友都識自己拼讀ort level 6,串字基本都拼到,學校整體算好輕鬆愉快,我反而覺得可以谷多啲。

luzsdavis 發表於 20-10-28 14:35
你覺得中文程度係淺/適中/深?真係唔好意思問咁多問題(emoji)

我家小朋友現York K3,K2時覺得中文比較淺,現K3開始寫句子,每星期都有中文或英文閱讀理解

50267612 發表於 20-10-28 11:56
在JobsDB 看到他們請老師的post! 要求....

係咩要求?

Reitsal 發表於 20-10-28 22:40
你講嘅N係咪PN班?讀左英文進步好多,日常會無啦啦講英文,見人就say hello,成日講thank you,學術型學校 ...

我細仔讀緊N 2歲班,返左之後英文conversations 有明顯進展,更加主動開口對話同問問題(why),又講到多啲生字,又唱歌又跳。excellent

朋友極唔滿意York, 情願repeat K1, 轉去另外一間注重學術的名幼。兩邊比較,York 好多學術要家長跟,小朋友 ...

我大果個k2已經係York 學寫中文字,我哋冇乜時間教佢,因為雙職家長。但係離開York 之後係出面啲老師都贊佢字唔錯。York教得好。

回覆 gamtrulia 的帖子

我女將軍澳YORK, 讀N 班, 未番學前佢唔講野, 呢家番左一個月學, 講好多野, 咩都識, 又好鐘番學..
我個人覺得幾好, 最起碼小朋友上學開開心心...

rainjam2007 發表於 20-10-29 09:01
後來有無繼續york K?係唔係父母要跟進學術好多?
無,有保護網,好安心咁考其他學校,轉左第間,但我插番大果個小朋友入去讀k2至畢業。我只係跟功課同臨公開試或考試前同佢操下。

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 8811783#pid48811783

我小朋友讀左4年

養和係人都收, 不如政府醫院難入

Vividada4472    發表於 20-11-3 16:02

回覆樓主:

百貨應百客
家家有求

我建議大家都係聽返用家第一身感受會值得參考d。我都係用家,今年返pn,小朋友zoom都已經好投入,課堂好實用,英文教letterland,中文教認字,有好實質內容,一堂zoom唱好多首歌,又有故事聽,我小朋友好鍾意。返實體學前,老師不論係zoom / e-learning (video)部份,都幫小朋友做好哂返學前心理建設,所以到我小朋友返學時,都好快適應,而家我小朋友好鍾意返學。York 我會形容係一間學術型學校,暫時我都滿意,因為屋企無咩時間教學術。我prefer1至5老師教好,其餘時間玩下興趣班好過。

spe98071 發表於 20-10-29 15:50
我建議大家都係聽返用家第一身感受會值得參考d。我都係用家,今年返pn,小朋友zoom都已經好投入,課堂好實 ...

用家感受都好好。咁我都放下心頭大石。非常感謝分享。

回覆樓主:

我小朋友返左pn一個月,返左學多左唱歌,講左啲我地冇教過既英文。老師呢一個月打過黎兩次,講返小朋友喺學校表現。我覺得老師都好nice及有愛心。

回覆樓主:

其實我覺得日有好多話York唔好既都唔係真實用家,或者係聽人講。好多都話易入,其實易入有乜問題,pn得兩歲人仔,係咪2歲都要有十八般武藝?!或者咁講,既然學校係有教無類都有唔錯既升小成績,咁york既老師真係識教學生。

mingmingyinyin    發表於 20-10-30 21:49

kinki2130 發表於 20-10-30 19:29
其實我覺得日有好多話York唔好既都唔係真實用家,或者係聽人講。好多都話易入,其實易入有乜問題,pn得兩歲 ...

係,我問非用家朋友點解話唔好
都係答聽人講係人都收,好易入
到而家都仲好驚訝我諗住俾小朋友原校升

我想問吓交小朋友去學校之後返到屋企「咩都唔使跟」係咩心態?

係賣仔定係懶?本身送小朋友去返完學之後做功課,溫習,伴讀,傾吓返學生活係理所當然,點解有人會認為「煩」嘅呢?

我覺得York真係唔夠Cher, 如果York有小學一定讀。

唔怪得知直私小學2面時條隊個個都係York LH SC, 兩間K, F, C 唔見影。

好易解釋:
或者係你朋友小朋友跟唔上York程度之後KV又易左又大左一年,再學返比上年York更容易嘅野。

咁就白白浪費左一年了,你話係唔係唔跟就真係害己害小朋友呢?

islz 發表於 20-10-31 20:54
好易解釋:
或者係你朋友小朋友跟唔上York程度之後KV又易左又大左一年,再學返比上年York更容易嘅野。
Wow, 你真係幾主觀而且樂觀。

‹ 上一主題|下一主題