用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選讀醫科,化學是否一定要5**
樓主: Dadafung
go

選讀醫科,化學是否一定要5**   [複製鏈接]

silvia_ng 發表於 20-10-9 15:03
MMI應是HKU吧?! CO 42分 (6科計) 是新計分辦法下的42分是嗎?
未知CU的會否有CO比JUPAS同學呢? 有勞指教! 謝 ...

CU 有,CO係七科40分。

P1001S 發表於 20-10-9 19:03
CU 有,CO係七科40分。

我呀仔成日斷中文,恐怕呢個分都真係要靠其他學科搶高分先可以了。。。好難

回覆 silvia_ng 的帖子

不單中文, DSE 通識也是一大考験。不單對考生, 對家長也是壓力颇大。我以過來人身份, 除了減壓, 去下中文補習, 我個人覺得有用。我家的是去補YY Lam, 不過利申也不算考得好, 應該不是亞sir不好, 是自已考試失誤吧!

P1001S 發表於 20-10-13 17:20
回覆 silvia_ng 的帖子

不單中文, DSE 通識也是一大考験。不單對考生, 對家長也是壓力颇大。我以過來人身 ...

我仔有安排了中文及通識兩科上門補習了,YY LAM我仔冇興趣,而且佢個底唔穩,去到補習社聽佢哋一輪機關槍式講課,根本唔會聽得明白,所以都係上門慳返啲坐車+等候時間好了。托賴其他科唔洗補,上門補習滴血咁滴呢。。。

silvia_ng 發表於 20-10-14 07:37
我仔有安排了中文及通識兩科上門補習了,YY LAM我仔冇興趣,而且佢個底唔穩,去到補習社聽佢哋一輪機關槍 ...

希望你仔仔考得好。出result時你就覺得滴多兩桶都值。

silvia_ng    發表於 20-10-14 12:13

silvia_ng 發表於 20-10-14 07:37
我仔有安排了中文及通識兩科上門補習了,YY LAM我仔冇興趣,而且佢個底唔穩,去到補習社聽佢哋一輪機關槍 ...

個人認為,"YYLam"係幫D已經坐4望5的學生們可以""更上一層樓"",弱DD嘅學生要追得切佢D快快快教學,可能未必吸收得嚟!

YmOra 發表於 20-10-14 10:23
個人認為,"YYLam"係幫D已經坐4望5的學生們可以""更上一層樓"",弱DD嘅學生要追得切佢D快快快 ...
絕對係呢....要係大型補習社搵D力保攞3既,其實真係唔太適合....

silvia_ng 發表於 20-10-14 12:14
絕對係呢....要係大型補習社搵D力保攞3既,其實真係唔太適合....

所以,個人面授會好DD。

silvia_ng    發表於 20-10-15 15:01

silvia_ng 發表於 20-10-14 12:14

最好熟悉考試技巧的大學生

2jkidsfather    發表於 20-10-19 08:42
silvia_ng    發表於 20-10-15 15:02

P1001S 發表於 20-10-4 12:49

2間大學medic是要求DSE有讀Chem, 正如上面那位師兄說,HKU計 ...
如果想讀醫,但不想修m2,影響大不大呢?m2考得好有分加,即係點呢?

回覆 happyfamilybaby 的帖子

我在另一帖回了别的朋友, 加分如下:

HKU Medic: M1/M2 加分是, (Core + (M1/M2 *0.5))/1.5。Eg. Core Math 5, M1/M2 5**, 即是(5+(7x0.5)) /1.5 = 5.67分 for Math。個人覺得HKU非常揾笨, 相信只有極少例子同學Core Math會差過M1/M2。
CU Medic: 是將你7科當中考得最差果科和M1/M2加埋除2, 當然也是要M1/M2成績好過最差果科。E.g. LS 5, M1/M2 5**, 即是(5+7)/2。咁CU就會計你LS 6 (=5*)。

我個人認為影響不大, 但數底好, 能力所及還是先讀M1/M2, 自修都可以。到上S6真是不行, drop就是。DSE玩法有一分就執一分。分分critical的。

happyfamilybaby 發表於 20-10-25 12:59
如果想讀醫,但不想修m2,影響大不大呢?m2考得好有分加,即係點呢?

影響唔大,除非你M2可以唔洗點花時間讀就有5**.

醫學院科科5*/5** , 難度好高,個個要爭分奪秒,可以TAKE少M一科,擺啲時間落其它科取**,更加有成本效益。

如果讀需要M既科目,咁就一定要TAKE啦

見到有學生有目標科Target 5**, 佢本身已經底好,但都花好多時間去讀去溫去操卷。

October. 發表於 20-10-26 11:34
影響唔大,除非你M2可以唔洗點花時間讀就有5**.

醫學院科科5*/5** , 難度好高,個個要爭分奪秒,可以TAKE ...

溫M2都真係好花時間呢。。。其他科要衝星星其實好難,攞星期嘅percentage大約1%-3%左右,真係尖子先得啦

October.    發表於 20-10-27 13:56

小鹿揀學校 發表於 20-10-6 13:30
環顧全世界, 真係再揾唔到另一個地方如香港的大學般, 既受政府資助, 但對一個熱門的學系, 竟然收少於75%的 ...
唔明點解?  

YmOra 發表於 20-10-14 10:23
個人認為,"YYLam"係幫D已經坐4望5的學生們可以""更上一層樓"",弱DD嘅學生要追得切佢D快快快 ...

我仔仔學校評估中文5*,補了YY Lam二年今年停課開始請了私補,而家YYLam繼續,又加私補,仔仔話私補之後中文明顯有進步。

Dadafung 發表於 20-11-13 10:26
我仔仔學校評估中文5*,補了YY Lam二年今年停課開始請了私補,而家YYLam繼續,又加私補,仔仔話私補之後中 ...

由於,"中國語文"由5*躍至5**,男孩子而言大約有130人左右,只佔整體的0.5%左右,故個人認為,你囝囝嗰啲"私補"而躍升嘅未必屬"明顯大進步",而係"微調鞏固"已有5*實力的一份錦上添花。

主要學答題技巧。

HKU MBBS今日開始見JUPAS學生了,預祝各位報左名既仔女都順順利利呀

請問有冇人知舊年12月interview 完hku mbbs  會否or 幾時出CO?

oasismcmug 發表於 20-12-29 12:59
請問有冇人知舊年12月interview 完hku mbbs  會否or 幾時出CO?

聽講3月1日出email
‹ 上一主題|下一主題