用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 ukiset 296
樓主: koala_emily
go

[英國] ukiset 296   [複製鏈接]

badminton 同 CLC 兩間都多中國/香港學生?
見有家長講佢地喜歡收DGS學生

badminton 同 CLC 都多中國/香港學生?
見有家長同教育顧問講 成地喜歡收DGS

所以要揀一嘅適合你同你子女嘅學校,唔好只睇排名。每個家庭每個小朋友都不一樣,所以要細心選擇。Wycombe Abbey成績排名夠好,但頂唔住壓力嘅cases我都聽過好幾個

回覆 BabyKD 的帖子

其實我安排緊細女跟家姐去CLC,收嘅話佢會去讀Y7,我都係唔驚。家姐Assessment day,我哋去睇嗰時唔覺得啲路好繁忙,啲女仔通常都係一群群咁行,我唔太擔心。
當然呢個係我個人睇法。

o sorry,咁無辦法。

兩間都多DGS學生係事實。但係Badminton得400幾人,CLC有800幾,比例上Badminton感覺上多啲香港人囉。

回覆 beastiebistro 的帖子

同意,我覺得校園環境唔係太大因素,反而係CLC比較適合主動性高和爭勝心較強嘅學生,所以佢哋喜歡收DGS嘅學生

我女喜歡 headington 但我覺得太多中國/香港學生。
1516唔知報唔報好,又想跟佢意願,又真係唔想咁多中國/香港學生。煩。

回覆 LWTLI 的帖子

我女肯定係全個DGS爭勝心最少嗰幾個之一,好彩都韜到光...

始終係佢讀,如果佢有preference我就覺得你應該尊重佢。Headington真係好多香港/中國人,boarders又少,所以真係朝見口晚見面...

況且,其實Y9或者Y12都可以轉校,無話一定要讀足7年㗎。好多local女仔考完GCSE都會轉校(因為受夠single sex school)。

其實我覺得你女兒喜歡同香港/中國人玩定同英國人玩緊要啲,因為就算去到一間少香港/中國人學校,佢都可能只同果兩三個同學一齊,相反就算香港/中國人多,佢都會加入英國同學堆中。

佢喜歡Headington  純粹係學校個website ,校舍吸引😁
之前完全唔知Headington 多中國/香港人學生
係我地interview完,要比錢做registration 我先認真睇睇佢boarders ratio ... 發現原來over 1半boarders 係中國香港學生

BabyKD 發表於 20-10-6 12:50
佢喜歡Headington  純粹係學校個website ,校舍吸引😁
之前完全唔知Headington 多中國/香港人學生
...

我去過Headington 的open day,係整個boarding house都係亞洲人,帶我參觀的係星加坡人!
不過校舍好新,好舒服!

BabyKD 發表於 20-10-6 11:54
badminton 同 CLC 都多中國/香港學生?
見有家長同教育顧問講 成地喜歡收DGS

係佢地鍾意收英文好又多參加課外活動的女仔,所以你有依個character,中的機會大啲

beastiebistro 發表於 20-10-6 11:57

其實我安排緊細女跟家姐去CLC,收嘅話佢會去讀Y7,我都係唔驚。家姐Assessment day, ...

請問CLC是否要早兩年報?

smallmatter 發表於 20-10-13 10:55
請問CLC是否要早兩年報?

Year 9要兩年前,year 10&year 12,一年前都可以

回覆 smallmatter 的帖子

CLC Y9係要兩年前報,我女2021年9月入學,係2019年11月去assessment day,跟主2020年1月做entrance test。

beastiebistro 發表於 20-10-13 11:09

CLC Y9係要兩年前報,我女2021年9月入學,係2019年11月去assessment day,跟主20 ...

year 9 or year 10? Year 10應該很少位。

我女?2021年9月入Year 9,過程跟足時間表。

beastiebistro 發表於 20-10-13 15:01

我女?2021年9月入Year 9,過程跟足時間表。

你計畫得好好,我本來打算遲些才送小朋友去外國讀,現臨急抱佛脚
‹ 上一主題|下一主題