用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 12 學校 assessment result 差
go

[英國] Year 12 學校 assessment result 差   [複製鏈接]

各位你好,我仔讀完中四今年去英國讀year 12, 佢揀左Phy, Fmaths, maths, business, 學校啱啱做左第一次assessment, 阿仔成績好差, 我地都好擔心,但估計可能阿仔仲未適應,同阿仔傾時佢話唔知點算,但又未諗會唔會drop科,請問有無家長可以比啲意見我,應該點做好呢?佢學校每個月尾都有assessment, 究竟睇到幾時先決定drop 科定係而家轉科好呢?真係唔知點做呀
   11    0    0    0

Janis_Ben1223 發表於 20-10-13 08:21
各位你好,我仔讀完中四今年去英國讀year 12, 佢揀左Phy, Fmaths, maths, business, 學校啱啱做左第一次ass ...

讀完中四先去英國,唔拖唔水

Janis_Ben1223 發表於 20-10-13 08:21
各位你好,我仔讀完中四今年去英國讀year 12, 佢揀左Phy, Fmaths, maths, business, 學校啱啱做左第一次ass ...

定一定先。首先, 囝囝的英文底子如何? 各科assessment分別是幾分? 預算將來大學會報邊科? 打算揀邊幾間大學?

醒目開學勳章

4科都差還是其中一/兩科? 大約什麼grade?生活上適應嗎?

回覆樓主:

老師評語點講?

doggy2013 發表於 20-10-13 08:27
讀完中四先去英國,唔拖唔水

唔會呀,我兩條化骨龍都係讀完S4去讀Y12,冇問題。
樓主個小朋友可能未適應。

回覆 smileybebe 的帖子

編輯

阿仔英文還可以,學校有安排佢做ielts reading test 有5.5 分,雖然未合格但學校會比佢上補習班,佢只有maths + business 合格但唔係高分,而phy + Fmaths 攞U, 阿仔本身想讀engineer未正式諗會去邊間大學啊

回覆 3b 的帖子

而家我每星期都會同佢視像,聽佢講暫時都無咩問題,roommate都係來自香港,之前都係呢間學校讀上去。

回覆 etoile 的帖子

sent 左email 問緊老師但未回覆,所以想問下有無家長可以比啲意見我,睇下點幫到我仔

回覆 etoile 的帖子

可能我仔比較內向,佢都講話驚適應唔到,好在同房同學好nice,帶佢認識當地同學。你小朋友去到有無話唔適應?學習方面有無困難呀?

醒目開學勳章

Janis_Ben1223 發表於 20-10-13 11:11

編輯

這4科在香港的成績如何? 考入學試時只考英文和數學? 上堂時聽得明老師說什麼嗎?學校有補習班?

回覆樓主:

佢hk 本身中四phy math 是否特別標青? 如果不是,可能個底唔夠。再觀察吓如果maths 上唔返就要放棄fur maths.

一般大學把Math和Further Math當作為一科,所以drop 科是無好處。

如果香港讀中四的Phy/ Math和GCSE的課程overlapping較少,係可以引致過渡性問題。請問小朋友有看過GCSE的讀程或Past Papers?

Janis_Ben1223 發表於 20-10-13 11:11

編輯

讀Engineering,  maths 和physics 的根底要好, 否則其一未必能達到大學入學要求, 其二入到大學都可能在功課和考試上遇到很大的困難。
現在快快同囝囝到ucas網站去看看心儀的學科和心儀的大學的入學要求。 然後和老師商量有否機會達標。 如有, 便加倍努力。 否則儘快决定其他大學學科,  因應新的大學選科, 重新選擇A level的科目。

編輯

佢在香港讀書時,數學科成績如何?除左Business, 你孩子揀左2科數,physics 跟數學有關,另外further Math係好深的。

我係呢度統一回覆,我仔中三phy+maths成績唔差,到中四開學無耐佢突然話想去英國讀書,於是同佢安排考入學試(英+數)後就揀左而家呢間學校讀,當初選科都係因應中三時成績同佢自己本身意願而揀。中四讀BAFS + PHY + ECON,全個學期PHY成績一般,反而BAFS+ECON成績就好好,最終因為阿仔話想讀engineering所以year12無考慮轉科,想比自己試下讀唔讀到。而家佢first assessment result => PHY + FMaths=U, Business=C, Maths=E。

回覆 TTEE1819 的帖子

我會再同阿仔商量睇下佢想點,但我想問而家轉科的話會唔會太遲呢?同埋我諗即使要轉係咪drop PHY+FM 改Econ 好呢? 真係好煩惱唔識點同阿仔分析利與弊

Janis_Ben1223 發表於 20-10-13 12:30
我係呢度統一回覆,我仔中三phy+maths成績唔差,到中四開學無耐佢突然話想去英國讀書,於是同佢安排考入學 ...

佢可能未適應,現在只係10月中,可以睇多一次assessment 的成績先嗎?之後再決定是否需要drop一科。報engineering, 有讀math & physics 係好重要。唔好急,比有少少時間佢適應,又上各大學睇睇讀邊類engineering 先。我孩子兩年前在開學不夠突然要決定轉科,我都嚇一嚇,但睇完大學requirements,理解左就安全轉科。所以唔洗擔心住,馬上做功課搵一搵資料先。

回覆 LLLT 的帖子

阿仔無睇過啊如果真係讀唔掂呢2科咁點算好呢?唉,我呢個媽咪真係失敗

Janis_Ben1223 發表於 20-10-13 12:30
我係呢度統一回覆,我仔中三phy+maths成績唔差,到中四開學無耐佢突然話想去英國讀書,於是同佢安排考入學 ...

我見你例出佢first assessment 的4個grades, 佢似乎唔係強數的學生。furthur math係好深,唔易讀。
‹ 上一主題|下一主題