用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 12 學校 assessment result 差
樓主: Janis_Ben1223
go

[英國] Year 12 學校 assessment result 差   [複製鏈接]

Janis_Ben1223 發表於 20-10-13 12:30
我係呢度統一回覆,我仔中三phy+maths成績唔差,到中四開學無耐佢突然話想去英國讀書,於是同佢安排考入學 ...

據我以前嘅理解, A Level 的Business 係 soft subject, soft subject 喺報英國大學時, 份量係會輕啲嘅。如果你仔仔有四科 A level, 其中一科係soft subject 都唔係太緊要, 因為英國大學只需要三科 A level。但如果你哋有可能drop其中一科 A Level,得番三科 , 而其中一科係soft subject, 我就唔係好肯定對報英國大學影響會有幾大。所以提議你們和老師好好商量一下。其中可包括商量一下有關 soft subject, 與及聽佢哋意見會唔會趁現在才十月是否把 Business (或 另外一科) 轉做 Economics (在英國很多學生gcse都沒有讀 Economics, 所以 A level Economics 對很多英國學生是新的科目, 如果你仔仔以前在香港有讀過 Economics, 其實都會有底,係會有啲著數嘅)。當然佢嘅興趣係最緊要啦。另外, 想順帶提一提,如果你哋打算喺英國報大學修讀Economics, A Level Mathematics 係好重要嘅科目。

Hopefulmom 發表於 20-10-13 13:19
據我以前嘅理解, A Level 的Business 係 soft subject, soft subject 喺報英國大學時, 份量係會輕啲嘅。如 ...

請問在那裡可知科目是soft subject ?

Janis_Ben1223 發表於 20-10-13 12:41
回覆 LLLT 的帖子

阿仔無睇過啊如果真係讀唔掂呢2科咁點算好呢?唉,我呢個媽咪真係失敗 ...

10月mid-term break時要勤加努力温書, 去到4/5/6月正式AS考試。

回覆 小公主媽媽 的帖子

如果香港讀到中四,基本上Math應該無問題(FM另計)。我懷疑都係英文水評引至對理解其他科目嘅題目有問題。我估你應該重點同學校了解係咪可以幫佢補強返英文先。何況佢無考GCSE,報大學都可能要加返ielts成績,而家仲有時間搞好咗先。

回覆 beastiebistro 的帖子

還有一點,上一年嘅中四(或其他年級)如果自己唔勤力主動同冇讀過冇乜分別😓

小公主媽媽 發表於 20-10-13 13:27
請問在那裡可知科目是soft subject ?

最好問學校老師。我以前問學校老師,佢話 Business Studies 係 soft subject, 不過我唔知而家係唔係update, 所以最好都係再問學校老師。

醒目開學勳章

Janis_Ben1223 發表於 20-10-13 12:37
回覆 TTEE1819 的帖子

我會再同阿仔商量睇下佢想點,但我想問而家轉科的話會唔會太遲呢?同埋我諗即使要轉 ...

小兒學校不批准讀Business+Econ,學校認為是同科, 考大學時可能有問題。 如果數學不是強科, 不要勉強讀FM & Phy。孩子對其他科有興趣嗎?學校assessment 上, 老師有給予改善的建議?

純粹for reference,呢篇article有講下(雖然都好幾年前,但係應該都大致一樣),economics暫時都應該係hard subject,但係對報engineering就無乜幫助喇。

http://wordpress.mrreid.org/2011/02/06/choosing-the-right-a-levels/

先搞清楚佢大學想讀乜,再跟住先決定drop或轉咩科啦。其實家長報sixth form時真係要諗定兩年後大學要讀咩先揀科,唔係邊科中三四比較好成績就照讀,咁係錯咗個主次。

樓主兒子在香港係咪中文學,中中,所以現在讀英數唔習慣?

Janis_Ben1223 發表於 20-10-13 11:15
回覆 etoile 的帖子

sent 左email 問緊老師但未回覆,所以想問下有無家長可以比啲意見我,睇下點幫到我仔 ...

十月 half term break係咪唔返?

通常香港讀完中四去讀Y12,理科方面應該問題唔大。ielts 5.5好大可能係英文比較弱,影響學習,阿仔要多D時間適應……。等老師回覆,睇下係咪語言之外嘅問題先。

不過都建議你同仔仔傾傾,若果真係應付唔到 further maths ,就要放棄engineering,趁仲有時間,諗下其他路向。

Janis_Ben1223 發表於 20-10-13 11:19
回覆 etoile 的帖子

可能我仔比較內向,佢都講話驚適應唔到,好在同房同學好nice,帶佢認識當地同學。你小 ...

唉!冇話適唔適應嘅,總之,女生外向啦!

3b 發表於 20-10-13 13:42
小兒學校不批准讀Business+Econ,學校認為是同科, 考大學時可能有問題。 如果數學不是強科, 不要勉強讀F ...

我見朋友話Warwick U報econ的話,如用business 和Econ,只計你一科,所以我估學校一般唔想你咁揀,浪費咗一科!但詳情最好睇返大學網站確認。
另外我見Oxbridge 好多科都寫business 唔計係一主科,所以即係soft subject,樓主要再確認,但其他大學可能無咁緊,不過都係要睇大學要求

回覆 Hopefulmom 的帖子

知道,語該哂你的資料,我會同阿仔詳細傾

回覆 smileybebe 的帖子

希望佢真係會努力改善同埋勤力溫書

睇完你咁講都開始懷疑阿仔係咪英文差所以理解唔到而家等老師覆睇下會有咩建議

Janis_Ben1223 發表於 20-10-13 08:21
各位你好,我仔讀完中四今年去英國讀year 12, 佢揀左Phy, Fmaths, maths, business, 學校啱啱做左第一次ass ...

不用太擔心,—年後成績-般另類考慮foundation
爲什麽要讀英國Foundation?英國大學基礎課程的港澳學生,是英國為國際學生專設,讓學生能夠順利融入當地文化和教育體系。

省錢省時間

直接入讀英國大學基礎課程然後考上大學,變相省了一年的時間和金錢,比香港的同學提早一年大學畢業。除此以外,相比傳統寄宿中學的兩年制A-level課程,Foundation可謂升大學的捷徑,而且每年大概18-20萬的學費,比起寄宿學校一年40萬以上的學費更爲相宜。

提升語言能力

要考入英國排名前30的大學,雅思英文水平測試(IELTS)也要達到至少6.0或以上的成績,一些熱門的科目則要求更高。一直於本地中學就讀的同學往往一時三刻難以適應大學程度的寫作及閲讀量,同時演講課時也未必能完全聽懂100% 教授所講的内容。大學基礎課程正正針對國際學生這些常見的挑戰,課程的目的就是要幫助學生儘快適應英國當地的學術文化。 以EF課程爲例,除了同學所選擇的專科以外,也會有“學術英語”,“IELTS考試預備”,“批判性思考”等課堂,專門提升學生的語言能力。

入學門檻較低

要考入英國排名前30的大學,DSE成績基本上都要達最少444的成績(中文及通識除外),雅思英文水平測試(IELTS)也要達到至少6.0或以上的成績,一些熱門的科目則要求更高。反之,大學基礎課程一般DSE成績門檻較低 (332),甚至像EF大學基礎課程的話完全沒有DSE成績要求。

另外,與A-level或IB等“一試定生死”的公開試課程相比-大學基礎課程對同學的壓力相對較低,可以通過每一個學期的測驗、功課、及考試慢慢累積分數。有一些大學也會為大學基礎課程的同學稍微降低英語IELTS要求。

保證獲大學取錄

一般大學基礎課程都有都會與一些院校有合作關係,從而保證報讀大學基礎課程的同學只要考到指定的成績,即可以入讀合作的大學。如EF大學銜接課程爲例,除了提供全面的預備課程,還保證您成功完成課程後可獲我們50多間伙伴大學的其中一間取錄。 一般而言,只要學生在EF裡的學術成績達到70%並在IELTS英文考試裡考到6.0~6.5分,基本上都能被英國整體排名前15或單科排名前15的大學錄取。

回覆 LWTLI 的帖子

舊年中四講真都無點上堂,停課都半年,主要係on line上堂,我覺得佢上年都係hea讀

回覆 3b 的帖子

其實阿仔選科時都有提及將來想讀finance/account等,不過當時因為中三呢科成績唔好,所以先無再考慮。而家等緊老師回覆,想問下大家意見先。

多謝你的意見,我而家先知錯,都怪自己事前無做足功課,又唔識同阿仔分析,唯有希望趁仲有時間幫阿仔去收集意見同埋睇返多d資料去同佢傾下。

回覆 kct18 的帖子

佢係英中學校讀,開學無耐就話PHY+FM 好難明,d local 同學好勁,不過佢都有講老師d accent 好難明,要好用心聽先明白
‹ 上一主題|下一主題