用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無學樂器/無參加比賽,係咪好難考到中學 ...
樓主: little_kid
go

無學樂器/無參加比賽,係咪好難考到中學   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 20-10-25 22:41
我都識一個叫做金正恩,3歲識騎馬,5歲上珠峰,7歲參加奧運,9歲帶領北韓贏得世界盃。。。好似30歲都 ...

佢唔係體藝生瓜?~~~

mcl203 發表於 20-10-25 22:49
佢唔係體藝生瓜?~~~
唔係~~生瓜?唔通係熟瓜?

想同樓主分享下一些經驗, 以下為我朋友的親身經歷...
佢個女 同 朋友個女一齊考同一間直資, 兩個小朋友係學校名次一直只係5名左右既差距.
有時對方好D, 有時自己果個好D.
同考一間直資, 2個機會應該都差唔多, (兩個小朋友想一齊讀同一間)
但我朋友個女, 除左有學樂器之外(只是考了級, 但沒有去比賽的) 運動係校隊, 而且係學界都有D成績, 相反 佢朋友個女就安安靜靜只參加了合唱團, 無學樂器又無參加運動校隊.
第一輪面試後, 我朋友個女 好快收到直資通知第二輪面試, 但朋友個女就等左好耐, 應該差左半個月左右, 但其間我朋友個女已經收到錄取通知, 最後佢朋友個女被通知不成功.

我相信當年面試表現一定有影響, 但我亦相信課外既學習對升中考學校都一定有影響, 唔係話難考, 只係當有比較既時候, 可能衣方面就會影響一間學校收唔收衣個學生既決定。

簡單D講就係, 如果成績差不多, 排名差不多,  佢地要係當中選擇, 成績或許係首選, 但課外活動同奬都係佢地權衡既, 絕對係會影響收唔收你。

但最終都要睇你去考既係咩學校, 你考既學校有咩要求.

老實講,我覺得體藝成績一定有用。當兩三個小朋友成績都差不多的情況下,當然有才藝的那個會被錄取吧。

我覺得在考1A成績的學校,尤其看重這方面,因爲有資格去考的,必定成績肯定大家都不相上下。這時候體藝就成了關鍵。

200904 發表於 20-10-27 11:50
老實講,我覺得體藝成績一定有用。當兩三個小朋友成績都差不多的情況下,當然有才藝的那個會被錄取吧。

我 ...

樓上所分享,我估係HYS吧,HYS似乎係須要一定數量學生去為學校出賽,始終參賽項目多~~~

至於1A是否有體藝有著數?可以參考下QC,BPS,QES,又或地區學校,我估,作用不大吧~~~

mcl203 發表於 20-10-27 12:12
樓上所分享,我估係HYS吧,HYS似乎係須要一定數量學生去為學校出賽,始終參賽項目多~~~

至於1A是否有 ...
睇學校。感覺無論小學,中學(隔離小學貼),間間取向唔同。

HYS/DGS/DBS/LS 可以歸類為最好有體藝,all round, 重視面試一類。當然成績無敵勁也入到。

其他唔駛面試,睇RO直入的學校,應該更加重視成績,體藝等等屬於錦上添花。

b3410 發表於 20-10-27 12:34

HYS/DGS/DBS/LS 可以歸類為最好有體藝 ...

DGS只有成績,未必入到喎~~~

請問港島區有沒有只看RO的band 1 學校?

醒目開學勳章 王國長老

200904 發表於 20-10-27 20:54

以前張祝珊連面試都無,而家都有了

其實大部分all round學生,上到中學仲有無繼續體藝呢?

又有無人中學先開始玩體藝呢?

mcl203 發表於 20-10-27 12:53
DGS只有成績,未必入到喎~~~
Academic/non academic exposure outside school 25% 係包括academic 喎⋯⋯

200904 發表於 20-10-27 20:54
應該唔係只看,不過占好大比重。我諗絕大部分官津校都係。面試主要用來rule out ?

cafeva 發表於 20-10-28 07:44
其實大部分all round學生,上到中學仲有無繼續體藝呢?
我身邊見到,大部分繼續玩,大學/工作之後都會繼續玩,至少藝術類係。
運動方面我唔識。不過玩開運動的同學,就算唔參加競技,也會作為興趣愛好保持。

b3410 發表於 20-10-28 08:06
我身邊見到,大部分繼續玩,大學/工作之後都會繼續玩,至少藝術類係。
運動方面我唔識。不過玩開運動的同學 ...

朋友某校泳隊,無游好耐。另一朋友該校合唱團,無唱好耐。其實想知體藝既重要性在於什麼?定係只係跟隨直資出現既一個潮流。
見大學最讀得果D都係無乜體藝。

認識既運動多數會繼續,樂器就9成停工
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cafeva 發表於 20-10-28 08:17
朋友某校泳隊,無游好耐。另一朋友該校合唱團,無唱好耐。其實想知體藝既重要性在於什麼?定係只係跟隨直 ...
睇長遠D,和返番去初心。雖然講的好似好老套,不過係真。

體藝是為了培養興趣愛好,增加生活色彩,將來高中/大學/工作繁忙的時候,至少有一樣愛好可以relax, 調劑一下。再遠一些,退休之後,有興趣愛好,生活不會太悶。

畫畫,寫字,音樂,運動都係減壓的一個方法。

當然如果其實小朋友其實冇興趣,家長push出來的“體藝”,特別是一把辛酸淚,痛苦不堪的練習,可能一旦小朋友有的選擇,就會放棄,或者“報復性”放棄。

功利的角度,升中階段,如果有獎項證書,或者課外活動,可以點綴CV。

hkpapa852 發表於 20-10-28 08:25
大型樂器,或者要夾band,就兩極化。一系收工,一系一班朋友一起越玩越開心。
畫畫通常都繼續,作品還可以當禮物送朋友

b3410 發表於 20-10-28 08:38
睇長遠D,和返番去初心。雖然講的好似好老套,不過係真。

體藝是為了培養興趣愛好,增加生活色彩,將來高 ...

再現實一點,優秀運動員係升中階段,值租過出色音樂人

‹ 上一主題|下一主題