用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A成績(排名12/197)自行可否進取揀跨區B1A中學? ...
樓主: tsz_lin
go

B1A成績(排名12/197)自行可否進取揀跨區B1A中學?   [複製鏈接]

anitamos 發表於 20-9-1 17:32

今屆上智取消interview, 要upload eng presentation video, ...

i see。英文對答如流就係最好的表現。又回歸正傳:有得去interview才有(emoji)️表現實力,而家就係愁連面試的機會都沒有,而家就係愁緊有沒有面試資格/有無面試入場卷呢件事。

medicine 發表於 20-9-1 17:22
就算沒,都可以積極揾老師架。準備好問乜,至少到時有得交流,或會套到少少尼 ...

係,呢個時候就係靠自己主動搜刮資料

mcl203 發表於 20-9-1 17:22
無呈2咪無得再爆前幾個位?~~~

傻的嗎你?我完全諗唔到佢仲點可以進步。

tsz_lin 發表於 20-9-1 17:44
i see。英文對答如流就係最好的表現。又回歸正傳:有得去interview才有(emoji)️表現實力,而家就係愁連面 ...

如果上智,取消2 stages interview 都要全部人做oral presentation 3-5min, 即佢好注重oral eng

若不是這樣重視oral eng,大可乜都取消

可以搜集下今屆那些學校要交video, 估算下

anitamos 發表於 20-9-1 17:50
如果上智,取消2 stages interview 都要全部人做oral presentation 3-5min, 即佢好注重oral eng

若不是這 ...

好的,謝謝你的提議

若不是這 ...
BPS全部取消,乜都唔使交。

回覆樓主:

mcs 都系

若不是這 ...
成功分享,如果想自行正取入上智,除了級頭外,真係要操好個 ENGLISH ORAL,同PRESENTATION SKILL! 面試前,搵個外藉老師加操,有望成功!

lovegirlslove 發表於 20-9-2 11:37
成功分享,如果想自行正取入上智,除了級頭外,真係要操好個 ENGLISH ORAL,同PRESENTATION SKILL! 面試前 ...

好有用的資料 ,你女而家是上智人嗎?

回覆 tsz_lin 的帖子

Simcity 都係俾中學揀卒既時候,希望今年唔會停。

anitamos 發表於 20-9-1 17:29
我指自行正取,
你見到的包括了乙部抽獎結果?

今年SFA入左HTC有13人,荔天有17人,長協有6人,旅港有5人。今年長協和旅港自行收得一人唔奇,但荔天唔多入冇可能自行收得一人,唔通其他16人都咁好采抽到。

雖然我都只係見到包括了乙部抽獎結果,但我推測ssp 小學都未必只收一個

回覆樓主:

深水埗 b1a 得上智,淨計乙部也有95位比深水埗抽
不過無人證實到抽入比例,也不用深究

tsz_lin 發表於 20-9-1 14:26
i see。你還有無其他B1A中學可以建議,做個參考。

SPSS同觀塘區的藍田聖保祿其實有咩區別?有聽過家長反 ...

DGS 應該無乜機會......

tsz_lin 發表於 20-9-1 12:57
小女就讀觀塘區熱門小學,第一次呈分試失手排名只係全級12/197,老師話成績次第屬於Band 1A;但是!沒有全 ...

德兆是地區1線,你女兒是級12又不是級20,只差2名便是頭10,沒理由唔搏b1a啊!同意樓上所講,最好唔好同同學選相同學校。一向成績前列的有幾多個男仔?如你們喜歡女校,減返男仔,你女是德兆最叻的幾個女生了,可選兩間外區top的女校,甚至可能GH 或HY也有機會

肖女郎007 發表於 20-9-2 12:53
今年SFA入左HTC有13人,荔天有17人,長協有6人,旅港有5人。今年長協和旅港自行收得一人唔奇,但荔天唔多 ...
正正因爲乙部位多,一年入到17個甘多,自行還多收?
如你係HTC校長/主持收生老師,不把名額收個部分大抽獎收唔到的學生而去收一年入十幾個的小學?(參考兩軒入QC,話今年沒一個自行入到)。話時話,抽到十幾個,都未抽到該校的前列分子只能講明癡心付流水,一廂情願。或許人家就算報了根本就係自行二尼。

回覆樓主:

如我係樓主,英文oral好既話,我一定搏目標學校。

請教樓主,你遇到哪些學校在收生要求列明只考慮級前十呢?

看看近幾年學校的派位情況,數數人頭,就大約知道甚麼名次(如果學校有提供按教育局計法的呈分名次更準確),有信心報甚麼水平的學校。

據EK這裡大大的分享,部分中學有明顯收生傾向,如特別收數學好的,或重視面試臨場反應的。因應高人的經驗分享和自己的喜好調整一下,成功機率就不少了。

1A同學,考1A學校,應該好match 喎。

可能未必做到自行第一round call, 不過,今年見到,唔少其實最後派位時,都入到,可能系自行後補位附近。

例如一間學校自行50個位,揀咗1-100,總共100位同學。前50位同學4月收電話,不過其中30個已經去了直資,自一,其他學校。EDB機制,就會搵後面30個補上。
而30個同學之中,又有15個其實去了其他學校,再後補。

7月最後出來的結果,可能排第98的同學都係自行入到。

不過因為同學唔知自己位置,等待過程非常煎熬。

pccw2017    發表於 20-9-6 22:51

回覆 b3410 的帖子

原來係這樣睇的
‹ 上一主題|下一主題