用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教小五數學問題
go

請教小五數學問題 [複製鏈接]

女兒升小五後,數學成績下滑,異分母加減&多邊形面積都較差,請問有甚麼方法可以幫助她呢?Thanks
   3    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

mamingyin72 發表於 20-10-21 18:29
女兒升小五後,數學成績下滑,異分母加減&多邊形面積都較差,請問有甚麼方法可以幫助她呢?Thanks
...
P.5........真心請個人去教, 係難搵, 好快到呈一, 盡早處理好過慢
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

是否概念未能夠掌握?

家長好好,已經發現到小朋友薄弱之處。

如果係我自己小朋友,知道具體問題,就好容易處理。
YouTube 搵幾條片,或者Khan Academy 找到這兩個topic
如果英文的唔識睇,搵中文的也可以。

從不同角度,睇下人哋點樣解釋概念。

理解之後,鞏固一下,針對性做一些練習,短時間應該可以解決。

另,如果概念清楚,不過異分母加減容易錯,還可能是計算能力問題。唔熟乘法/公因數/公倍數,這樣可能要多一些時間去掌握技巧。

異分母加減要通分母,通分母要搵LCM, 搵LCM要用短除法,搵日望住佢做,睇吓邊個step出問題再教,操作純熟就唔會錯。要形象化就買兩個pizza切比佢睇,話佢知分母不同難以比較和加減

多邊形面積計算方法主要2個:切割或填補,一望到個圖形叫佢諗清楚用咩方法先,面積d式一定要背熟

呢兩個topic 下苦功不難掌握,加油

回覆樓主:

明白了,感謝大家的幫忙

nanakochan 發表於 20-10-22 11:57
異分母加減要通分母,通分母要搵LCM, 搵LCM要用短除法,搵日望住佢做,睇吓邊個step出問題再教,操作純熟就 ...

可能在家上學 我囡小四下學期數學癸現跟不上 我嗰時刀係揾私補佢。個Miss同佢夾到 可以幫佢補底

而小五 我同意樓上 跟攞條數做下 睇佢問題係边:
1.掌握概念問题 e.g異分母加減, 需要apply LCM概念 ,試下圖像化左佢。我癸覺解釋概念/耐性  需要好既解說能力。因為我呢方面能力吾夠 唯有外判

2. 係咪運算過程出錯?eg 將假分數轉帶分數加減 我囡通常容易出錯。冇計 操多dd 有時隔一陣温番之前出錯嗰D 補底

3. 自信心/心態問題 淺入深出數俾我囡 俾佢打打底 唔好俾D數蝦番佢 我囡受軟不受硬 必要時要肯定佢 push佢行前少少

我個囡依家小五 我刀學緊 对教育 有時我刀感無奈 一齊努力!

其實可唔可以買練習,每日在家自己做。一日做一份練習15分鐘左右

tw103 發表於 20-10-28 08:36
可能在家上學 我囡小四下學期數學癸現跟不上 我嗰時刀係揾私補佢。個Miss同佢夾到 可以幫佢補底

而小五  ...

係,真係感到無奈!
‹ 上一主題|下一主題