用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關band 1中學後
樓主: zone
go

有關band 1中學後   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-9-20 13:00
根本個概念完全錯晒,唔得!

個人認為,概念沒有問題,只是這種方法屬小學階段的數學概念而矣!有些小學生唔會明白"左右調,正負號改變"的概念,但對"左右同加減"的概念則明白接受。不過,去到越高年級就有必要改變諗法才可以呢!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-20 13:09
我覺得唔知係咪女仔諗嘢比較複雜少少, 所以簡單複雜化

個人認為,女孩子做數會小心DD但唔快,比較少女孩子願意用複雜的計題方法去計一條數,要用上十步八步以上的步驟去計一條數,好多女仔情願放棄問D男仔攞答案。其實,複雜數題能夠簡單化去做,個人認為男孩子們平日的付出係幾咁海量才有那種"簡單化的思考模式" 。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-9-20 18:01

JJDBB 發表於 20-9-20 13:35

有時睇分數做人,如果個題有8分,得8至9個Step,可能要寫晒, ...

這種解釋我會接受

YmOra 發表於 20-9-20 16:43
我俾阿女做,阿女的方法。

3x+1=2(x+3)
如果初中,你女女呢個計法跳步太快,有可能會拎唔足分。

gigayan 發表於 20-9-20 13:45
我以前小學係,我好記得先生嘅口訣:「左右要對稱......」  所以我小學方程真係炒晒,對稱對完計 ...

我也是不喜歡用"對稱"的方法去學數或教小孩子數學,因為好容易因為左邊做完正確的步驟,而忽略咗右邊忘記做,這方法最大弊處係"兩邊都要做"。但,如果小孩子唔明白,迫於無耐都要用這種方法去教導。不過,我會响一兩個月後再教過"調"的技巧,通常都可以重新糾正過來。

YmOra 發表於 20-9-20 17:47
個人認為,概念沒有問題,只是這種方法屬小學階段的數學概念而矣!有些小學生唔會明白"左右調,正負號改變 ...

佢2-4步完全唔需要,做完其實回歸第一步!所以佢係應該直接拆括號,除2係完全錯既決定。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-20 18:09
如果初中,你女女呢個計法跳步太快,有可能會拎唔足分。

有幾會的,但都要睇係咩老師,阿女個初中老師係佢e+嘅M2老師,她接受這種程度的跳步的,阿女都話這種數題响初中最多只得2分而矣!

我有個朋友jm個囝囝間中學就經常給老師灌輸DD高中的數學概念讓學生提早接觸下,如你這類數題,老師會輕輕帶出DD關於如"f(g(x)+h(x))" 之 "合成函數"的基本概念出來,類似你的數題就可以帶出這類概念了。

YmOra 發表於 20-9-20 18:31
有幾會的,但都要睇係咩老師,阿女個初中老師係佢e+嘅M2老師,她接受這種程度的跳步的,阿女都話這種 ...

因為呢题係中一數,咁計好大機會係會扣分。

little_yolky 發表於 20-9-20 18:19
佢2-4步完全唔需要,做完其實回歸第一步!所以佢係應該直接拆括號,除2係完全錯既決定。
...

我會完全認同你的諗法。但,有些孩子就是這樣,見到有"乘"嘅,有"除"嘅會先處理咗先,由於這類孩子的數感十分差,就一定會依從自己的"解難"方法去做,一定會先處理晒D乘和除的部份再處理加和減,無錯該孩子的方向係做錯了,但重要嘅係知道該孩子為何心急要先處理乘除才是問題所在。個人認為,這類小孩子要先用他們可接受的方法去計數,之後再糾正他們的"手法",從而提升他們的"數速"。

YmOra 發表於 20-9-20 18:41
我會完全認同你的諗法。但,有些孩子就是這樣,見到有"乘"嘅,有"除"嘅會先處理咗先,由於這類孩子的數感 ...

補充多DD,上面所講嘅孩子對以下的"數形"係有不同的""聯想或理解""的。不過,這是純粹個人觀察而矣!

2(X+3)和(X+3)x2,數感差的孩子會有兩種不同的想法。

(X+3)x2理解為(X+3)有2個或有2倍,會直向地把2乘入去,故,個人認為題目一開始就寫成為(X+3)x2嘅話,孩子不會先想起"全式除2",而係"乘2入內"。但是,無可能有這種出題法架嘛!

如果,樓上話孩子只是中一生,咁就更加機會大呢!
因為,小學學嘅係,
例如:7x2,理解作7的2倍,或是2個7的和,小學學嘅係要把乘大嘅數字會放响""後面""。
但是,中學的未知數的表達方法剛好相反,
例如:2X,需理解作X的2倍,或是2個X的和,把要乘大嘅數字會放响""前面""。

所以,個人認為,該小孩子才剛剛升上中一,且估計佢數感不是很好才仍然停留响小學嘅數學題形裏而矣!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-20 18:39
因為呢题係中一數,咁計好大機會係會扣分。

哦!中一就必需多做一步才行。

YmOra 發表於 20-9-20 18:41
我會完全認同你的諗法。但,有些孩子就是這樣,見到有"乘"嘅,有"除"嘅會先處理咗先,由於這類孩子的數感 ...

真係一山還有一山高⋯⋯睇嚟阿大D數仲有得救⋯⋯

little_yolky 發表於 20-9-20 19:07
真係一山還有一山高⋯⋯睇嚟阿大D數仲有得救⋯⋯

唔高唔高,蟻民一個。個人認為,數學真係有別於其他學科,每個孩子唔多唔少都有好奇心,看準孩子的"心理",係可以吸引到他們的目光留意數學,日子有功個個孩子都可以數學好好。

little_yolky 發表於 20-9-20 18:19
...

你地講緊洋蔥頭媽咪嗰題?

同意, 除2係完全做錯, 屬於理解出事,已經唔係STEPS過多既問題.

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-9-21 10:11
回覆 zone 的帖子

孩子入讀中一後,都能全部都60-70分算不錯,我女兒中一都有唔合格. 就算是不合格或不理想, ...
紅磚啲試題好深?中間分或者講平均分都係合格分以下?

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-9-21 11:53
以我所知40分以下就是不合格.
在中一新環境新事物情況下,唔理會咩學校,樓主孩子在能全部都60-70分是不錯,
...

40分以下唔合格?
試題都出得算深,合格綫係40。不過,我中意,容易拉開差距,睇到問題所在。

如果一科考試,幾個滿分,幾十個9X以上,真不知目的何在……

簽名被屏蔽

medicine 發表於 20-9-21 11:57
40分以下唔合格?
試題都出得算深,合格綫係40。不過,我中意,容易拉開差距,睇到問題所在。
紅磚中學就唔知,小學題目好似唔算深
‹ 上一主題|下一主題