用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關band 1中學後
樓主: zone
go

有關band 1中學後   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 20-9-19 18:24

成績係A/B

Exactly情況,有時係佢地想學多dd,又或者朋輩影響

gigayan 發表於 20-9-19 18:56
好似阿女我覺得中文唔使補,佢哦咗我半年話要去一間舊同學介紹嘅小班補習,試完堂好鐘意,個個星期收到網 ...

最重要係小朋友有呢個心,做家長嘅就應該支持佢。如果佢冇心,就算你揾晒比佢佢都唔願去盞嘥錢。
所以我仔話想買嘅書,想學嘅嘢/想唔想補習我好少阻佢,做得到嘅都會支持佢

b3410    發表於 20-9-19 19:55

Delete

cafeva 發表於 20-9-19 19:18
Delete

係㗎,我好欣賞我女最close嘅朋友,佢地兩個係會互相督促,兩個雖然宜家唔係同一間學校,佢地之前差不多時間大考,有時溫書攰攰地會傾下電話(當然唔係長談到唔溫書個種),兩個臨收線係會同大家講:喂,加油加油呀,就快考完㗎啦~ 一個好好嘅戰友

YmOra    發表於 20-9-20 09:51
b3410    發表於 20-9-19 19:55
cafeva    發表於 20-9-19 19:32

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-19 19:14
最重要係小朋友有呢個心,做家長嘅就應該支持佢。如果佢冇心,就算你揾晒比佢佢都唔願去盞嘥錢。
所以我仔 ...

絕對啱

gigayan 發表於 20-9-19 18:56
好似阿女我覺得中文唔使補,佢哦咗我半年話要去一間舊同學介紹嘅小班補習,試完堂好鐘意,個個星期收到網 ...
我信有真係"enjoy"㗎~佢補数補到出国之前最後-刻,依依不捨咁~

所以我仔 ...
無錯。我同阿女講,只要你想学,即管开声,我實支持,所以佢韓文、日文、潛水我都唔会托佢手㬹俾佢学。

YmOra    發表於 20-9-20 09:50
洋蔥頭媽咪    發表於 20-9-19 19:58

Yanamami 發表於 20-9-19 19:39
我信有真係"enjoy"㗎~佢補数補到出国之前最後-刻,依依不捨咁~

試堂時要家長都在場,幾個新生一齊試堂,阿Sir真係一絲喘氣嘅機會都無俾學生,一個鐘內係會突然抽問之前講過嘅重點...... 我自己係後面睇上堂都覺得好大壓力,如果係我,肯定唔肯去補

所以我仔 ...

認同認同

cafeva 發表於 20-9-19 17:32
男女校係咪教得好唔駛補?
緊係唔使補習,佢哋自稱拔尖
講笑,其實一樣多人出去學。我哋有補中文,不過主要學習文學知識和寫作。其他科目沒有補過。

學校教書我覺得還是頗為用心,只要認真上堂,消化吸收,應付考試應該無問題。

F5應該會出去補習,練習考試技巧。

cafeva    發表於 20-9-19 21:33

gigayan 發表於 20-9-19 19:30
係㗎,我好欣賞我女最close嘅朋友,佢地兩個係會互相督促,兩個雖然宜家唔係同一間學校,佢地之前差不多時 ...

戰友同老師一樣,可遇不可求。

S-Kwok 發表於 20-9-19 17:44
弊,我仲成日話佢跳step

純粹個人意見,其實孩子做數的方法係有佢自己的特色,最好唔好參與太多由得他們自由發展計數的方法步驟,但若然係"概念"錯咗就必需糾正他們。不過,有時我會用阿女唔用嘅方法計多次佢睇,當中專登勁跳步測試下女兒是否看得明白。

關於累積"跳步"經驗的學習分享:
我做女的年代愛自己完成每條"數題",每當別人心急想知答案往往會去找班上最強嗰幾位男同學,而我總是離開遠一點繼續解題,最後,難題雖然解得到,但要用上十分多的"步驟"完成,所以我每每完成一條步驟甚多的難題,我總會問嗰幾位男同學攞佢哋D解法來參考學習,真係獲益良多,真係大開眼界,實在""精簡""得要命,我真係覺得自己十分幸福可以看見這些高手的"""勁跳步""",我响他們身上學懂好多跳步技巧。所以,個人認為跳步可以自己摸索如高手的男同學們,亦可以向高手們學習如我和我班女同學們,因為當一條難題自己已經解過一次,再去睇高手的步驟係可以好容易吸收到他們的"""精華""",知道幾時可以跳邊D唔可以跳,又原來哩條公式都可以用响哩度架等等,以前數學科老師講過:「高手要去睇高手的解題步驟」,當中必定有所得著,那麼我們非高一群就更加需要向高手們學習"跳步"。

回覆樓主:

原來跳步背後係有呢啲道理。
可能我覺得跳步會少咗一個消化過程,無考量過有啲人係消化能力特強。

S-Kwok 發表於 20-9-20 10:16
原來跳步背後係有呢啲道理。
可能我覺得跳步會少咗一個消化過程,無考量過有啲人係消化能力特強。
...

原來同"消化過程"有關。你對你的,分享只是純粹個人的過去經歷,"純粹個人意見"。原來係"。。。消化。。。"

YmOra 發表於 20-9-20 10:46
原來同"消化過程"有關。你對你的,分享只是純粹個人的過去經歷,"純粹個人意見"。原來係"。。。消 ...

我諗我係詞不達意

不過我明白你講嘅。亦謝謝你的分享。

Yanamami 發表於 20-9-19 17:37
中—編班試科数已係SetD, 暑假仲被邀請上Maths bridging course, 夠胆死唔補?立即補啦……好彩升 ...

見到你又要同你呻。

阿大真係無乜計畫!講開科數,佢真係唔會好過大C姐幾多,中一已經叫佢同D fd一齊去補,因為我哋大埔好難搵。總之,唔補!唔問!

近日學校通告有日文學,問佢學唔學,唔諗即刻答唔學!我話DSE日文容易攞5,唔試下?一句得埋嚟:我無話過要考日文喔!我同佢講,你又唔係D乜叻人,有個5座底點解唔考?你依家學西班牙文根本考都無得考,你學嚟做乜啫?嘥時間!佢依家根本無同自己諗,無計劃點樣改善自己,俾佢學嘢所有機會都無好好珍惜,好似娛樂開心一下咁!你睇gigayan女女本身已經咁叻都仲諗點樣可以改善!上次大考,好多考完DSE C姐問補習,我已經叫佢mark定D可以補數,又係唔做!真係好把火!

little_yolky 發表於 20-9-20 11:04
見到你又要同你呻。

阿大真係無乜計畫!講開科數,佢真係唔會好過大C姐幾多,中一已經叫佢同D fd一齊去補 ...

DSE 西班牙文有得考的,只係每年DSE 得1x個考,而成績無日文咁好,詳情可以參考吓考評局DSE Category C 每年學生成績分析
http://www.hkeaa.edu.hk/en/HKDSE/assessment/subject_information/category_c_subjects/other_resources/
P.S: 温馨提示,要學校肯帮學生報考DSE Category C科目

little_yolky 發表於 20-9-20 11:04
見到你又要同你呻。

阿大真係無乜計畫!講開科數,佢真係唔會好過大C姐幾多,中一已經叫佢同D fd一齊去補 ...

其他我唔講,其实科數搞搞佢係可以有即時成效,自信心好尐就又会考得好尐。

咁学語文既野,無得逼,要自己有兴趣先学得好。又唔好下下咁市侩,要考DSE先叫有用,学乜都有用㗎~

Yanamami 發表於 20-9-20 11:19
其他我唔講,其实科數搞搞佢係可以有即時成效,自信心好尐就又会考得好尐。

就如其他JM講,佢無一個上進既心!

小時了了 發表於 20-9-20 11:18
DSE 西班牙文有得考的,只係每年DSE 得1x個考,而成績無日文咁好,詳情可以參考吓考評局DSE Category C 每 ...

一來我唔知學校會唔會幫同學報西班牙文,但就一定會報日文。二來西班牙文考得好真係難過日文好多,點解要捨易取難?!
‹ 上一主題|下一主題