用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無學樂器/無參加比賽,係咪好難考到中學 ...
go

無學樂器/無參加比賽,係咪好難考到中學  

成績band2頭,係咪考直資,自行較難?

醒目開學勳章 貢獻勳章

咩叫好嘅中學?培基、李國寶、羅氏基金 呢d直資好唔好?
其實,所謂學音樂、比賽,無亮麗成績都唔會睇,唔通去個比賽到此一遊就有分加咁流咩!

反而留意,選英中的話,英文要好,2a 成績報1c/2a 直資,操行要好
恐龍家

little_kid 發表於 20-10-25 06:48

其實所有中學都係先睇成績,奬項只係好睇啲,有嘢填,除非係國際公開賽級別,就係大家講嘅特異功能,此中都係會成績行先

呈「分」試,不是呈「獎」試。只要門當戶對就有機會。除非你啲比賽同獎項衝出國際,光宗耀祖,記者拜訪嗰啲。
如果係英中就當然英文流利最有優勢。

tong831    發表於 20-10-28 15:33
王家爸爸    發表於 20-10-25 14:22

CM.MUN 發表於 20-10-25 09:50
其實所有中學都係先睇成績,奬項只係好睇啲,有嘢填,除非係國際公開賽級別,就係大家講嘅特異功能,此中 ...

獎項沒有參加,只有少許參加義工服務。聽完妳說感覺良好些,多謝妳!

1998Ruby1998 發表於 20-10-25 10:30
呈「分」試,不是呈「獎」試。只要門當戶對就有機會。除非你啲比賽同獎項衝出國際,光宗耀祖,記者拜訪嗰啲 ...

明白,現正加緊改善英文。謝謝妳!

如是女生,唯有一試自行 坑真、聖鄧  

小曳人 發表於 20-10-25 08:12
咩叫好嘅中學?培基、李國寶、羅氏基金 呢d直資好唔好?
其實,所謂學音樂、比賽,無亮麗成績都唔會睇,唔 ...

標題寫得唔好。我想校風好的學校。

little_kid 發表於 20-10-25 12:07
標題寫得唔好。我想校風好的學校。

如果係B2頭,你考慮下自行報東區嘅中學啦,Banding高啲嘅機會係自行會唔大,東區1C嘅有嘉諾撒,筲官,2A有衛理,劉永生~~~

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 20-10-25 10:30
呈「分」試,不是呈「獎」試。只要門當戶對就有機會。除非你啲比賽同獎項衝出國際,光宗耀祖,記者拜訪嗰啲 ...

無咁誇...
事實上,各間中學會去公開比賽揀人,係公開嘅祕密
朋友個女跑步幾叻,學界三甲果種但未至於全港最top (唔係衝出國際,光宗耀祖,記者拜訪水平,但偶然會見報)
女but協x未會向佢招手,但not so top嘅直資會咁做,會交換晒電話,有特別嘅「專才招生簡介」,係我等凡夫俗子唔知的
咁係咩學校出手,係唔係直入,有無獎學金,就睇個學生有幾勁了

其實自行又好,直資又好,呈分試既排名先係主角,樂器/比賽係配菜,考中學需要知道邊啲先至係重點。

你應該查每所學校收生計分準則. 通常分為.(e.g, only . 不同的學校不同 %)
45% 學業成績
30% 面試表現
10% 操行
15% 獎項、課外活動及服務

樂器/比賽在上面的例子中是獎項、課外活動及服務15%. 因此,也許能獲得課外活動及服務分數.
學業成績 面試表現 最重要.

Charlotte_mom 發表於 20-10-25 13:48
無咁誇...
事實上,各間中學會去公開比賽揀人,係公開嘅祕密
朋友個女跑步幾叻,學界三甲果種但未至於全港 ...

正常。我識係教練直接搵佢,連你校位老師都知道佢入咗邊間

bbeasy25 發表於 20-10-25 17:03
正常。我識係教練直接搵佢,連你校位老師都知道佢入咗邊間

體藝勁嘅,可能小五、六時已經跟埋中學一齊練習了......

gigayan 發表於 20-10-25 17:06
體藝勁嘅,可能小五、六時已經跟埋中學一齊練習了......

又係。不過識人跟隊練完都係得個吉,因為成績唔達標準,所以成績都不能太差-呢間係津校

成日見人吹到咁大,有乜體育項目可以係小學階段去到衝出國際?作都唔好作到咁大,有都係極少數吧,和適用於部份項目~~~

mcl203 發表於 20-10-25 20:51
成日見人吹到咁大,有乜體育項目可以係小學階段去到衝出國際?作都唔好作到咁大,有都係極少數吧,和適用於 ...

有的,知道一個。唔記得9定10歲乒乓球世界賽冠軍,由St Joe轉去St paul coed,之後又去咗英國讀書,轉頭又以精英運動員身份入港大讀牙醫。
當然這些是極少數神人,不可作準

bbeasy25 發表於 20-10-25 22:16

有的,知道一個。唔記得9定10歲乒乓球世界賽冠軍,由St J ...

如果下下要去到呢啲級數,先可以解答到樓主嘅疑問,各中學一年都未必收到一個,直情可以不理~~~