用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 跪求York N真實用家分享
樓主: rainjam2007
go

跪求York N真實用家分享 [複製鏈接]

luzsdavis 發表於 20-10-28 06:36
請教K2中文依家教緊咩?我想了解多啲york係中文上嘅教法同埋有無提供咩額外教材俾父母自己同小朋友練習?
...

中文都忙,有assessment,家長亦可以好忙 :教學法我不是老師不能作詳盡評論⋯但內容上K2中文有寫字、認詞語、認識生活中遇到的名稱例如節日名、國家、植物等;廣東話同普通話,歌謠等。佢中文有寫字功課、填下色;有課外讀物要係屋企同小朋友睇,記得有本主題叫假日遊香港,從此佢對香港地名、交通工具、地鐵站名產生興趣。其他不能盡錄⋯考GAPSK低中高5星,反而英文冇考starter mover ,走咗去in 國際學校,出嚟老師話佢用英文思考,我話佢都好鍾意中文架。小朋友學校冇比名次,我哋都冇問,但估計中游度,因為我哋自己都冇用太多時間同佢讀課外書,但學校以比較充實嘅教學方式加上家長有一定助力估計有一半以上同學仔都比佢好。啲小朋友之前學校去旅行都表現醒目。佢啲同學相信一定數目入主流各名直私。

fadgare 發表於 20-10-28 01:24
我日日接小朋友返學放學,都見到有net

日日都NET⋯⋯查實佢三分二英文,三分一其他科。
唔夠仲有啲CD比你返屋企睇NETs同公仔講嘢,小朋友冇得睇卡通片都要求睇隻公仔講英文。side effect 係之後佢睇返卡通片就只係會睇英文卡通片。

bobocheung65 發表於 20-10-28 00:13
點解我n班返左幾個星期都見唔到有net

邊間分校?
我暫時日日都見到

在JobsDB 看到他們請老師的post! 要求....

boyzzzz 發表於 20-10-28 08:38
日日都NET⋯⋯查實佢三分二英文,三分一其他科。
唔夠仲有啲CD比你返屋企睇NETs同公仔講嘢,小朋友冇得睇 ...

我一路聽聞york係快樂地谷,小朋友開心地從中吸收好多知識。你覺得呢間學校屬於活動教學嗎?

luzsdavis 發表於 20-10-28 06:36
請教K2中文依家教緊咩?我想了解多啲york係中文上嘅教法同埋有無提供咩額外教材俾父母自己同小朋友練習?
...

冇咩額外教材。不過每日都有中/英/數功課。中文都係寫下生字咁。有時會叫家長同小朋友做下閱讀報告/節日工作紙。有時要蒐集下主題圖片,話叫小朋友回校介紹。

教學法不是太熟,但家長觀課係安排係出面進行,一路玩一路學。

fadgare 發表於 20-10-28 11:59
冇咩額外教材。不過每日都有中/英/數功課。中文都係寫下生字咁。有時會叫家長同小朋友做下閱讀報告/節日工 ...

請問閱讀報告係咩形式?

luzsdavis 發表於 20-10-28 13:46
請問閱讀報告係咩形式?

一張工作紙,上面畫畫,下面寫返標題、作者和簡單感想等。

fadgare 發表於 20-10-28 13:58
一張工作紙,上面畫畫,下面寫返標題、作者和簡單感想等。

你覺得中文程度係淺/適中/深?真係唔好意思問咁多問題(emoji)

luzsdavis 發表於 20-10-28 14:35
你覺得中文程度係淺/適中/深?真係唔好意思問咁多問題(emoji)

唔緊要。中文我覺得偏淺呀,因為小一中文其實都幾深。不過問過主任,佢話今年學校加深咗中文,課堂會同佢哋做下閱讀理解。但內容係點我就唔清楚。 同埋zoom嘅時候都見到老師同小朋友都幾多問答討論,我覺得多咗訓練表達。

fadgare 發表於 20-10-28 14:58
唔緊要。中文我覺得偏淺呀,因為小一中文其實都幾深。不過問過主任,佢話今年學校加深咗中文,課堂會同佢 ...

你意思K2開始閱讀理解?

rainjam2007 發表於 20-10-27 09:24
如題,York N 請問好唔好?程度深淺?發現網上對york 評價好兩極化。跪求真實用家分享N班
...
你講嘅N係咪PN班?讀左英文進步好多,日常會無啦啦講英文,見人就say hello,成日講thank you,學術型學校,課程唔會太淺,當時諗即使考K轉唔到神校一路讀上去都冇問題。

朋友極唔滿意York, 情願repeat K1, 轉去另外一間注重學術的名幼。兩邊比較,York 好多學術要家長跟,小朋友返來係唔識,要家長自己發功,教識佢,應付校內評估。老師希望家長在家中要繼續谷。佢唔明究竟係學校教,還是家長教。

轉去K字頭,大家同樣注重學術,不過,學校已經在學校教識小朋友應該掌握的內容,包括寫字。老師唔希望家長在家中太過push小朋友,反而建議多休息玩樂。佢都好驚訝小朋友可以在學校寫出好靚的字。

b3410 發表於 20-10-29 08:42
朋友極唔滿意York, 情願repeat K1, 轉去另外一間注重學術的名幼。兩邊比較,York 好多學術要家長跟,小朋友 ...

咁講york係好考父母跟進。請問轉去k字頭係邊間?

rainjam2007 發表於 20-10-29 08:51
咁講york係好考父母跟進。請問轉去k字頭係邊間?
根德園

b3410 發表於 20-10-29 08:58
根德園

york 然後返轉頭讀kv 好叻叻。如果係咁york對於雙職父母不是咁友好。

Reitsal 發表於 20-10-28 22:40
你講嘅N係咪PN班?讀左英文進步好多,日常會無啦啦講英文,見人就say hello,成日講thank you,學術型學校 ...

後來有無繼續york K?係唔係父母要跟進學術好多?

rainjam2007 發表於 20-10-29 09:01
york 然後返轉頭讀kv 好叻叻。如果係咁york對於雙職父母不是咁友好。
exactly  
父母要識得配合學校。

50267612 發表於 20-10-28 11:56
在JobsDB 看到他們請老師的post! 要求....

要求係?
‹ 上一主題|下一主題