用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選讀醫科,化學是否一定要5**
go

選讀醫科,化學是否一定要5**   [複製鏈接]

如果DSE報讀醫科,best6 38分或以上,化學5*,是否可報讀?
   31    0    0    0

Dadafung 發表於 20-10-4 09:25
如果DSE報讀醫科,best6 38分或以上,化學5*,是否可報讀?

冇要求Chem一定要5**,但如果大家同分,有冇特別睇Chem就唔知。

best6報港大,4CORE + 3X可以報埋中大.

2間大學medic是要求DSE有讀Chem, 正如上面那位師兄說,HKU計6科,CU計七科。Chem是否5**不是必要,DSE 夠分就入,HKU今年是36分/best 6(舊制分),CU就40分/7科。M1/M2不計一科但考得好有加分。

P1001S 發表於 20-10-4 12:49
2間大學medic是要求DSE有讀Chem, 正如上面那位師兄說,HKU計6科,CU計七科。Chem是否5**不是必要,DSE 夠 ...
另外, 2間U medic都要interview, 但都係以DSE成績為先, interview只會篩走一d完全不合的人如答錯ethical question等。
Chem 5**是有助, 如CU有 DY2 program (direct year 2), 其中一個要求 DSE Chem 5*或以上。

多謝(emoji)大家

P1001S 發表於 20-10-4 12:57
另外, 2間U medic都要interview, 但都係以DSE成績為先, interview只會篩走一d完全不合的人如答錯ethical qu ...

Chem 5**直接去y2?

amj 發表於 20-10-5 00:46
Chem 5**直接去y2?

DY2 是要Eng, Chem, Bio三科5*或以上,七科總分不少於44分。相信M1/M2也考慮在44分內。但其實CU medic website 無講明M1/M2, 同時也寫得很保守滿足以上條件可能批DY2, 如慾知道確實答案,最好直接問吓CU。

36分 已入硬HKU medic , 38分是超晒班....
Btw 每年DSE chem 只有少於200 個 5**, 兩間U 加埋有500幾 medic 位, 怎可能要chem5**才入到 medic?

小鹿揀學校 發表於 20-10-6 09:52
36分 已入硬HKU medic , 38分是超晒班....
Btw 每年DSE chem 只有少於200 個 5**, 兩間U 加埋有500幾 ...
36分係唔係一定入硬HKU medic呢?  因為仲有interview 會影嚮俾CO既分, 如果CO 分38, 咁36咪入唔到, 係唔係咁? 都幾迷惘.  不過, HKU好似俾到一個印像大家, 36分放A1就入到咁.

October. 發表於 20-10-6 11:06
36分係唔係一定入硬HKU medic呢?  因為仲有interview 會影嚮俾CO既分, 如果CO 分38, 咁36咪入唔到, 係唔係 ...
CO點會要38分㗎? 咁不如唔好比, 比黎做乜?乜毫無意義喔!因為到大海36分都入硬了....

小鹿揀學校 發表於 20-10-6 11:29
CO點會要38分㗎? 咁不如唔好比, 比黎做乜?乜毫無意義喔!因為到大海36分都入硬了.... ...
CO 38分係舉例.  依家問題係, 如果HKU唔滿意個interview, 考到36分,甚至38分,係唔係一定入硬呢?  

小鹿揀學校 發表於 20-10-6 11:29
CO點會要38分㗎? 咁不如唔好比, 比黎做乜?乜毫無意義喔!因為到大海36分都入硬了.... ...

October. 發表於 20-10-6 11:36
CO 38分係舉例.  依家問題係, 如果HKU唔滿意個interview, 考到36分,甚至38分,係唔係一定入硬呢?   ...

DSE 是分數為王, 面試為次

October. 發表於 20-10-6 11:36
CO 38分係舉例.  依家問題係, 如果HKU唔滿意個interview, 考到36分,甚至38分,係唔係一定入硬呢?   ...
院長好似以36分+做標準比左50%位比DSE學生, 但有“好多”學生揀CU, 所以最後DSE學生比率遠低於50%的承諾
即36分學生遠遠收得晒仲有餘有剩

幾年前院長話75%位比DSE考生。

小鹿揀學校 發表於 20-10-6 11:43
院長好似以36分+做標準比左50%位比DSE學生, 但有“好多”學生揀CU, 所以最後DSE學生比率遠低於50%的承諾 :u ...

好奇一問,點解”好多”學生揀CU? HKU 都係最低要求36分,照道理應該吸收好多學生揀?多數解答!

中大港大计分方法不同:中大係計七科,港大係計六科。今天中大和港大收DSE学生大约分別為186和150。其實港大中大教學方法不一樣,揀邊間都要睇吓邊間教學風格比較適合自己

AAWORKDAD 發表於 20-10-6 12:10
幾年前院長話75%位比DSE考生。
環顧全世界, 真係再揾唔到另一個地方如香港的大學般, 既受政府資助, 但對一個熱門的學系, 竟然收少於75%的本地主流學制學生!
難怪連局長的子女都唔會讀DSE

係ATU HK見到, Chem 5, Bio 5 都入到中大Medic.

1. 關於幾多分入- DSE (Jupas) 非常透明。HKU 已有公佈 medic 收36分 (新計法42分。5*加1分即7x6科 =42分)。CU 就未見正式公佈。但我見過DSE 考生有CO 是7科 = 40分。所以分數來說其實2間U差不多。E.g. Best 6有36分, 如這個考生有第七科有4也就夠分入CU medic。相信對那斑尖子4不是什麽難事。

2. Interview
- 正如我之前文所講, medic 一定要in, 但目的係篩走一d非常不合適嘅人。如亂答或答錯晒ethical question 嘅人。只要in時正正常常, medic你夠分就比你試。别忘了medic相對説讀過唔啱再轉系轉科也是大有人在。

3. CO
- 我也認同上面一位説medic CO意義何在。别的學系CO通常比LQ低1-2分吸引學生入,但上述我也說了我見過今年DSE 考生有CO 是7科 = 40分。同時, 也知道另一學生是40分 CU medic收咗。雖然CU未見到正式2020 admission score。也知道CO嘅分一定唔會低過LQ。

4. 點解CU medic多d考生選擇? 個人觀察:
- 校院環境。我相信問10學生, 9個會答CU校院環境好過HKU。
- 第2 CU是有premium program, CU分開2個medic program JS4501 & JS4502。JS4502叫內外全科醫學士課程環球醫學領袖培訓專修組, 呢個offer會吸引到尖子, 收生講緊46分, CU醫學院長公佈過JS4502今年平勻47分。
- 最後, CU year 1算是foundation year比d學生算係適應一下。HKU year 一入去即拼。

希望幇到大家!
‹ 上一主題|下一主題