用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 邊間國際學校適合
樓主: tultul1
go

[小學] 邊間國際學校適合 [複製鏈接]

tultul1 發表於 20-10-27 16:02
如果JIS 或KIS,不知看法如何?希望選亞洲背景的,會相對較注重規矩,但不是新加坡的催谷
...

校風問题好主觀,什麼是「注重規矩」?
個人較欣賞學校引導學生思考mutual respect, 而不是用框架限制他們。
去學校附近望吓,坐車時覌察一下,可能較容易掌握。又或由這兩校的用家分享會較佳。

tultul1 發表於 20-10-27 16:02
如果JIS 或KIS,不知看法如何?希望選亞洲背景的,會相對較注重規矩,但不是新加坡的催谷
...
HKCA PLK  - 你可以去school tour 睇下。

回覆 tultul1 的帖子

我感覺國際學校可能適合你仔仔,但唔係好適合你,因為其實你本身選校都有太多規限,我想你嚮往國際學校的學制多於對小朋友的啟發,我建議你可以選擇本地有IB課程的學校,例如DBS、聖保羅男女、真道、蔡繼有等,又或者可以選擇像弘立ISF的independent school,呢間我都係強烈推薦給你,不過繁簡你要double check,我無特別考究。。。規距係靠屋企教,不可過分倚賴學校,唔係無規距到好既IS做assessment都未必會收

tultul1 發表於 20-10-26 20:03
我囝今年K2,性格有創意不愛守規則,諗緊會唔會俾佢讀國際學校,我的堅持是要用繁體中文,而且不會太放縱令 ...

或者你試吓去search kcis 既資料睇下岩唔岩你需要

jane__411 發表於 20-10-27 23:27

我感覺國際學校可能適合你仔仔,但唔係好適合你,因為其實你本身選校都有太多規限, ...

Agreed

Osiana 發表於 20-10-27 22:58
HKCA PLK  - 你可以去school tour 睇下。

謝謝!

jane__411 發表於 20-10-27 23:27

我感覺國際學校可能適合你仔仔,但唔係好適合你,因為其實你本身選校都有太多規限, ...

你提及的這些都很難考啊(emoji)

tultul1 發表於 20-10-28 18:10
你提及的這些都很難考啊(emoji)

好既國際學校都好難考 waiting list長又長 有啲連in都無得in

tultul1 發表於 20-10-27 12:52
謝謝回覆。我自己本身冇外國護照,亦唔係咩有錢人家,如要太貴的債券,真係唔駛諗(emoji)將來小朋友亦不一 ...

我個仔讀繁體,但極之討厭中文,可能我當初冇特別培養佢對中文嘅興趣。另外今時今日國際學校已經冇兩年前咁難入,我剛剛見到german swiss都要擺both收生,連ESF 周不時都有位出嚟,你留意下,應該冇想像中咁難

netkappa 發表於 20-11-2 03:28
我個仔讀繁體,但極之討厭中文,可能我當初冇特別培養佢對中文嘅興趣。另外今時今日國際學校已經冇兩年前 ...

謝謝你,我大那個讀普通學校都喜歡英文多於中文,所以特別擔心如果細那個讀國際學校,會更不喜歡中文。身邊好多同事都英文好過中文,當佢哋要寫中文公文時,錯字、文句不通實在慘不忍睹。所以我在想,如果在香港生活,兩種語言始終重要的。只是因小朋友性格有點特別,覺得國際學校更能培育佢,才諗這條路。真的不知道如有幸入到,會唔會結果都一樣,中文都是討厭或讀不好的科目

回覆樓主:

睇得出樓主係為咗“避開”本地學校而考慮IS,但又怕中文唔好。大家都多少經歷過,明白的。

有幾個建議俾你

1)不要抱住揾一間有“本地影子”的心態去選IS。應該多了解IS的好處,而不是期望間IS俾到LS的東西你。否則,只會失望。

2) 我認為小朋友活躍,不守規矩不等於不適合本地教育。個人愚見,以IB為例,適合主動學習的小朋友。活躍,不守規矩不等於會主動學習。相反,文靜不代表不會主動學習。

3)你要接受IS中文一定不如LS。要中文好,就要父母教。學校用繁定簡,未必係deal breaker。繁簡互換冇想像中難,重點係中文語境及根基。

4)至於規矩,只能講外國家長想法不同。要做到你心目中的規矩,只好揾本地生多的IS。當然亦trade off 咗讀IS接觸外國文化的好處。

總之,給你的意思是,focus和欣賞 IS 的不同,而不是在IS找和LS的相同。

netkappa 發表於 20-11-2 03:28
我個仔讀繁體,但極之討厭中文,可能我當初冇特別培養佢對中文嘅興趣。另外今時今日國際學校已經冇兩年前 ...

唔係咁易培養,local school都好多人討厭中文,中文教育工作者真係要稔下點解
German Swiss個booth係介紹新開的German stream 幼稚園,有bilingual German + PTH / German + English 揀,不用有German 背境也可以入,但不能和International stream換轉,順便宣傳下。

964000 發表於 20-11-2 22:28
唔係咁易培養,local school都好多人討厭中文,中文教育工作者真係要稔下點解
German Swiss個booth ...

當然每一間學校會有不同原因收生,但客觀事實係普遍國際學校位多咗,又容易入咗....

我明白吾系話想培養一定得,但當時係直頭冇aware 呢個問題

繁體中文..包括私校...最緊要了解學校學制...
CIS, ISF, YCIS, IMS, Kingston, THINK, KCIS, VSA, JIS, ASHK, KIS ,ICA, RCHK, CDNIS, YMCA CS, PLKIS, CAIS, ICHK, CAPCL, ANFIELD, Creative Primary, CKY, Invictus HK

netkappa 發表於 20-11-2 22:40

當然每一間學校會有不同原因收生,但客觀事實係普遍國際學 ...

整體係易左, 因為多左好多新校又少左expats, 同時亦好多local轉IS. 但其實如果要揀學校及低年級的仍然不易,ESF都係高小/地點冇咁方便的先易有機會有位,好多人K1/Y1申請受歡迎個幾間係in都冇得in.

而家IS好多小朋友自細會講中文又學中文, 相信會好好多。

‹ 上一主題|下一主題