用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 提升數學呈分成績
go

提升數學呈分成績  

呈一數學GradeB,但7成同學GradeA,請問有什麽方法2個月後呈二追回?

醒目開學勳章

燃眉之急,去操卷班 死操數學,盡量追....

醒目開學勳章

mall 發表於 20-9-29 17:38
呈一數學GradeB,但7成同學GradeA,請問有什麽方法2個月後呈二追回?

七成grade A?

piglet0529 發表於 20-9-29 17:43
七成grade A?
賣大包

近排教到四則混合,真係要操,大人都計錯

數學第一清concept, 第二篩查式做題目,make sure 概念全部掌握。第三就是操題,準而快

Poyau    發表於 20-9-30 07:11

高達紅色 發表於 20-9-29 20:22
近排教到四則混合,真係要操,大人都計錯
加油。

b3410 發表於 20-9-29 20:39
數學第一清concept, 第二篩查式做題目,make sure 概念全部掌握。第三就是操題,準而快 ...
授人以漁勝於授人以魚

個人認為,先大約了解貴校以往多數出嘅數學卷中"已有知識"佔比多少,以我校為例大約佔15%分數,故我哋分配响小五的數學重溫時間也不會太少,若然貴校佔比甚少嘅話,建議可以集中火力响小六所學的。

謝謝大家意見。 學校都考較多已有知識,要操埋以前學约。 因精英班,估唔到網上上堂下仍有7成取A,打箅出去補數追回。

mall 發表於 20-9-30 00:23
謝謝大家意見。 學校都考較多已有知識,要操埋以前學约。 因精英班,估唔到網上上堂下仍有7成取A,打箅出去 ...

贊成趕快出外找補習,呈2就快到不要怠慢了。個人認為,這場疫假中不一定人人成績會下跌,我認識的一些jm的孩子會襯住自己在家工作,督促孩子修補番過往D數學概念問題,語文差嘅亦睇書多咗,有的更會操操畫功為視藝呈分努力。

mall 發表於 20-9-30 00:23
謝謝大家意見。 學校都考較多已有知識,要操埋以前學约。 因精英班,估唔到網上上堂下仍有7成取A,打箅出去 ...

7成人取A代表份卷好淺,取B已經全級排名後3成而且一係極粗心大意,一係一D題未明concept ,真係要急起直追,數學佔分好重,加油
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小朋友去年情況跟樓主有點相似。小朋友一直考全級三十幾,按請情況推算應該穩入B1。點知數學呈一,考到C,簡直係滑鐵盧。由於呈分所以試卷不可以帶回家,於是打電話比老師查問原因,錯在那,弱項是什麼。原來學校今年玩新野,加插奧數題。於是小朋友被玩死。亦因為這緣故,可能升小六要跌出精英班。但老師話全級好多人失手。因為大家失手,小朋友全級排名只係跌廿名。於是我立即找補習,我好似一個痴缐婆一樣安排了去Soin ,另加一對一私補,終於在呈二追回,追上B1尾班車!所以樓主最好要了解失分和弱項在那,努力追回!加油!

7成同學攞A係精英班內既表現定係全級先?如果係全級的話,坦白講根本無乜機會追返上B1。
如果只係精英班,咁唔駛太驚。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gracelam 發表於 20-9-30 07:41
7成人取A代表份卷好淺,取B已經全級排名後3成而且一係極粗心大意,一係一D題未明concept ,真係要急起直追 ...
睇樓主講,好似係精英班内7成A。都應該2X個A,都算多了

medicine 發表於 20-9-30 09:23
睇樓主講,好似係精英班内7成A。都應該2X個A,都算多了
就算90分係先A, 如果只係計精英班, 其實7成唔算多
我小朋友間小學, 過往精英班數學100%攞A (85分計, 但攞90分或以上都有9成, 常識更近乎100%攞90分以上)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

2班精英,2班非精英。只知自己女兒讀的嗰精英班的三十幾個學生有7成數學取A。女是粗心大意的人,自己check數check不到mistake,又常不留意题目的單位。

hkpapa852 發表於 20-9-30 10:10
我小朋友間小學, 過往精英班數學100%攞A (85分計, 但攞90 ...
取咁高分,佩服現在的小朋友答卷可以咁高準確度。

兩個步驟:
首先,衰邊瓣,救邊瓣;
第二,救咗之後,再強化已經識既。

2jkidsfather    發表於 20-9-30 10:26

hkpapa852 發表於 20-9-30 10:10
我小朋友間小學, 過往精英班數學100%攞A (85分計, 但攞90 ...
我的概念,超過10%的學生分數在90分以上,就算試卷的題目過淺。
PS個人認爲較爲理想的分佈(好難做到):90以上,<10%;80-90,20%;70-80,略多於40%;60-70,25%;60以下。<5%。