用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 直私英文小學
go

直私英文小學 [複製鏈接]

想問下就讀英文小學既家長,小朋友入讀時係咪英文要十分流利才可入讀?

我好心儀英文小學,但屋企無咩英文語景,所以小朋友只識簡單英文對答
   6    0    0    0

1. 要睇佢面試考唔考你英文
2. 要睇佢小一英文課程如何,有啲可能一開波就唔會 abc、I am You are,有啲就同出面一樣。

唔少中文直私小學嘅英文都唔錯,可以考慮埋佢哋。

1998Ruby1998 發表於 20-9-17 12:12
1. 要睇佢面試考唔考你英文
2. 要睇佢小一英文課程如何,有啲可能一開波就唔會 abc、I am You are,有啲就 ...

其實Ruby依家就算中文小學P1都唔會教abc架啦⋯⋯

little_yolky 發表於 20-9-17 20:58
其實Ruby依家就算中文小學P1都唔會教abc架啦⋯⋯

中文官津開波第一次練習、默書 ABC

1998Ruby1998 發表於 20-9-17 21:12
中文官津開波第一次練習、默書 ABC

你認真的嗎?

little_yolky 發表於 20-9-17 21:18
你認真的嗎?

我好認真,有官津上學期蜜月練習同默書係寫 ABC,當然唔係學好耐嗰啲,頂盡咪默兩次,唔係嘅話我諗家長都投訴。

呢度網民有舉例:2012 年 聖心一年級,第一次默書 ABC+1、2 句句子,之後先 whole chapter 揀五句。
16 年有網民又分享:頭一次 a to z。

15 年有網民話第一次默書 A-Z a-z,你有留言話小一第一次係默字母先啱  

我都見過一線官津九月 worksheet 係有 ABC 寫字練習,亦有學校小測同考試係有考 ABC,當然佔分唔係多。

回覆 bearbearlove 的帖子

我小朋友讀過兩間英文小學。兩間老師都係講英文教以下科目
General Studies or Science, Maths and Arts.

如果小朋友聽唔明老師講乜, 對佢哋學習上好有障礙。這些都係要考慮。

1998Ruby1998 發表於 20-9-17 21:32
我好認真,有官津上學期蜜月練習同默書係寫 ABC,當然唔係學好耐嗰啲,頂盡咪默兩次,唔係嘅話我諗家長都 ...

2015年嗎?就係阿細上P1果年。當時我咁感慨應該係同阿細角力緊⋯我哋第一次默10個生字,第二次就15個字+10句句子,好噩夢當時一個學期中英各默6次

little_yolky 發表於 20-9-18 20:05
2015年嗎?就係阿細上P1果年。當時我咁感慨應該係同阿細角力緊⋯我哋第一次默10個生字,第二次就15個字+10 ...

我一黎就各學期中英各 10 次默書,有 unseen 同句子,仲以為所有學校都同我一樣讀得咁冤枉,宜家先發現原來其他學校咁輕鬆。  

你啊細宜家都開始開竅,可努力多一年你就可以放養。

歸正題,直私可能比較少蜜月期返炒 ABC is am are,可能未夠十月就教 present tense s es ies、our us、first second third。

回覆 ar_mak 的帖子

希望係啦

回覆 1998Ruby1998 的帖子

你講得啱蜜月期真係會短好多

1998Ruby1998 發表於 20-9-18 20:18
我一黎就各學期中英各 10 次默書,有 unseen 同句子,仲以為所有學校都同我一樣讀得咁冤枉,宜家先發現原 ...

你間名校點同我間二線比,我哋標榜happy school最大鑊係阿大時我真係以為係,到阿細時驚覺點解咁辛苦!點知阿大話:媽咪,學校一直係咁喔 一年班教乜,我已經唔知道了,當時真係激到經脈大亂

ar_mak 發表於 20-9-18 19:41
我請教下你,小朋友係學26個字母之前,應該要先學左咩先?

我個係先學專心聽媽媽講Barbie故仔, 同埋睇Disney卡通。不過媽咪懶,講講下就唔講,走去講佢哋細個D得意嘢,同埋自己細個讀書D事。

其實不用執著要讀英小,經過今次online教學,才發現即使名校老師啲英文都真係好唔掂,真係冇必要苦苦去追求。。

‹ 上一主題|下一主題