用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 提升數學呈分成績
樓主: mall
go

提升數學呈分成績   [複製鏈接]

學以前個私補講,諗住操卷想由B变A,分分鐘重低分過之前

仔仔錫錫你 發表於 20-9-30 14:05
學以前個私補講,諗住操卷想由B变A,分分鐘重低分過之前
我都係唔贊成操卷,可能會有反效果。

王家爸爸 發表於 20-9-30 10:21
兩個步驟:
首先,衰邊瓣,救邊瓣;
第二,救咗之後,再強化已經識既。

其實,我估,數學一科要補救只可以盡做,目標係在一次考試追反失地係好難。要追到平手,就要期望人哋失手,人哋唔失手,你又無乜可能做到10X分,頂磅都係100分~~~

mcl203 發表於 20-9-30 17:28
其實,我估,數學一科要補救只可以盡做,目標係在一次考試追反失地係好難。要追到平手,就要期望人哋失手 ...
數學既補救方法同其他科目唔同,唔可以純粹靠操。需要先知道衰邊啲範圍(主要係概念錯或者唔清楚);搞掂啲概念之後先好去操卷。

HamoBaby    發表於 21-8-13 00:40

我個人覺得數學科好似求左支籤,要揾專人指點迷津,點通左就會明,我對仔女被指點完呈分試次次9x分

阿女中文好差,次次都要靠數學科拉分,數學一星期私補一堂1.5小時,私補老師每星期會比3頁練習功課,考試前會操2-3分卷,keep住9x分

回覆 MimiCactus 的帖子

想問下SOIN是否操數 ? 最後呈完分,仲有無KEEP住一對一私補或SOIN ?

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-9-30 10:10
就算90分係先A, 如果只係計精英班, 其實7成唔算多
我小朋友間小學, 過往精英班數學100%攞A (85分計, 但攞90 ...

甘精英班,冇7成A先唔正常吧

Xmasxxx 發表於 20-10-8 13:26
回覆 MimiCactus 的帖子

想問下SOIN是否操數 ? 最後呈完分,仲有無KEEP住一對一私補或SOIN ? ...

去數研,咪就係操數囉!

回覆 mcl203 的帖子

甘之後仲有無繼續,其實我想知邊樣有效D

無去過數研,當年見朋友有去,又走去報類似班三幾個月,當年對自己小朋友有反效果,佢又無時間,一大堆派回家嘅練習,求其滿足要求去做,反為培養咗亂嚟嘅習慣。停咗之後正常返~~~

操卷,要睇小朋友受唔受~~~

其實小一時試過情況完全一樣,不停做吾知為咩,所以都系試左二個月便停左了。
現因數學呈一失手,見MimiCactus有方法 "於是我立即找補習,我好似一個痴缐婆一樣安排了去Soin ,另加一對一私補",我也希望能在呈二追回,所以想了解多d....宜家到我做痴缐婆

Xmasxxx 發表於 20-10-9 10:52

其實小一時試過情況完全一樣,不停做吾知為咩,所以都系試左二個月便停左了。

唔好咁講啦,呈分真係搞到名媛都變癲婆

如果數研遇到啱老師都OK㗎,阿大當年補咗兩個月即刻多咗10分!補咗兩年,最後係多咗20分。係要小朋友有心改,俾心機做練習囉。

簽名被屏蔽

Xmasxxx 發表於 20-10-9 10:52

我哋就無乜可以分享,我小朋友科數呈2跌到呈3,呈2家長日問數學老師,佢話呈2大意啫,佢OK嘅呈3應該唔會再犯,點知呈3仲金多少少。無辦法,考試前比賽太密,根本個人心都唔定,又無時間去溫書,再提佢畢業試盡力砌返靚啲先走,可能比賽完晒,時間多返啲,成績係6年來最好嘅~~~

不過,我哋幸運啲,佢哋有自己中學包底,一定入到,又一早註冊咗直資。所以一向唔太理會佢成績,只需要後面數夠人跟佢就得~~~

王家爸爸 發表於 20-9-30 17:19
我都係唔贊成操卷,可能會有反效果。

我小朋友6年級果年,好似係畢業試,數學老師話班同學仔,應該係成績叻果幾位,你哋係咪補得太多,見題即做,唔睇題,一齊犯同樣嘅問題~~~

操唔操,真係要睇性格~~~

王家爸爸    發表於 20-10-9 15:44

數老師幫我睇左份卷,深的/ 長題目都無錯,系錯吾小心,仲話無問題吾需要補習應該系臨場太緊張以致失準。我吾想呈二再金d呀 !

回覆 little_yolky 的帖子

我要抑制住d情緒,努力揾適合的導師

Xmasxxx 發表於 20-10-9 15:11

數老師幫我睇左份卷,深的/ 長題目都無錯,系錯吾小心,仲話無問題吾需要補習 ...

性格屬唔小心系列就難攪啲~~~

過來人經驗,大部分人岩佢錯,大部分人錯佢岩,我小朋友正正係呢個系列~~~

mcl203 發表於 20-10-9 17:10
性格屬唔小心系列就難攪啲~~~

過來人經驗,大部分人岩佢錯,大部分人錯佢岩,我小朋友正正係呢個系列 ...
我以為男仔先會咁樣。

Xmasxxx 發表於 20-10-9 15:56
回覆 little_yolky 的帖子

我要抑制住d情緒,努力揾適合的導師

睇多D佛偈,可能幫到你。
‹ 上一主題|下一主題