用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選讀醫科,化學是否一定要5**
樓主: Dadafung
go

選讀醫科,化學是否一定要5**   [複製鏈接]

kellymami 發表於 20-12-29 13:53
聽講3月1日出email

好似係不遲於三月一日

回覆 kellymami 的帖子

Hku 會出COIn March ?cu medicine 係咪唔會咁早interview and does it have CO too if there is interview after dse ?

oasismcmug 發表於 20-12-29 17:17
回覆 kellymami 的帖子

Hku 會出COIn March ?cu medicine 係咪唔會咁早interview and does it have CO too ...

2間U medic CO會有,不過唔多,由其是Jupas case。Jupas case 考完DSE 先in就不會有CO, 直接等result day睇吓收唔收。

回覆 P1001S 的帖子

即係hku interview 唔一定有CO? 請收到CO from hku 在這報到一下可以嗎?咁cu 舊年是幾時interview 架?

oasismcmug 發表於 20-12-29 20:29

即係hku interview 唔一定有CO? 請收到CO from hku 在這報到一下可以嗎?咁cu 舊年是 ...

CO 唔會個個都有。至於2間U medic interview時間表U的website好易揾到好公開的。你問CU就應該1月開始in non-Jupas, 5月考完DSE後就開始in Jupas 。

清楚了,唔該晒

Dadafung 發表於 20-10-4 09:25
如果DSE報讀醫科,best6 38分或以上,化學5*,是否可報讀?

DSE化學攞5**嘅大約270幾人,港大嘅"內外全科"也是270人左右,應該無理由個個攞最高成績嘅都對醫科感興趣,加上中大亦有醫科讀,相信也搶走有心讀醫嘅一載學生。

YmOra 發表於 20-12-29 22:16
DSE化學攞5**嘅大約270幾人,港大嘅"內外全科"也是270人左右,應該無理由個個攞最高成績嘅都對 ...

係呀5**唔夠分,2020年2大醫科共取錄DSE生336人,冇可能個個化學都攞5**。

October. 發表於 20-12-29 22:45
係呀5**唔夠分,2020年港大CU醫科共取錄DSE生336人,冇可以個個化學都攞5**。
...

係啦!從數字已經反映,加上有修Chem嘅都應該好大機會修埋Bio,當然不一定,但,若然計算埋Chem5**(270幾人)+Bio5**(220幾人)嘅就會更少人合乎條件,所以估計有1粒星而又被取錄嘅會有人在呢!

oasismcmug 發表於 20-12-29 20:29

即係hku interview 唔一定有CO? 請收到CO from hku 在這報到一下可以嗎?咁cu 舊年是 ...

CU 今年Jupas interview時間已經電郵通知了,會係五月最後兩個星期五及六月第一個星期五。至於個別面見安排邊日就未知。

P1001S 發表於 20-12-29 18:58
2間U medic CO會有,不過唔多,由其是Jupas case。Jupas case 考完DSE 先in就不會有CO, 直接等result day ...

我以為HKU一定有CO添,只係大家收分不同。

不過其實最後真係考到佢median,之前冇攞過佢CO嘅,照計都會夠分就入到吧

silvia_ng 發表於 20-12-29 23:29

不過其實最後真係考到佢median,之前冇攞過佢CO嘅,照計都會夠 ...

Medic CO講真無乜優惠,攞住CO就安心清楚知道minimum requirement響邊度。但其實出咗考試result之後叫得你去in就代表你成績過到minimum requirement。In 時正正常常答,medic基本上都收比你試。

都唔係,有CO 的話,無論其他人考得超好,一reach CO 便收伱,但無CO , 考到舊年個minimum 都未必收coz it depends on 其他人考成點,我識人(兩年前) , 7 科42.5 (舊分計)都入唔到CU medic( 以為40 min) 42.5 應該都穩陣 , 好彩最後A2 入到hku medic

silvia_ng 發表於 20-12-29 23:29

不過其實最後真係考到佢median,之前冇攞過佢CO嘅,照計都會夠 ...

其實有無話每個學系課程會收幾多個CO?會唔會有可能收好多?

oasismcmug 發表於 20-12-30 10:29

都唔係,有CO 的話,無論其他人考得超好,一reach CO 便收伱,但無CO , 考到舊年個min ...

不是HKU比CU難入嗎?我一直都誤會。

都唔係,有CO 的話,無論其他人考得超好,一reach CO 便收伱,但無CO , 考到舊年個min ...
佢2間都冇CO嗎?

你講42.5分CU唔收,應該係in衰咗,例如問你點解揀CU medic, 你答咗好欣賞你哋毅行醫路,呢d好基本嘅嘢。CU in 只有15分鐘,入去答幾個問題就出嚟,d敎授真係睇吓你係咪正常人係就比你試。呢幾年min. Requirement 就係40-41分左右。

YmOra 發表於 20-12-30 12:22
不是HKU比CU難入嗎?我一直都誤會。

2間U medic差唔多,所以成人話爭學生。

回覆 YmOra 的帖子

兩年前興入CU 多過HKU

YmOra 發表於 20-12-30 12:18
其實有無話每個學系課程會收幾多個CO?會唔會有可能收好多?

Non-Jupas 會多d。Jupas真係好少,基本上都係等DSE出 result再定。出result之前叫你去in, 一係你就係超勁;另一種就係special consideration, 如校長推薦。這2種人數不會多。
‹ 上一主題|下一主題