用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一級排60,呈二有冇機會追到級30?大家分享一下(emoji ...
樓主: samantha.wong
go

呈一級排60,呈二有冇機會追到級30?大家分享一下(emoji)(emoji)(emoji)   [複製鏈接]

mcl203 發表於 20-8-30 18:14
如果你呈2考到1X,就有可能截到呈2位處級30。除非,呈2X到呈60都係少於1分,少於1分可以上落幾十個位~~ ...

級人數約125人,Miss話按三分一計(因學校無公布派位人數,只能按這個比例去計)呈二要考到級30先拉到邊位。
有冇家長可以透露一下九龍城官小今年嘅派位情況?俾我心中有數知道學校大概band1界線位,謝謝(emoji)

Chowying 發表於 20-8-30 16:05
冇話唔可以,要睇成績分佈
我女呈一 2x, 呈二 4x , 只因數學錯多一條咁大把,冇左 5分  ...
我女升左中,2019年底呈一考4x,老師唔好l意思話我地B2,只話B1-2,後來呈二考20,老師話拉雲3O,又係B1-2。結果有理無理,甲1乙1填左同一間B1C英中,就收左。

samantha.wong 發表於 20-8-30 17:17
我覺得佢仲有提升嘅空間,只係離band1線距離有啲遠~
亞女都肯努力,只係時間跨度太長,好難keep到時時都 ...
呢個必要㗎啦,我個女周六補英數,我日日䀹住D功課,及呈一二試前三周就定溫書時間表,督住溫習,強度三周佢都算肯配合。

JojoDad 發表於 20-8-30 18:37
我女升左中,2019年底呈一考4x,老師唔好l意思話我地B2,只話B1-2,後來呈二考20,老師話拉雲3O,又係B1-2 ...

如果係你哋嘅成績我都會選擇進取啲,所以要家長估准D自己嘅banding~

JojoDad 發表於 20-8-30 18:43
呢個必要㗎啦,我個女周六補英數,我日日䀹住D功課,及呈一二試前三周就定溫書時間表,督住溫習,強度三周 ...

疫情反而多咗時間留意佢嘅學習進度~平時忙真係會忽略⋯⋯

samantha.wong 發表於 20-8-30 18:22
級人數約125人,Miss話按三分一計(因學校無公布派位人數,只能按這個比例去計)呈二要考到級30先拉到邊位 ...
全級成績分佈係唔會按比例的,通常名次愈前分數愈 密集,所以分數上少少名次亦有可能大幅提前,盡力喇

嗯。又要提升成績又要開始諗面試,嚟緊真係好多野忙(emoji)

JojoDad 發表於 20-8-30 18:37
我女升左中,2019年底呈一考4x,老師唔好l意思話我地B2,只話B1-2,後來呈二考20,老師話拉雲3O,又係B1-2 ...
影響選校部署, 老師呢啲嘢都係坦白d好, 好彩你地都 入到去間英中 :)

samantha.wong 發表於 20-8-30 18:22
級人數約125人,Miss話按三分一計(因學校無公布派位人數,只能按這個比例去計)呈二要考到級30先拉到邊位 ...

據2019年校務報告推算升B1近30%
B1人數同22樓分享級30為B1相符

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3745249

謝謝你的分享(emoji)
可有其他九龍官小嘅數據?

Poyau 發表於 20-8-30 19:29
據2019年校務報告推算升B1近30%
B1人數同22樓分享級30為B1相符
我地唔係名小,亦不至寶校,只是區內出名嘅happy school, 所以級3O碌左入b1c, 真人係好mun水😓

JojoDad 發表於 20-8-31 23:37
我地唔係名小,亦不至寶校,只是區內出名嘅happy school, 所以級3O碌左入b1c, 真人係好mun水😓 ...

恭喜成功升B1中學
Happy school 身處強區
列強林立下有此成績算唔錯

samantha.wong 發表於 20-8-30 15:02
小女九龍某官立小學,呈一級排位大概60,估計應該係band2,呈二有冇可能追到級30?如果呈二追到,有可能達 ...

我朋友仔仔今年F1,佢油尖旺熱校,呈一失手B2,同你一樣。暑假俾阿媽谷到佢隻積咁。呈二2X,拉埋4X,剛剛B1尾,大抽獎入咗心儀中學

我阿細成績一年差過一年,P4 B3頭,呈一努力變咗B1尾要把握人哋跌既機會自己升,所以要盡力而為。

little_yolky 發表於 20-9-1 15:26
我朋友仔仔今年F1,佢油尖旺熱校,呈一失手B2,同你一樣。暑假俾阿媽谷到佢隻積咁。呈二2X,拉埋4X,剛剛B ...

好多謝你嘅分享&鼓勵!呈二無論如何要拚到盡☺️

JojoDad 發表於 20-8-30 18:43
呢個必要㗎啦,我個女周六補英數,我日日䀹住D功課,及呈一二試前三周就定溫書時間表,督住溫習,強度三周 ...

我個都智可以強度三週,佢唔可以長期抗戰!家姐果時好爽,係開足兩年turbo,有個咁配合既士兵同你一齊作戰真心戰無不勝 攻無不克。今次阿細就要諗埋調整策略,攰死人!依家係用游擊戰術。

但係按1/3計好危殆喔!即係學校無俾確實數字啦!係咪1/3㗎?!

學校係咁講,我諗應該係。到時睇下miss會唔會透露多少少⋯⋯

回覆樓主:

我都系過來人,囝剛升中,囝成績一向band 1尾,一向介乎2x~3x全级,呈一失手跌左落5x,果時系晴天霹靂,呈二比佢追番2x,不過老師说屬band 2,最後呈三取消,冇得上訴,不過中途知情況不妙,跳船選擇直資!
樓主加油,一定追入band 1
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

PINK2007 發表於 20-9-1 21:21
我都系過來人,囝剛升中,囝成績一向band 1尾,一向介乎2x~3x全级,呈一失手跌左落5x,果時系晴天霹靂,呈 ...
Good decision.
‹ 上一主題|下一主題