用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選讀醫科,化學是否一定要5**
樓主: Dadafung
go

選讀醫科,化學是否一定要5**   [複製鏈接]

回覆 mami42 的帖子

中大medic 講Jupas 不出CO肯定不是事實, 但也能理解: Jupas 學生是分3批。第1批5月底6月初是selected Band A; 第2批是6月底special consideration; 第3批是DSE出result後。能有機會拿到CO是 第1第2批。第1批有無比CO我就無資訊。第2批special consideration除了principle nomination之外,有部份是一些scholarship program, 如果CU medic唔比CO會搞到個學生想讀CU medic嘅學生無咗scholarship。所以這部份CU medic會比CO但基本上就係那年的min. requirement。這也反映CU medic唔會優恵這部份學生。别的學系通常比CO會比min. requirement低1-2分。這些scholarship program學生也不會很多, 2間U夾埋頂多2-3個。

silvia_ng 發表於 20-12-30 16:31
今年HKU係叫埋JUPAS學生12月見,安排了四日,尋日最後一日。12月中就見NON-JUPAS學生。
INTERVIEW完結時, ...

HKU嘅MMI最主要係想看看同学是否真心想讀醫科,所有只要達到滿意就有機會出Offer, 舊年Hong Kong U 出CO DSE 6 件42分; IB 43, AL 4A*.。所以最終都係睇成績。

silvia_ng    發表於 21-1-4 09:16

F15X5 發表於 20-10-6 12:54
中大港大计分方法不同:中大係計七科,港大係計六科。今天中大和港大收DSE学生大约分別為186和150。其實港 ...

都係,學習風氣都各有獨特。最好玩下佢地med 搞下summer,認識下的師兄,師姐,講師等,咁可以再分析一下,边的自己最適合。
:-D :-?

silvia_ng 發表於 20-12-30 16:33
我仔中文題佢都死左(JUPAS學生),要問返考官佢果句點解 聽完笑死我。其餘英文題佢都正正常常(我覺 ...

int 得都ok 掛,.通常出conditional offer,到分就冇問題啦!

mami42 發表於 20-12-30 17:33
今年聽中大medic online 介紹,佢哋成日強調係JUPAS 制度下,係唔可以出CO, 但問過d師兄師姐,HKU 同CU都會 ...

乜叫Co?

回覆樓主:

如果co即conditional offer, 我好肯定cu 的jupas係有叫co

csbaik 發表於 21-1-2 22:25
如果co即conditional offer, 我好肯定cu 的jupas係有叫co

點解咁肯定?

kellymami 發表於 21-1-3 10:03
點解咁肯定?

幾年前,我的女同學有co,宜家u4,佢jups前報a1定a2. 我小女就冇報,出result 後先改机,但一樣有得interview

原來如此

csbaik 發表於 21-1-2 22:23
int 得都ok 掛,.通常出conditional offer,到分就冇問題啦!
佢地呢次應該SHORTLISTED 放BAND A學生,因冇其他資料比佢地篩選。就放長雙眼睇佢有冇CO / 有咩CO啦

October. 發表於 20-10-6 11:06
36分係唔係一定入硬HKU medic呢?  因為仲有interview 會影嚮俾CO既分, 如果CO 分38, 咁36咪入唔到, 係唔係 ...

我個仔嗰年有人CO要40!結果考到36,HKU一樣call佢。但嗰年好特別,好多人揀cu,hku應該係唔夠人,所以才有這情況。

oasismcmug 發表於 20-12-30 13:14
回覆 P1001S 的帖子

咁jupas 的interview 係咪唔係咁critical , 主要是睇dse 成績,interview 只係kick ou ...

早兩年cu的情況是放榜前有冇得in比較critical。

csbaik 發表於 21-1-3 11:02
幾年前,我的女同學有co,宜家u4,佢jups前報a1定a2. 我小女就冇報,出result 後先改机,但一樣有得intervie ...

想問即你女係出咗dse results 後改選醫,而又有interview 機會嗎?

hyngok 發表於 21-3-21 00:00
想問即你女係出咗dse results 後改選醫,而又有interview 機會嗎?

呀女有得int,可能高分,後尾收左。佢冇報hku係因為唔係太鐘意hku嚴肅,呀女係貪玩果種。其次係佢學叫佢陪佢一齊讀。
‹ 上一主題|下一主題