用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關band 1中學後
go

有關band 1中學後   [複製鏈接]

請問係咪band 1學生升左中學測試或考試拎60-70分都係正常?
   16    0    0    0

睇每科median.

zone 發表於 20-9-16 21:17
請問係咪band 1學生升左中學測試或考試拎60-70分都係正常?

如果,學校出卷不是過份淺嘅話,70分左右算是正常。但,數學科應該以80分左右為定義。而,自己嘅強科目也要定得高一點(75至85)分左右啦!

好睇份卷深淺程度,普通quiz都有深淺,通常老師會講下全班/全級最高分幾個係幾多分,另外測考每科會有全級排名或mean分幾多,咁家長就心裡有數。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

唔一定,睇返 median 同科排名,不過真係要預左你冇乜可能再見到 9X 分。英文、數學仲可以 8X 分,中文就應該 7X 已經唔錯。其他科就睇深淺。我諗表現可以繼續穩定嘅就係數學。

睇你學校份卷啦,我哋有D科average都係得5X分,60-70好叻喇,我肯定全級都係B1生。

1998Ruby1998 發表於 20-9-17 12:02
唔一定,睇返 median 同科排名,不過真係要預左你冇乜可能再見到 9X 分。英文、數學仲可以 8X 分,中文就應 ...

你英文、數學叻啫!

little_yolky 發表於 20-9-17 20:36
你英文、數學叻啫!

我係講緊 maximum 攞 8X 分,正常人類係 60+ 我係正常人類,數學更差

YmOra 發表於 20-9-17 09:33
如果,學校出卷不是過份淺嘅話,70分左右算是正常。但,數學科應該以80分左右為定義。而,自己嘅強科 ...

數學要以80分為定義⋯⋯自己強科要定75-85⋯⋯你要求都好高喔⋯⋯

1998Ruby1998 發表於 20-9-17 20:37
我係講緊 maximum 攞 8X 分,正常人類係 60+  我係正常人類,數學更差

哇!你呢句唔講嚇死我了!好彩阿大係正常人類

little_yolky 發表於 20-9-17 20:40
哇!你呢句唔講嚇死我了!好彩阿大係正常人類

每間band 1中學總有幾個神人,band 1a可能有好多個添,係咁2已經8x ~90分
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

1998Ruby1998 發表於 20-9-17 12:02
唔一定,睇返 median 同科排名,不過真係要預左你冇乜可能再見到 9X 分。英文、數學仲可以 8X 分,中文就應 ...

上年阿大中學見唔少9 科科都有。數攞埋bonus爆分。

kirstyau 發表於 20-9-17 23:29
上年阿大中學見唔少9  科科都有。數攞埋bonus爆分。

我同學咪咁,幾乎科科 9,得中文同英文唔係 (平時分下下都加加埋埋好難爆 9)  抵佢做學霸,一路高分年年頭 20 內

1998Ruby1998 發表於 20-9-17 23:33
我同學咪咁,幾乎科科 9,得中文同英文唔係 (平時分下下都加加埋埋好難爆 9)  抵佢做學霸,一路高分年年頭 ...

但佢哋係誇張到每科每班都有好幾個9

little_yolky 發表於 20-9-17 20:38
數學要以80分為定義⋯⋯自己強科要定75-85⋯⋯你要求都好高喔⋯⋯

貴校"卷深"就會難攞好多,我只是平時出數題給阿女做才會出得比學校深,阿女做我D卷只有60分左右。個人認為初中只是高中課程的基礎學習,如果數學不以80分為定義,去到高中會有DD吃力,若要修讀埋M1M2就更覺辛苦,加上選修得M1M2响中三要數學屬top嗰批學生才有機會揀,他們個個都有85分或以上,9字頭嘅最少十幾廿人,故"標目要求"响初中有80分應該差不多了。

kirstyau 發表於 20-9-17 23:42

但佢哋係誇張到每科每班都有好幾個9

係呀!全級加埋都有成20幾人屬這類人,真係DSE好成績之"鐵膽"

gracelam 發表於 20-9-17 23:20
每間band 1中學總有幾個神人,band 1a可能有好多個添,係咁2已經8x ~90分
...

個人認為,B1a或B1b中學响自行階段會盡收B1a學生或屬(B1a-B1b)學生,他們要攞80分以上成績確係話咁2。

little_yolky 發表於 20-9-17 20:38
細女中学80分係成績表係以紅色表示优,人人希望張成績表係“滿江紅”。你可以想像-下平時各科通常係乜分数,如果学校定80為优~过80亦唔係易事,因已要表揚了……

中學唔會再好似小學咁可以科科9字頭,由其中文科有6x分查實已經算唔錯,不過數理科一般都仲可以好高分,9字頭亦常見,唔少级頭嘅學生都仍可以大部份有8x-9x分,由其數學係可以長期有9字頭。

little_yolky 發表於 20-9-17 20:35
睇你學校份卷啦,我哋有D科average都係得5X分,60-70好叻喇,我肯定全級都係B1生。
...

純粹個人睇法,一般中學出卷深係會俾埋"平均分" 或 "中位數" 或 "科名次" 或 "科最高分" 或 "甚至乎有多少人屬90分或以上" 等等資料給同學們知道,因為整體個人分數會偏低,容易給學生誤以為自己好唔掂或懷疑自己好唔掂,故要以這些"數字工具"來量度自己屬哪個位置,既可以令學生透徹知道自己的實力,亦可以推動學生向上努力,個人認為,其實係件好事嚟嘅!但,對我哋D無俾數字工具作參考嘅學校嚟講,試卷深度一般都係屬中至中上深度,故要對""數學"" 和 ""自己強科""要求高DD係有需要的。

‹ 上一主題|下一主題