用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A成績(排名12/197)自行可否進取揀跨區B1A中學? ...
樓主: tsz_lin
go

B1A成績(排名12/197)自行可否進取揀跨區B1A中學?   [複製鏈接]

回覆 iriscslmak 的帖子

學校提供的名次就係呈分次第名次, 老師就係話呢個呈分名次搏跨區的B1A中學不會有2nd IN的機會, 勸小女再加把勁考好呈二, 而家就寄望待復課後順利考呈二, 兩次成績出爐再詢問老師意見

b3410 發表於 20-9-3 09:55
1A同學,考1A學校,應該好match 喎。

可能未必做到自行第一round call, 不過,今年見到,唔少其實最後派位 ...
第一句:1A同學,考1A學校……
(1)近年約5萬餘考生,方便計算,以去年5萬4記錄,則B1為1萬8,B1a學生6千。

(2)40間B1a校(總數400餘間暫計算40間B1a。有人話計番九分之一,那麽請數40間后的第41間出來,還當它B1a?)。自行全計算50(實際沒甘多),即2000個自行正取。

(3)直資,B1a願意放棄大抽獎去讀的,個人數到4女3男兩男女。加多一間未數到算10間,扣除小學部后招生1000人(每間約100,有沒?暫計算100)。

簡單數學題:大約仍有一半的B1a係沒可能入到自行。

PS:按比例計算,正取的覆蓋率係2000:1000的比率,即通知的2/3,約平均75名之前入到前50名正取。特別地,到具體個案當然有多或有少。

回覆 WinnieCatCat 的帖子

復課後要問老師才有機會知道, 目前我不太清楚前11名是邊幾個男女同學仔, 因為我沒有刻意打聽消息

tsz_lin 發表於 20-9-3 10:12
回覆 b3410 的帖子

原來係這樣睇的

B1A生優勢就係對上再無競爭
B1B生選B1B校可能要同B1A競爭
B1C生更有B1A同B1B潛在對手

tsz_lin 發表於 20-9-3 10:12
回覆 b3410 的帖子

原來係這樣睇的
簡單計數,唔計直資,每個同學報兩間自行,即係一間學校收一位同學,只有50%機會真正收到。咁學校是否應該至少準備 多一倍的後備呢?
從學校角度,一定放前列同學在前列,越有機會被直資收走的同學在前列,希望可以4月電話通知後,佢哋乖乖的放棄直資,入自行,不過自一自二冇的控制。不過 無論點,佢哋都會儘量先收,通知,最勁的candidates, 其他放後補。而且後備名單越長越好,費事剩下一些自行位變成大抽獎。

回覆 iriscslmak 的帖子

中婦(中一收生須知列明)CCS, 藍田聖保祿, MCS, YWG, SMCC等等, 都係家長分享出來的
包括我校的老師都係這樣告知

回覆 lovegirlslove 的帖子

學校向來小五開始幫學生操ENG ORAL & SKILL, 但疫情關係已經少左呢D操練, 所以要靠自己了, 其實坊間的升中面試班有無實質幫助?

medicine 發表於 20-9-3 10:19
第一句:1A同學,考1A學校……
(1)近年約5萬餘考生,方便計算,以去年5萬4記錄,則B1為1萬8,B1a學生6千 ...
Wow, 你計的更加清楚!當然不可能做到1A全部入1A校。不過,如果1AA,1AB,應該機會大些吧!
或者話top 5 位置,應該可以入到啩。(我估樓主學校用前10名做分水嶺,都係如此計算?)

如果自評1% 位置,大概就可以(神校之外)任我行

1% 位置加特異功能,就係神校任我行

b3410 發表於 20-9-3 10:24
簡單計數,唔計直資,每個同學報兩間自行,即係一間學校收一位同學,只有50%機會真正收到。咁學校是否應該 ...
好似之前有報導大概2/3自行位filled. 多過1半

b3410 發表於 20-9-3 10:37
Wow, 你計的更加清楚!當然不可能做到1A全部入1A校。不過,如果1AA,1AB,應該機會大些吧!
或者話top 5 位 ...
咁要Top 校級一至敢講

medicine    發表於 20-9-3 10:53

cafeva 發表於 20-9-3 10:39
好似之前有報導大概2/3自行位filled. 多過1半
即係top 6-7% 同學入1A機會大?

b3410 發表於 20-9-3 10:37
或者話top 5 位 ...
講得,特別係後面個判斷。

回覆 tsz_lin 的帖子

多謝提供資訊。咁都幾有趣,神校級直資中學也不大見有這收生規定。
某些成績優異的學校級三四十,全港次第未必低於弱校的級十。這規定無形中篩走不少有潛質的學生。
我知早兩年有非頂級學校的級十外的,跨區考到MCS、沙呂等。

b3410 發表於 20-9-3 10:41
即係top 6-7% 同學入1A機會大?
可以咁講. 如果係perfect match.
現實可能係好多人湧去幾間... 都講策略

cafeva 發表於 20-9-3 10:40
咁要Top 校級一至敢講
最好仲係大間私校添

cafeva 發表於 20-9-3 10:53
沒錯。爬爬EK前輩的分享,好易判斷機會有幾大。

如果樓主的孩子如前面大大推斷是讀德兆,德兆年年入讀跨區B1入中學的學生不少,不用自己嚇自己,提早投降吧。

iriscslmak 發表於 20-9-3 10:57
如果樓主的孩子如前面大大推斷是讀德兆,德兆年年入讀跨區B1入中學的學生不少,不用自己嚇自己,提早投降吧 ...
樓主自己有講到係邊一間小學。跨區入B1與入樓主的目標名單這兩者有區別啵

回覆 medicine 的帖子

原來如此,我看漏了。
謝謝提醒。

cafeva 發表於 20-9-3 10:53
男校就真係冇咩揀,女校就多幾間可以分散投資。
‹ 上一主題|下一主題