用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 救命~普通話教中史
go

救命~普通話教中史  

本身阿女對中文任教的科目都興趣不大 , 平時都係睇慣英文STORYBOOK, 幾厚都睇哂, 但係一講到中文就....... 而家最大問題係, 剛升上中一, 果D歷史人名, 地方名, 我係家長連廣東話都要查字典點讀, 小朋友就更不在話下, 所以阿女一味同我講"好深呀, 無興趣呀, 又多野背, D字又難寫" , 我就同阿女講, 其實中史不外乎都係要背野, 我不如買本好的中史書/精讀書, 我在家用廣東話教你啦..........其實無咩得別需要一定要跟學校用普通話啦, 其實我咁做好唔好呢? 大家有無類似經驗? 又有無好的中史書/精讀書介紹下?

9284 發表於 20-10-7 16:20
本身阿女對中文任教的科目都興趣不 , 平時都係睇慣英文STORYBOOK, 幾厚都睇哂, 但係一講到中文就....... 而 ...
學校用邊個出版社?

本身阿女對中文任教的科目都興趣不 , 平時都係睇慣英文STORYBOOK, 幾厚都睇哂, 但係一講到中文就....... 而 ...

沙田蘇淅??

中史自己用廣東話記住,都係人物/時間/地點/發生原因,經過及結果。

初中中史一般唔洗用精讀書。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 妹妹頭 的帖子

我今晚返去睇下先, 總之佢本中史書, 入面D字密到我都唔想睇

回覆 gracelam 的帖子

不是沙蘇, 大圍龍校, 出版商排版好有問題, 佢本中史書, 超級唔INTERESTING, 我見到也叫救命, 另外問題就係普通話教, 就更加唔INTERSTING到極點
想當年, 我自己都係讀理科, 對中西史, 地理等科目完成無興趣

9284 發表於 20-10-7 16:42
回覆 gracelam 的帖子

不是沙蘇, 大圍龍校, 出版商排版好有問題, 佢本中史書, 超級唔INTERESTING, 我見到 ...

估唔到呢間中學都係普教中史,咁唯有克服佢

中史科好睇老師,我女初中老師教得好生動,所以由抗拒到鍾意,不過佢地用廣東話教。

佢用普通話教我一D都唔意外, 講真, DAY ONE 入去讀小學已經知佢地係英普學校, 只不過當時唸住小學D科目, 難極有限, 就算佢唔識, 我返屋企教佢都得, 但係而家講緊係中史, 我自己連D人名, 地名都未識讀, 連我自己都有少少抗拒, 更何況中一仔, 我昨晚同佢一齊睇本中史書, 咩野"禪讓", "共主", "良渚" , "毫" 我都R哂頭, 所以我想問下有無D咩出版社的中史書/精讀書, 可以令小朋友提高返D興趣, 由淺入深, 幾廿個皇帝名, 幾百個地方名, 幾萬件歷史事件, 我都想喊呀

9284 發表於 20-10-7 16:57
佢用普通話教我一D都唔意外, 講真, DAY ONE 入去讀小學已經知佢地係英普學校, 只不過當時唸住小學D科目, 難 ...

YouTube有"中國通史"睇,之前响TVB播過,由夏商周開始到清朝定民國,深入淺出,有個概念讀起嚟易明D。

喺香港學中國歷史,無論興趣唔大或者興趣太大,都係問題。現階段,其實主要係當故仔聽,用睇小說既心態,包保無壞。

Yanamami    發表於 20-10-7 18:13

中史又唔考會話,自己背哂本課本,識寫尐字咪得,總之識答卷咪可以,理得尐字点讀吖~老實講,就算廣東話,好多人名地名我都唔識讀,有边讀边,乱黎~

本身阿女對中文任教的科目都興趣不大 , 平時都係睇慣英文STORYBOOK, 幾厚都睇哂, 但係一講到中文就.......  ...
用普通話學歷史又唔係問題,問題係小朋友既普通話好唔好。如果唔好,其實當學普通話都無壞既。
坊間有唔少好既中史書,不過角度未必係學校想要既。如果係我,我會幫佢睇一次學校用既書,然後將重點整理,等佢用囫圇吞棗既方法照背,胡混過關就算。

gracelam 發表於 20-10-7 17:52

YouTube有"中國通史"睇,之前响TVB播過,由夏商周開始到清 ...
夏商周到唐朝可能可以,宋元明清同埋之後既,就需要小心。

王家爸爸 發表於 20-10-7 18:16
夏商周到唐朝可能可以,宋元明清同埋之後既,就需要小心。

我睇到唐之後冇睇

初中的中史 基本上可以當係自修科
自己睇書 純背書就得
黎黎去去都係問個d
各朝各代 興衰史 發生過咩大事 死記死背就攪掂

SLHongkonger 發表於 20-10-7 18:22
初中的中史 基本上可以當係自修科
自己睇書 純背書就得
黎黎去去都係問個d
正常係,例如漢朝既戚宦循環。

gracelam 發表於 20-10-7 18:18
我睇到唐之後冇睇
唐之前既其實無太大爭議性;之後就麻煩啲,淨係元、清係invasion、兄弟內鬥,定係其他,可能都需要北望,睇最新風向先好答。

9284 發表於 20-10-7 16:57
佢用普通話教我一D都唔意外, 講真, DAY ONE 入去讀小學已經知佢地係英普學校, 只不過當時唸住小學D科目, 難 ...

係咪「亳」呀?唔係毫呀,少一畫的。

拿,你做家長都話難話悶,咁小朋友點面對呢?我覺得用廣東話同佢講係OK既,我同阿女講時,佢聽到好開心,笑到卡卡聲㗎!當然,你自己要先做功課,溫一次先啦

王家爸爸 發表於 20-10-7 18:13
用普通話學歷史又唔係問題,問題係小朋友既普通話好唔好。如果唔好,其實當學普通話都無壞既。
坊間有唔少 ...

樓主本書良渚都講,可能係大陸中史教科書,好嘢嚟。我哋香港果D唔好話新石器,連三代都係咁E瀨過就算,薄古厚今

little_yolky 發表於 20-10-7 19:54
樓主本書良渚都講,可能係大陸中史教科書,好嘢嚟。我哋香港果D唔好話新石器,連三代都係咁E瀨過就算,薄 ...
古代史,大陸書其實唔太差既。

王家爸爸 發表於 20-10-7 20:20
古代史,大陸書其實唔太差既。

大陸D中史教科書質素好好,好貼近新材料。不過排版係老套D。