用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 直私英文小學
樓主: bearbearlove
go

直私英文小學 [複製鏈接]

areyouangry 發表於 20-9-18 22:38
其實不用執著要讀英小,經過今次online教學,才發現即使名校老師啲英文都真係好唔掂,真係冇必要苦苦去追求 ...
我反而覺得學校英文教的真係好好,其次中文(真係估唔到)。呢兩科我自己最唔識教,而且以為會好悶。

其實不用執著要讀英小,經過今次online教學,才發現即使名校老師啲英文都真係好唔掂,真係冇必要苦苦去追求 ...

D英文老師好好喎,D口音同net 無乜分別,可能教得更加好。今次home school 比半年前安排更好丶滿意!

要冇港式口音,我諗可能要搵國際學校讀,對於一d屋企冇英語環境嘅家庭嚟講,英小直私反而是一個好選擇,至少識嘅英文生字都多d

絕對應同

1998Ruby1998 發表於 20-9-17 21:32
我好認真,有官津上學期蜜月練習同默書係寫 ABC,當然唔係學好耐嗰啲,頂盡咪默兩次,唔係嘅話我諗家長都 ...

我2個普通地區津校,10年前阿女第一次英默已經8句英文短句 + 5 個phonics
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 cafeva 的帖子

請問你係邊間小學? 。。。 我女今年小一入咗一間中文私校。。 見識到吖英文老師啲英文真係Wa一聲。。。仲要一星期一堂net 咋。。  所謂咁多人爭嘅私校會係如此水平。。

bearbearlove 發表於 20-9-17 08:55
想問下就讀英文小學既家長,小朋友入讀時係咪英文要十分流利才可入讀?

我好心儀英文小學,但屋企無咩英文 ...

多睇英文書. 私幼是有幫助的, 但仍然要增加接觸...

以前睇過一位香港土生土長的英文語言學者, 佢話出身基層. 為了多講英語, 故意去佐敦地區游泳, 遇南亞人士多講英語....

今時不用往日, 有不少家長俾錢去學英文, 不過"莫水" 家長如我, 可安排細路多參加多外藉小朋友的活動, RUGBY 是其一, 你亦可以考慮下....

retriever 發表於 20-9-22 15:15
多睇英文書. 私幼是有幫助的, 但仍然要增加接觸...

以前睇過一位香港土生土長的英文語言學者, 佢話出身基 ...

邊間中文私小?

k29541230 發表於 20-9-21 23:03

請問你係邊間小學? 。。。 我女今年小一入咗一間中文私校。。 見識到吖英文老師啲英 ...

邊間?

k29541230 發表於 20-9-21 23:03

請問你係邊間小學? 。。。 我女今年小一入咗一間中文私校。。 見識到吖英文老師啲英 ...

應該傳統英小都有返咁上下.  我指英文老師.

bearbearlove 發表於 20-9-17 08:55
想問下就讀英文小學既家長,小朋友入讀時係咪英文要十分流利才可入讀?

我地當年都不是私幼,家裡沒英文語境,小朋友只有出外學英文,可能是靠不怕羞既性格獲直資英小取錄。
入讀初期也不覺英文特別好,但現在P4聽講都算不錯。

對的,英文底本身已經有小二程度,睇嘅書甚至已達小四五

唔係,一間富有經驗嘅英小係會有系統去教育啲學生,尤其是津校,學生存在水平嘅分別。當然,本身底子好啲適應會快啲。曾經係佢P6問返自己小朋友,有無同學英文水平仲係麻麻地,答話唔會啦,已經咁多年~~~

看書嘅水平,香港人和外國人基本上係無分別,都係看適齡嘅書,除非,佢語文理解能力高於大部份同齡學生~~~

回覆樓主:

我仔仔讀英小,今年小一,確實除咗GS 2,中文和普通話外全是英文的,仔仔英文不是特別好,喜歡看英文書但其實都係睇d簡單嘢,Story Tree House, Dogman, Cap Underpants, Happy Dragon, Young Scientist 之類,但係開學個幾月,其實都跟得幾輕鬆,我反而覺得佢返咗小一後對英文更有信心

請問點樣好唔掂?
‹ 上一主題|下一主題