用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 救命~普通話教中史
樓主: 9284
go

救命~普通話教中史   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-10-9 11:26
我大果個都係咁喔,咩原因呢?係咪依家老師上堂唔講書?所以同學個個唔識字?
...

因為普教中問題?

簽名被屏蔽

little_yolky 發表於 20-10-9 11:26
我大果個都係咁喔,咩原因呢?係咪依家老師上堂唔講書?所以同學個個唔識字?
...

我自己懷疑我個個係,小學開始已經普教中,佢已經自行set咗一個模式係,唔需要理會個字點讀點發音,只需要識記識寫就Ok,好彩嘅有d字佢只係記得普通話音係點讀......
粵語可能就快滅絕㗎啦

jli008 發表於 20-10-9 11:39
所以衹為了考試學同真心有意學係兩回事,特別睇到有些家長講中四之後唔會接觸,就這樣學習心態點會好~~~~ ...

腦力同生命有限,我並唔介意投放係自己真心鍾意既範疇,根本無必要樣樣有兴趣、樣樣精,唔鍾意既咪唔好嘥時间,集中自己有興趣既野仲好。我細女小-已同我表明唔学樂器,唔学咪唔学~音樂科考試都係咁拉扯过去。

S-Kwok 發表於 20-10-9 11:30
因為普教中問題?

唔知。阿大普教到四年班。不過,又唔見佢科普通話高分喔

所以衹為了考試學同真心有意學係兩回事,特別睇到有些家長講中四之後唔會接觸,就這樣學習心態點會好~~~~ ...

人生係用來細味享受,唔係用來谷盡chur爆,如果連自己喜歡和唔喜歡嘅事,都要真心真意去對待,咁個「真心真意」就顯得相當廉價了.....

little_yolky 發表於 20-10-9 12:00

以前小學85分A,通常我個個剛剛掂住就算......

...
主要看那個sensory 較強,我想她視覺記憶是較強和自小多閲讀有關

呢d叫策略,不過某程度上我同意你,如何在冇興趣中找到樂趣再excel, 呢個真是百萬多拿問題了

睇歷史漫畫,日本漫畫好多都講中國歷史
https://www.manhuagui.com/list/lishi/

兒童圖書館都好多有歷史漫畫,韓國出品不少

王家爸爸    發表於 20-10-9 17:17

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Azzurro 發表於 20-10-9 13:52
睇歷史漫畫,日本漫畫好多都講中國歷史
https://www.manhuagui.com/list/lishi/
我小朋友細個既時候都睇好多日本漫畫,學到唔少野。

little_yolky 發表於 20-10-9 12:00
普教中對普通話應該有幫助,但係對中文就無。

王家爸爸 發表於 20-10-9 17:20
普教中對普通話應該有幫助,但係對中文就無。

但阿大D普通話好普通喔⋯⋯但阿細只學咗兩年,反而唔錯,因為佢成日上網睇普通話片

jli008 發表於 20-10-9 16:06
人生是有好多事情去細味享受,我相信大部份人,唔喜歡既事情好少會再細味享受,我想你未了解我所指的真正意 ...

請問我有沒有理解錯,你最初係話唔應該為考試高分去讀一科唔鐘意嘅科,應該要真心真意去讀一科唔鐘意嘅科? 如果我沒有理解錯你嘅意思,咁我又唔明點解要返返去考試高分了........

jli008 發表於 20-10-9 16:08
對,冇興趣唔好蹝時間,我所指的若為了考試去學,當到了不需要就得,這便造就孩子心理不需用心,點樣會有興 ...

你首先認同無興趣唔好嘥時間,但又要孩子用心有心自然對每科喜愛,其實用心都需要時間的......

回覆 bobbob 的帖子

問過亞女,佢話好多都好好睇,有些是繁體字,有些是繁體字幕,但全部係都是普通話。她是隨意google找到的,她說有一兩個是從夏講到近代史,她大概有了概念後,就再找有興趣的朝代仔細看。
不過經歷幾個月,佢的歷史狂熱已經告一段落,呢期遊走咗去其他嘢。不過只要有益身心,我都係鼓勵。

bobbob    發表於 20-10-10 13:05
‹ 上一主題|下一主題