用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 救命~普通話教中史
樓主: 9284
go

救命~普通話教中史   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-10-8 12:57
點解你學校可以揀文科同理科既

BTW,你係理科人就啱勒,問下先。請問如果小朋友數學屎,係咪讀 ...
歷史同經濟係自修,不過要同文科同學一齊考校內試,考得好老師先會幫手報。

王家爸爸 發表於 20-10-8 12:51
睇大陸劇腦補歷史?我都俾小朋友睇,不過當學普通話。

補到.... 歷史錯晒,好在我女唔太睇呢D劇

王家爸爸    發表於 20-10-8 13:24

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-10-7 19:54
樓主本書良渚都講,可能係大陸中史教科書,好嘢嚟。我哋香港果D唔好話新石器,連三代都係咁E瀨過就算,薄 ...
唔係喎,我仔本香港出嘅中史書都有講良渚文化喎

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 20-10-8 10:03
有興趣係好緊要。我女暑假時無聊睇YouTube,突然鍾意咗中國歷史。佢係國際學校,這些不在課程之列,但因為 ...
想問下你女睇咗咩youtube片令佢有中史興趣?我都想我仔有返些少興趣

bobbob 發表於 20-10-8 13:36

我仔本齡記出版都好似有講少少。

bobbob    發表於 20-10-8 15:50

bobbob 發表於 20-10-8 13:37
想問下你女睇咗咩youtube片令佢有中史興趣?我都想我仔有返些少興趣

印象中係動畫。要問吓佢先。

bobbob    發表於 20-10-8 15:52

bobbob 發表於 20-10-8 13:36

得細細段,唔覺根本睇唔到啊!而且,你有無覺得老師唔多教史前?連夏商都飛得好快。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-10-8 15:37
得細細段,唔覺根本睇唔到啊!而且,你有無覺得老師唔多教史前?連夏商都飛得好快。
...
我見有成個chapter講史前,都有10零頁

我買了套「如果歷史是一群喵」給小朋友看,就當看漫畫學中文,順便培養下歷史興趣

bobbob 發表於 20-10-8 15:53
我見有成個chapter講史前,都有10零頁

老師直接飛咗⋯⋯

hedwigR 發表於 20-10-8 16:07
我買了套「如果歷史是一群喵」給小朋友看,就當看漫畫學中文,順便培養下歷史興趣
...

我仔好鍾意睇呢套,翻睇再翻睇,所以依家上中史堂都會有少少概念。

little_yolky 發表於 20-10-8 16:24
老師直接飛咗⋯⋯

唔考所以唔花時間教?

不過,我見教科書放喺史前及夏商周嘅篇幅不太大就真。

gracelam 發表於 20-10-7 17:52

YouTube有"中國通史"睇,之前响TVB播過,由夏商周開始到清 ...
上年試過,看到秦,我覺得ok 但小朋友投訴悶。utube cantonese 版唔齊,pth 版就易搵

9284 發表於 20-10-7 16:20
本身阿女對中文任教的科目都興趣不大 , 平時都係睇慣英文STORYBOOK, 幾厚都睇哂, 但係一講到中文就.......  ...
我已經在小學階段made sure 閲讀中英50 50,呢科上學期是最差的一科,經過combination of tv, 漫畫、努力溫習, 分數都可以有進帳

王家爸爸 發表於 20-10-8 12:51
睇大陸劇腦補歷史?我都俾小朋友睇,不過當學普通話。
一石二鳥ma, 有時候d野史更有趣,上年咁啱看了浩蘭傳

Yanamami 發表於 20-10-7 18:12
中史又唔考會話,自己背哂本課本,識寫尐字咪得,總之識答卷咪可以,理得尐字点讀吖~老實講,就算廣東話, ...
d人名好易mix up, 其他學校我唔知,我們的有加入一些思考題, 有時未必背就答到

MrBeast 發表於 20-10-9 08:52
d人名好易mix up, 其他學校我唔知,我們的有加入一些思考題, 有時未必背就答到 ...

对於中文差,無兴趣者, 胡胡混混就过初中三年中史,我大果个都係咁。細果个中史好高分,但人名地名都係唔識讀,亦唔见得佢对中史好瞭解同有兴趣……識考試而矣~所以嘛,求知識同考試係两回事。

Yanamami 發表於 20-10-9 09:37
对於中文差,無兴趣者, 胡胡混混就过初中三年中史,我大果个都係咁。細果个中史好高分,但人名地名都係唔 ...

呢樣真, 有邏輯地記曬本書既重點, 組織好答案, 有條理回答, 唔需要中意中史,亦唔需要睇任何課外書, 一樣可以考得好好(初中,高中冇選修唔清楚), 初中既中西史、地理都係咁讀, 搞到我爭d以為我仔係文科人.

Yanamami 發表於 20-10-9 09:37
对於中文差,無兴趣者, 胡胡混混就过初中三年中史,我大果个都係咁。細果个中史好高分,但人名地名都係唔 ...

阿女 exactly 係咁,人名地名唔識讀,只係識寫識記...... 佢d中文,個日佢想講「脆肉鯇」,佢係咁講「脆肉完」,我以為佢講丸,講完一大餐先知係鯇......

gigayan 發表於 20-10-9 10:50
阿女 exactly 係咁,人名地名唔識讀,只係識寫識記...... 佢d中文,個日佢想講「脆肉鯇」,佢係咁講「脆肉 ...

我大果個都係咁喔,咩原因呢?係咪依家老師上堂唔講書?所以同學個個唔識字?
‹ 上一主題|下一主題