用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 邊間國際學校適合
go

[小學] 邊間國際學校適合 [複製鏈接]

我囝今年K2,性格有創意不愛守規則,諗緊會唔會俾佢讀國際學校,我的堅持是要用繁體中文,而且不會太放縱令佢冇晒規矩。本身我唔係太熟國際學校,唔知大家有冇推介?
   6    0    0    1

回覆樓主:

建議:
1)先爬文睇舊post
2) 有冇外國passport
3) budget範圍,會否考慮買nomination right / debentures
4)香港/九龍/新界
5)學制:UK( GCSE & GCE), AP or IB

參考各校的admission procedures, 你會發現依家已經遲咗少少。

繁體中文唔係太多間 如果呢個criteria對你泥講係好重要 用佢已可以收窄好多選擇

不如爬下文了解下先。最近有好多好多個「應唔應該由LS轉IS嘅post」。

了解左IS係咩一回事先,之後揾教繁體嘅學校、考慮budget、地點,都唔好計你有冇機會入到,淨係以上考量之後你嘅選擇多數都所剩無己,到時再逐間研究唔難。

IS 入門, 我覺得係先搵下你理想區域有咩IS (例如你家/你公司附近之類)
然後逐間IS的official webpage 研究下,
再黎edu kingdom 逐間IS search下有冇咩comment,
咁你就會知你最鐘意邊間IS 了
IS 真係各有特色同賣點, 你會發現你要做的考慮真係好多方面架!

yaijing 發表於 20-10-27 09:11
如果堅持要繁體中文教,淨返嘅選擇一隻手已經數得曬。 當初我揀學校都好想堅持用繁體,但後來發現選擇太少 ...
same..更多野比繁體更重要
以前我都覺得繁體係must
而家覺得繁體係bonus

tultul1 發表於 20-10-26 20:03
我囝今年K2,性格有創意不愛守規則,諗緊會唔會俾佢讀國際學校,我的堅持是要用繁體中文,而且不會太放縱令 ...

你嘅兩個要求,「繁體中文」同埋「不會太放縱」,會令你嘅選擇少咗好多,亦未必攞到國際學校最好嘅嘢。
同埋學校一定要自己去認識下先至知道邊間適合,唔係人哋推介就一定啱。
我啱啱有個朋友由一間超熱門嘅IS轉左去間細校,佢並無後悔,反而覺得開心。嗰間熱門嘅學校唔係唔好,只係唔適合佢小朋友。
無論係實體定係網上School tour,最好都帶埋你個小朋友一齊去,等佢揀佢自己鍾意嘅學校。

請問如果國際學校的參觀,是可自行打電話詢問嗎?還是如一般學校設開放日咁?

yaijing 發表於 20-10-27 12:42
兩樣都有。 好多學校網頁已經有school tour 可以報名。

謝謝你,等我自己再發掘吓先

yaijing 發表於 20-10-27 09:11
如果堅持要繁體中文教,淨返嘅選擇一隻手已經數得曬。 當初我揀學校都好想堅持用繁體,但後來發現選擇太少 ...

我都有朋友係咁做,但因我自己工作忙碌,好難私下教。我見就算外補,都係好簡單的中文字,未能追回程度。我另一個小朋友在一般小學讀,小二可自己睇中文字的書,我希望這個讀國際學校的另一小朋友,都可以去到咁,能自行閱讀中文書

Radiomama 發表於 20-10-26 20:12
建議:
1)先爬文睇舊post
2) 有冇外國passport

謝謝回覆。我自己本身冇外國護照,亦唔係咩有錢人家,如要太貴的債券,真係唔駛諗(emoji)將來小朋友亦不一定要出國。我之前冇諗過國際學校這條路,只係因應小朋友的需要,想好好培養佢,唔想浪費咗,所以先諗IS這條路。

tultul1 發表於 20-10-27 12:52
謝謝回覆。我自己本身冇外國護照,亦唔係咩有錢人家,如要太貴的債券,真係唔駛諗(emoji)將來小朋友亦不一 ...

老實說,你的情況可選擇嘅國際學校不算多。
先揀地區和可負擔的學費範圍,再上來提問吧。
過去ESF是不少中產人士的選擇,因為分校多、成績合理而學費相信對較平。所以亦是不是少家長入門認識國際學校嘅起點。

tultul1 發表於 20-10-27 12:52
謝謝回覆。我自己本身冇外國護照,亦唔係咩有錢人家,如要太貴的債券,真係唔駛諗(emoji)將來小朋友亦不一 ...

不一定出國而選IS, 定要兩手準備,萬一入唔到本地大學如何安排,日後 non jupas local 入本地大學會否改變無人知

tultul1 發表於 20-10-27 12:48
我都有朋友係咁做,但因我自己工作忙碌,好難私下教。我見就算外補,都係好簡單的中文字,未能追回程度。 ...

老老實實,除非雙語學校,否則自少IS的一般不會很熱衷看中文書,等如我慣了英文讀Chemistry, 也不會拿起本中文化學書去看, 隻隻字都識但總之一看就頭痛。
除非有樣野只有中文version而佢又好想睇冇得揀,都會睇下,不過起碼認得D字先,到時想睇先有得睇。

tultul1 發表於 20-10-27 12:48
我都有朋友係咁做,但因我自己工作忙碌,好難私下教。我見就算外補,都係好簡單的中文字,未能追回程度。 ...

只靠學校好難做到呢個程度,我仔係IS小二但佢係學緊「上中下金木水火土」,你有心理準備要請補習,或者請你另一個小朋友去教佢。

Radiomama 發表於 20-10-27 13:57
老實說,你的情況可選擇嘅國際學校不算多。
先揀地區和可負擔的學費範圍,再上來提問吧。
過去ESF是不少中 ...

如果JIS 或KIS,不知看法如何?希望選亞洲背景的,會相對較注重規矩,但不是新加坡的催谷

mandy_ng207 發表於 20-10-27 15:00
只靠學校好難做到呢個程度,我仔係IS小二但佢係學緊「上中下金木水火土」,你有心理準備要請補習,或者請 ...

老實講初小靠自己不用太理會學校,學校個D當學普通話和pinyin可以了,佢地發音教得好正。
到高小,入到near native stream, 有D功課做下,要作下句寫下短文,都不錯,到升中學,好多學校都會有native steam , 我知ESF/GSIS/Harrow等都有,程度高,多是local/PTH家庭讀,有些 local生都話深,如果有興趣又入到可以入去谷下,不過我target keep住near native stream 可以了。
‹ 上一主題|下一主題