用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區中學b3排名
樓主: Lucy316067
go

葵青區中學b3排名 [複製鏈接]

wan_sosin 發表於 20-10-26 17:10
不過住附近嘅居民都唔太欣賞呢間學校學生,出面嘅評值比我哋親身接觸嘅好。
...

始終收得多青衣區小學升上去嘅學生。大多數來自長康,長青呢啲舊屋邨,參差少少在所難免。

mini5765 發表於 20-10-26 18:02
始終收得多青衣區小學升上去嘅學生。大多數來自長康,長青呢啲舊屋邨,參差少少在所難免。
...

所以我仔高小轉校去九龍讀書,現在中學再跨外區,出去見識多些。

Lucy316067 發表於 20-10-26 02:35
我係比較中意燕京,係青衣地鐵站行5分鐘就到嗎?
青衣地鐵站,穿過青衣城2期,由公園過去灝景灣就是了!青衣區中學,燕京算很方便,地鐵行出去幾分鐘就到!

wan_sosin 發表於 20-10-26 17:10
不過住附近嘅居民都唔太欣賞呢間學校學生,出面嘅評值比我哋親身接觸嘅好。
...
燕京日日"和你LUNCH"

mianyang_99 發表於 20-10-27 08:34

吓!在校內?

BabyYukYuk 發表於 20-10-27 08:41
吓!在校內?
不是校內, 其實也不要一竹篙打一船人 !  

subb 發表於 20-10-27 09:11
不是校內, 其實也不要一竹篙打一船人 !
都對.....不過因為LUNCH GOR太出名了
其實我住學校旁邊, 真係見D學生幾乖吓

mianyang_99 發表於 20-10-27 08:34

所以有時聽返嚟嘅野未必真,都係親身接觸過可信程度高啲。
其實本身青衣啲學生平均唔算好乖,所以我放棄葵青校網,我仔小五起到現在讀中學已轉區外讀書,佢都同我講唔想返嚟葵青區。
不過總有讀得好,開心係這區讀完中小學嘅學生,都係睇性格同際遇

wan_sosin 發表於 20-10-27 09:20
其實本身青衣啲學生平均唔算好乖,所以我放棄葵 ...
燕京都OK乖啦......皇仁舊生個D就

mianyang_99 發表於 20-10-27 09:16
都對.....不過因為LUNCH GOR太出名了
其實我住學校旁邊, 真係見D學生幾乖吓
...

咁都還好,我都識一啲朋友讀燕京,都真係乖嘅,咁就放心

mianyang_99 發表於 20-10-27 09:23

我有朋友仲話舊生會好,兩姊弟都入咗去讀

wan_sosin 發表於 20-10-27 09:28
我有朋友仲話舊生會好,兩姊弟都入咗去讀
我係商場見D男仔, 個個校服都好唔整齊, 頭髮又長, 講野又大聲又夾雜粗口

mianyang_99 發表於 20-10-27 09:32
我係商場見D男仔, 個個校服都好唔整齊, 頭髮又長, 講野又大聲又夾雜粗口 ...

想像到

好多名校都係,一樣大把人爭

mianyang_99 發表於 20-10-27 09:23

之前坐44M,舊生會啲學生嘈都算,幾句幾句大大聲夾啲粗口。。。實在麻麻哋

同區梁植偉同燕京真係乖好多。

葵涌區都有啲中下游嘅b2校風麻麻,荔天,顧超文校風都幾一般
。石天,李賢堯,蘇浙反而校風幾好。

葵青區好多中小學,包括b1-b3,屋邨家庭出身嘅小朋友佔大多數。尤其係青衣。

講真,若然父母唔識教嘅話。個小朋友又唔上進真係冇乎。唔係歧視,而係有部份屋邨家長都唔係好識教育小朋友。

所以其實我覺得葵涌區嘅中學係比青衣嘅中學好。起碼收生冇咁單一來自青衣。葵涌嘅中學好多有來自離島,荃灣同深水埗嘅學生,質素係比青衣好多學校高。

主要睇個小朋友嘅家教,我三個小朋友幼稚園到中學都係葵青讀,一樣咁乖,循規蹈矩冇學壞過。

我都試過聽到有我大仔學校嘅家長話間學校有人食煙(個別例子),起初聽到都好擔心,但我相信我小朋友唔會咁,一定會好自律。

所以其實只要家庭教育好,讀再差嘅飛仔學校都冇問題。
小朋友讀得開心同都係乖仔乖女就可以啦

mini5765 發表於 20-10-27 18:09

葵青區好多中小學,包括b1-b3,屋邨家庭出身嘅小朋友佔大 ...

你分析得好好!
而且學生質素同佢屬那個banding沒有太大關係,讀書叻啲嗰班,因為頭腦較好,曳得高招啲吧了。

mini5765 發表於 20-10-27 18:33
主要睇個小朋友嘅家教,我三個小朋友幼稚園到中學都係葵青讀,一樣咁乖,循規蹈矩冇學壞過。

我都試過聽 ...

你本身教小朋友教得好好!
我只一個兒子,令我決心離開此地係因為我仔曾被針對,導致同學肆意欺凌的更是老師,因為老師對我仔也有偏見。
並非我做家長太主觀保護我仔,因為當我為佢轉了外區一間一線小學,大部份問題都停止了。如果完全是我仔出問題,正常去那一間學校都唔會改變。但佢在新學校同同學相處得好好,仔還跟我講,雖然在新校很短時間,但比起之前間小學開心好多。
現在仔再跨另一區讀中學,一樣返得開心有朋友,同學好願意互相幫助。
雖然可能剛好是個別事件,但對於我同仔嚟講多少受到傷害。

wan_sosin 發表於 20-10-27 18:54
你本身教小朋友教得好好!
我只一個兒子,令我決心離開此地係因為我仔曾被針對,導致同學肆意欺凌的更是老 ...

介唔介意透露係青衣區邊間小學有呢個情況?

好多小朋友小學生涯好唔開心好似我大仔,細個讀區內龍頭聖公會小學,因為成績次第係b2-3邊緣,比人比下去比到喊,覺得自己盡咗全力都追唔到成績,永遠都係最差嗰班。
升中時好僥幸係自行階段被而家呢間b2中游學校收咗,雖然呢間學校校風好一般,但係呢個環境下,更鼓勵仔仔開始發奮讀書,勤力追成績,年年維持級二十內,英文級十內,開始重拾自信心。

係呢個討論區嘅每位父母都係用心良苦為子女籌謀未來升中嘅路無論如何都好,亦希望大家能夠為子女揀一間適合嘅中學,banding係其次,學校嘅校風同支援係首要,等佢哋可以行條開心嘅路。

‹ 上一主題|下一主題