用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區中學b3排名
go

葵青區中學b3排名

阿仔成績比較差,呈分考試平均成績先啱啱好合格線,應該就屬於b3生,葵青區邊間中學校風比較好d呢,自行又要點選擇比較好呢?thx~

回覆 Lucy316067 的帖子

燕京(青衣)2C-3A.校風唔錯。

MAN9040 發表於 20-10-24 22:48
回覆 Lucy316067 的帖子

燕京(青衣)2C-3A.校風唔錯。

我都係心水呢一間,但唔知交通方唔方便,我住喺荔景~

Lucy316067 發表於 20-10-24 21:53
阿仔成績比較差,呈分考試平均成績先啱啱好合格線,應該就屬於b3生,葵青區邊間中學校風比較好d呢:handsome ...

唯有一試自行首選 愛禮信  

回覆樓主:

有無人可以講下鍾榮光如何?

BabyYukYuk 發表於 20-10-25 13:17

鍾榮光校風好麻麻
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Lucy316067 發表於 20-10-25 00:01
我都係心水呢一間,但唔知交通方唔方便,我住喺荔景~

燕京-交通都方便,坐港鐵青衣城落車,行5分鐘左右就到。

鍾榮光,我朋友女女讀完中六,大學就上唔到,就繼續讀其他課程。
我自己覺得你要追成績就一定不是太好。
校風 我自己都系住附近,好多時都見到d學生返學、午飯、放學,起碼我沒有見過食煙和講粗口(可能我好彩冇見過)都算正正常常沒有奇怪行為。

迦密-只知道中一至中五中午都要留校食午飯冇得外出,和比較多祖天讀書成績比較差一點的就會去迦密。

Lucy316067 發表於 20-10-24 21:53
阿仔成績比較差,呈分考試平均成績先啱啱好合格線,應該就屬於b3生,葵青區邊間中學校風比較好d呢:handsome ...

進取啲可以試吓荔天,迦密,皇仁舊生會

茘天band3入到機會係低少少,但未至於冇機會。間學校自稱冇收band3,係大話,值得一試。

迦密其實近年已經收少咗好多band3,我細女同班男同學自一甲一乙一都唔中,相信都係多人揀。自行&大抽獎中嘅機會渺茫,我自己覺得有少少浪費機會。

至於皇仁,banding都幾飄忽,有人話2,有人話3,應該係b2尾附近,搏得過。但校風比茘天迦密甚至燕京差,啲學生真係比較拽

青衣梁植偉未知有冇升band,如果仍然係band2下游,呢間可以揀先過燕京。

燕京好多好評,我唔清楚。爛船都有三斤釘,基督教/天主教學校一定優勝少少。

至於最壞打算揀band3,我自己唔建議自行揀,即使成績肯定係b3,亦唔應該揀band3。揀左等於自動放棄大抽獎搏b2嘅機會!

B3而言,我會咁排(校風)
葵循>李惠利=圓玄第一>獅子會>葉紀南 =棉紡會>鍾榮光

冇列出嚟b3學校真係幾嚇人。

樓主既然住荔景,按成績同校風排優次,可考慮咁(已考慮位置同交通,已揀走同荔景區交通唔方便既學校)
茘天>迦密>梁植偉>燕京>皇仁>葵循

目前自行茘/迦/梁/燕四選二

BabyYukYuk 發表於 20-10-25 13:17

真係好多粗口。。。
啲學生又嘈,冇秩序,唔太掂

katie0921 發表於 20-10-25 15:27
燕京-交通都方便,坐港鐵青衣城落車,行5分鐘左右就到。

鍾榮光,我朋友女女讀完中六,大學就上唔到,就 ...

我係比較中意燕京,係青衣地鐵站行5分鐘就到嗎?

我唔中意鐘榮光,聽說校風好差,校舍都好舊

elbar 發表於 20-10-25 11:45
唯有一試自行首選 愛禮信

呢間都係屬於Band 3嘅咩,我冇了解過呢一間學校

Lucy316067 發表於 20-10-26 02:39

迦密愛禮遜band 2尾,自行可以一試,地點自成一角,雖然不太方便,但亦係優點,放學可直接回家,流連葵廣都要一段路程。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-10-26 07:52
迦密愛禮遜band 2尾,自行可以一試,地點自成一角,雖然不太方便,但亦係優點,放學可直接回家,流連葵廣 ...

仁立寫迦密2B,近年建議b3同學去燕京多,開始少咗叫人去迦密。

呢間學校係高增值學校

我女同學b2c自一甲一乙一唔中,結果去左乙二燕京。

Lucy316067 發表於 20-10-26 02:35
我係比較中意燕京,係青衣地鐵站行5分鐘就到嗎?

五到十分鐘,但住荔景的話,先考慮荔天迦密

mini5765 發表於 20-10-25 20:30

梁植偉都算係2B,但校風麻麻。

wan_sosin 發表於 20-10-26 16:57
梁植偉都算係2B,但校風麻麻。

宏觀青衣區b2b3,呢間已經叫做還可以。

mini5765 發表於 20-10-26 16:51
仁立寫迦密2B,近年建議b3同學去燕京多,開始少咗叫人去迦密。

呢間學校係高增值學校

我有朋友個仔成績B2尾B3頭,今年派了去B3,叩門叩到迦密,佢運動好,都有可能叩門著數咗

mini5765 發表於 20-10-26 16:59
宏觀青衣區b2b3,呢間已經叫做還可以。

不過住附近嘅居民都唔太欣賞呢間學校學生,出面嘅評值比我哋親身接觸嘅好。

Lucy316067 發表於 20-10-26 02:39

樓主小朋友其實讀嘅小學屬於幾線?

如果一線小學b3,其實可以當b2c選,自行可以揀石天,荔天等次熱b2