用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A成績(排名12/197)自行可否進取揀跨區B1A中學? ...
go

B1A成績(排名12/197)自行可否進取揀跨區B1A中學?  

小女就讀觀塘區熱門小學,第一次呈分試失手排名只係全級12/197,老師話成績次第屬於Band 1A;但是!沒有全級前十名就無(emoji)️自行揀跨區的Band 1A中學,因為全部Band 1A的中學自行派位只會俾級十名以內的學生2nd IN⋯⋯ 我自行應該進取揀Band 1A中學?還是保守報B1B算了?

小女由小一至小五上學期成績都係全級十名以內,無奈偏偏第一次呈分試考試失咗手,排全級十二名,所以一直屬意報跨區B1A的中學,但聽到「級十名」的魔咒就退卻了⋯⋯

自行有咩B1A的中學可以博?

tsz_lin 發表於 20-9-1 12:57
小女就讀觀塘區熱門小學,第一次呈分試失手排名只係全級12/197,老師話成績次第屬於Band 1A;但是!沒有全 ...
小強定油基X?
如果小強, 仲有可能係1A, 如果係油基X, 應該未必係1A

不過選校唔好只諗本區, 尤其觀塘區本區中學其實大部份都名大於實

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小女就讀觀塘區熱門小學,第一次呈分試失手排名只係全級12/197,老師話成績次第屬於Band 1A;但是!沒有全 ...
如果可以的話,揾到自己失手的地方嗎?關鍵係與前領分子的差距在哪裏?

hkpapa852 發表於 20-9-1 13:25
小強定油基X?
如果小強, 仲有可能係1A, 如果係油基X, 應該未必係1A

小強。老師都放狠話,跨區B1A無(emoji)️博,我地本身都一心博跨區(唔想讀觀塘區),而家都好迷茫,只有自行才有機會跳出觀塘區,但自行「級前十」迷思⋯⋯真係好令人無從下手。其實排級十幾名的學生係咪都唔(emoji)️博跨區B1A?

medicine 發表於 20-9-1 13:48
如果可以的話,揾到自己失手的地方嗎?關鍵係與前領分子的差距在哪裏?

衰粗心大意,小女一直以來都係班頭一二名(級頭前十),考試期間真係好講發揮得好唔好,無奈偏偏呈一就衰粗心大意⋯⋯

tsz_lin 發表於 20-9-1 13:49
小強。老師都放狠話,跨區B1A無(emoji)️博,我地本身都一心博跨區(唔想讀觀塘區),而家都好迷茫,只有 ...
外區有咩水心學校先?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-9-1 13:52
外區有咩水心學校先?

英華女校
張祝珊
中國婦女會
庇理羅士
香港真光
聖保祿學校
聖保祿中學
上智
瑪利諾MCS
聖瑪利SMC
協恩
迦密
華英
德望
睇緊呢D B1A中學

tsz_lin 發表於 20-9-1 13:52
衰粗心大意,小女一直以來都係班頭一二名(級頭前十),考試期間真係好講發揮得好唔好,無奈偏偏呈一就衰 ...
之前,我們任其發揮,沒點理過,阿女經常在中英(數一向最高分)錯標點,單詞寫錯/串錯等問題因而扣分。在呈分前三周開始,針對性讓其默寫字詞,呈分只進不退。

之前個回復,其實係想講,揾到問題先可以尋找解決辦法。

tsz_lin 發表於 20-9-1 14:01
英華女校
張祝珊
中國婦女會

唔怕吊脚,坑真/SPSS兩間,機會極大。(覺得最易尼兩間)

medicine 發表於 20-9-1 14:04
之前,我們任其發揮,沒點理過,阿女經常在中英(數一向最高分)錯標點,單詞寫錯/串錯等問題因而扣分。在 ...

明白。小學咁多年一直都有針對佢粗心大意的缺點,不停搵方法教佢如何克服,似乎都係未能夠完全治癒佢的粗心毒瘤,現在每次做補充都會重點針對佢有無粗心毒瘤發作,希望仲有 得 救

tsz_lin 發表於 20-9-1 13:49
小強。老師都放狠話,跨區B1A無(emoji)️博,我地本身都一心博跨區(唔想讀觀塘區),而家都好迷茫,只有 ...
好重要,做做探子,睇睇同校的前列女生報名意向,盡量避免有超過兩個報相同的學校。除非,係除非你的其他校外證書有信心比她們勁。

medicine 發表於 20-9-1 14:15
好重要,做做探子,睇睇同校的前列女生報名意向,盡量避免有超過兩個報相同的學校。除非,係除非你的其他校 ...

而家前提係D家長都不願意透露排名,更不願意透露心儀的中學,畢竟大家都係競爭對手,所以有難度

除非復課後,叫阿女返學八卦一下同學仔,同學仔又願意分享的話⋯⋯

我估,只有庇理羅士,聖瑪利,張祝珊,迦密,呢4間只睇成績表機會一般,其他還可以一試。當然,自行只有2個機會~~~

tsz_lin 發表於 20-9-1 14:18
而家前提係D家長都不願意透露排名,更不願意透露心儀的中學,畢竟大家都係競爭對手,所以有難度 ...
同學仔一般都願意講。家長係難開口啲。

早兩年,我朋友都是小強女排十幾,自行庇理羅士有得見,但入自二/乙一!

mcl203 發表於 20-9-1 14:22
我估,只有庇理羅士,聖瑪利,張祝珊,迦密,呢4間只睇成績表機會一般,其他還可以一試。當然,自行只有2個 ...
我估係SMCC,MCS,YWGS,BPS甘樣排四間睇成績。咩原來個兩間男女校甘熱甘難咩?

medicine 發表於 20-9-1 14:07
唔怕吊脚,坑真/SPSS兩間,機會極大。(覺得最易尼兩間)

i see。你還有無其他B1A中學可以建議,做個參考。

SPSS同觀塘區的藍田聖保祿其實有咩區別?有聽過家長反映寧願跨區揀SPSS都唔想讀返觀塘區的藍田聖保祿

另外直資中學傳說中的4 Queen - DGS / HYS / GHS / SPCS,家長們都會話必報,自行報考當攞面試機會,其實有無機會博到一席之位?純粹想了解多D

tsz_lin 發表於 20-9-1 14:26
i see。你還有無其他B1A中學可以建議,做個參考。

SPSS同觀塘區的藍田聖保祿其實有咩區別?有聽過家長反 ...

四女皇……er,俾唔到經驗建議,因自己都係滑鐵盧(其中兩間)

medicine 發表於 20-9-1 14:25
我估係SMCC,MCS,YWGS,BPS甘樣排四間睇成績。咩原來個兩間男女校甘熱甘難咩? ...

地區學校,我估,係有機會難過傳統中學,始終,我又估,佢哋只睇成績表,乜都唔要~~~

bbforever 發表於 20-9-1 14:24
早兩年,我朋友都是小強女排十幾,自行庇理羅士有得見,但入自二/乙一!

今屆剛升讀中一的小強女叩門入咗庇理羅士,佢都係自行揀落選咗,庇理羅士講明自行有揀佢,才可以去叩門⋯⋯ 原來而家D中學都玩呢招 - 誠意分,又令叩門呢個後者困難咗