用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官塘區一線小學考級廿幾,有乜選擇
go

官塘區一線小學考級廿幾,有乜選擇 [複製鏈接]

如題。
本來一心希望級二十,希望可以博吓藍田聖保錄,點知考到咁差,請問大家意見,係咪只可以試聖潔靈?
   2    0    0    0

回覆 sicky 的帖子

又幾差?

sicky 發表於 20-10-13 17:26
如題。
本來一心希望級二十,希望可以博吓藍田聖保錄,點知考到咁差,請問大家意見,係咪只可以試聖潔靈?
...

是否讀官塘一線小學(如兩間李兆強)?

你孩子讀的小學,級二十大約Band 幾(頭/中/尾)?

聖潔靈大約Band 1B。

sicky 發表於 20-10-13 17:26
如題。
...
只要是band 1生, 不妨試試。

油基考級二十中

sicky 發表於 20-10-14 17:07
油基考級二十中

老實說這個級名次自行B1A中學多數落空,除非小孩說話好叻和選一些面試比重%較高的B1A中學自行。

如要入B1A中學,要有心理準備要行到大抽獎stage,只可甲1和乙1放B1A中學,乙2可能已要放B1C中學了(保守strategy)。

回覆 sicky 的帖子

st cat./順利相對適合

回覆樓主:

自行如選B1B收了,但成績較差的女同學在大抽獎放甲1和乙1 的B1A藍田聖保祿抽入,你的心會否覺得很不值、傷心記在心多年?

tpmon 發表於 20-10-14 20:09
自行如選B1B收了,但成績較差的女同學在大抽獎放甲1和乙1 的B1A藍田聖保祿抽入,你的心會否覺得很不值、傷 ...

咁又唔會。
佢自己唔爭氣,做父母又可以點。

sicky 發表於 20-10-14 23:26
咁又唔會。
考東區/九龍城區中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-10-15 07:37
考東區/九龍城區中學

你指的是1B中學嗎?

又或者應該問,級二幾仲算唔算B1學生?

sicky 發表於 20-10-15 18:46
又或者應該問,級二幾仲算唔算B1學生?
油基一級~180人喎!
如果級2X都唔係B1,咁入雲泉好過啦!

兩間油基X既B1率唔算高,都有3X%-40%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-10-15 18:51
油基一級~180人喎!
如果級2X都唔係B1,咁入雲泉好過啦!

參考你嘅意見,跨區報1B中學,民生(過往派位有好幾個入)、九真(只有一個入到)會係可行嘅選擇嗎?

sicky 發表於 20-10-15 18:58
參考你嘅意見,跨區報1B中學,民生(過往派位有好幾個入)、九真(只有一個入到)會係可行嘅選擇嗎?
...

上智,聖家,油真,華英,黃笏南,港島民生,中婦,聖馬可,迦密主恩

hkpapa852 發表於 20-10-15 19:04
上智,聖家,油真,華英,黃笏南,港島民生,中婦,聖馬可,迦密主恩

感謝建議。
你建議的大部份都屬於1A中學,如果呈二追唔番,擔心冇乜機會入到。

sicky 發表於 20-10-15 19:41
感謝建議。
你建議的大部份都屬於1A中學,如果呈二追唔番,擔心冇乜機會入到。
...

hkpapa852 的list 有部份B1B,如黃笏南。

我也很少見到hkpapap852,推介一部份B1A中學給B1B生咁進取。

如你想大機會自行入,不如叫hkpapa852 再列出大機會入的B1B校給你啦!

sicky 發表於 20-10-14 23:26
咁又唔會。
也靠運氣,乙二,1st choice ,可放1a的學校。2nd放1c學校

既然唔咁心一早放棄,不如現在努力考好呈二

自行1月先報,出埋呈二結果仲有時間諗

hkpapa852 發表於 20-10-16 08:51
既然唔咁心一早放棄,不如現在努力考好呈二

自行1月先報,出埋呈二結果仲有時間諗 ...

是的。
我昨晚苦口婆心同佢講,解釋畀佢聽,但係轉頭佢又上YouTube 睇劇
‹ 上一主題|下一主題