用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 ukiset 296
go

[英國] ukiset 296  

係咪好低分?尤其英文,女仔想2021年讀year 9,想要排名高同學費平

CEFR幾多?
agent說學校睇重這一part

mousegirl 發表於 20-9-22 23:25
CEFR幾多?
agent說學校睇重這一part

C1 or above, B2, B1

這個成績如果找看Ukiset而又排名高的學校應該比較難
可以考慮一些考學校自己入學試嘅學校,又或者考多次ukiset

回覆樓主:

要等半年先可以考多次?

koala_emily 發表於 20-9-23 00:07
要等半年先可以考多次?
Yes, 要等半年先可以考多次. 可以揀d唔睇ukiset成績, Vocab拎2係below avg, 不如唔比學校知

bbeasy25 發表於 20-9-23 09:22
Yes, 要等半年先可以考多次. 可以揀d唔睇ukiset成績, Vocab拎2係below avg, 不如唔比學校知 ...

都估唔到vocab考得咁差

koala_emily 發表於 20-9-23 09:24
好多香港local school學生也衰vocab. 不過又不是很多學校睇ukiset, 不用太擔心

koala_emily 發表於 20-9-23 09:24
好多香港local school學生也衰vocab. 不過又不是很多學校睇ukiset, 不用太擔心

bbeasy25 發表於 20-9-23 09:22
Yes, 要等半年先可以考多次. 可以揀d唔睇ukiset成績, Vocab拎2係below avg, 不如唔比學校知 ...

其實點樣唔比學校知呢?

你自己話比邊間學校, 所以你唔交咪得

bbeasy25 發表於 20-9-23 09:39
你自己話比邊間學校, 所以你唔交咪得

我經agent考,冇full report

回覆樓主:

我去年考ukiset 既過程,你申請時巳填5間學校了,出成績時,ukiset 機構會直接將成績發送去學校。

我考時無填學校, 考完之後先經agent submit去學校

koala_emily 發表於 20-9-22 23:33
C1 or above, B2, B1

樓主考到C1?

如果你係經agent報學校同安排ukiset,咁你問下佢有無幫你填晒5間學校名啦。有填就會自動送去,無填學校就唔會知。我係自己幫我小朋友報ukiset(因為其中一間學校要考),我報嗰時只填送results去有要求嗰間學校,咁我另外報嗰兩間係唔會知我小朋友有考同成績如何嘅。

講真呢個係其中一個我抗拒盲目依賴agent嘅原因。有理冇理都叫人考Ukiset,其實根本有好多學校都唔睇(有啲要求ISEB pre-test,有啲就要CAT4 test)。家長自己唔留心,如果個agent一次過填晒5間學校但係小朋友失咗手,咪5間一次過衰晒。

kct18 發表於 20-9-23 10:12
樓主考到C1?

Listening C1,average B1

我路過!請問邊度可睇到總分?是否將所有分加起?
EIKO

回覆 英子 的帖子

無總分㗎喎,三個數字係三個section嘅分(vocabulary, maths and nonverbal),CEFR就係reading/listening skills 嘅level。B1大約translate to IELTS 4-5分。
坦白講樓主小朋友嘅分aim for高排名嘅學校應該無乜可能。就算唔睇ukiset嘅學校,排名有返咁上下,都會有要求。

其實學校要ukiset 咩成績只有學校知,除此之外仍睇interview, school report and reference letter. UKISET 唔一定要。我同女報名時唔填學校資料,等有成績時才決定寄唔寄俾學校。你只要話俾ukiset 寄去邊間學校佢哋會寄full report 去。
English 4/5, 8, 8 都可以
Ukiset 抄咗,可以報唔睇ukiset report 。
留意,要重考要6個月後才可以