用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一級排60,呈二有冇機會追到級30?大家分享一下(emoji ...
go

呈一級排60,呈二有冇機會追到級30?大家分享一下(emoji)(emoji)(emoji)   [複製鏈接]

小女九龍某官立小學,呈一級排位大概60,估計應該係band2,呈二有冇可能追到級30?如果呈二追到,有可能達到band1尾。可否分享一下?
   6    0    1    0

視藝、音樂呢兩科恐怕難追。

nillnill 發表於 20-8-30 15:08
視藝、音樂呢兩科恐怕難追。

成績單未收到,Miss話視藝考差咗(emoji)

samantha.wong 發表於 20-8-30 15:02
小女九龍某官立小學,呈一級排位大概60,估計應該係band2,呈二有冇可能追到級30?如果呈二追到,有可能達 ...

第一個問題,有冇可能追到級30?
如果呈一係一時失手,追到可能性係大,如果平時都係徘徊呢個名次,追到可能性相對細好多。

第二個問題,如果呈二追到可否達到band 1尾?
好難一概而論,要睇全級同學呈一呈二排名,簡單D講,若全級band 1生同學呈一呈二考得平均,咁你呈一呈二大起大跌,未必成為band 1尾,即係睇自己又要睇埋其他對手。

王家爸爸    發表於 21-9-22 11:36
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

女仔生性D,成功機會大D

我地呈二D女仔直升機甘升,男仔個個好似玩滑梯甘落

一時失手/呈二突然開竅就有機會,如果平日都係呢個 level,難度都幾高。Band 2 追到 band 1 水平,唔係容易。

至於去唔去到 band 1 尾,都要睇埋你學校其他 band 1 同學考成點,你大起大跌未必係好事,需要埋呈三去幫你追 band。

明白(emoji)呈分如果追得到,自行選擇會多啲。

LeeCC 發表於 20-8-30 15:23
女仔生性D,成功機會大D

我地呈二D女仔直升機甘升,男仔個個好似玩滑梯甘落 ...

放假基本上都溫書,小朋友真係好辛苦!又好希望考到心儀嘅學校,小朋友&大人都難(emoji)

gracelam 發表於 20-8-30 15:20
第一個問題,有冇可能追到級30?
如果呈一係一時失手,追到可能性係大,如果平時都係徘徊呢個名次,追到可 ...

我都知道難追,個個呈二都會盡力~

samantha.wong 發表於 20-8-30 15:27
明白(emoji)呈分如果追得到,自行選擇會多啲。

要追級30名唔易,3科主科 x 9,小心D做題,失一分差距就好大。

常識 x 6, 唯一一科唔洗浸只靠勤力温書可以拉唔少分嘅科目。

視藝 x 3音樂 x 2, 音樂筆試有得温,視藝唔得真係要惡補下,起碼幅作品正正常常,唔好失分太多。

p.s. 呈二加油 不過唔好給孩子太壓力,否則弄巧反拙
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我覺得佢哋仲慘過考大學!(emoji)過三關斬六將!
有好多分都係因粗心而失,尤其係數學,我諗好多小朋友都係咁!常識平時幾乎滿分,但呈一表現嘛嘛⋯⋯

samantha.wong 發表於 20-8-30 15:33
放假基本上都溫書,小朋友真係好辛苦!又好希望考到心儀嘅學校,小朋友&大人都難(emoji)
...

建議適當讓小朋友有玩樂的時間。一直溫書會造成溫書疲勞,大腦會自動關機。不如等呈二公布範圍之後,抓重點溫會事半功倍。

冇話唔可以,要睇成績分佈
我女呈一 2x, 呈二 4x , 只因數學錯多一條咁大把,冇左 5分

200904 發表於 20-8-30 15:58
建議適當讓小朋友有玩樂的時間。一直溫書會造成溫書疲勞,大腦會自動關機。不如等呈二公布範圍之後,抓重 ...

嗯,謝謝你嘅意見(emoji)

Chowying 發表於 20-8-30 16:05
冇話唔可以,要睇成績分佈
我女呈一 2x, 呈二 4x , 只因數學錯多一條咁大把,冇左 5分  ...

有時都幾講運氣同狀態(emoji)

考~ 60原因?小朋友有冇盡力? 有無重大失誤?檢討戰果之後,是否搵到提升/改善的方法?小朋友肯唔肯配合?
凡事皆有可能。

b3410 發表於 20-8-30 17:03
考~ 60原因?小朋友有冇盡力? 有無重大失誤?檢討戰果之後,是否搵到提升/改善的方法?小朋友肯唔肯配合 ...

我覺得佢仲有提升嘅空間,只係離band1線距離有啲遠~
亞女都肯努力,只係時間跨度太長,好難keep到時時都努力嘅心態,如果靜係三幾個月幾辛苦都捱到~
我都唔敢全放手俾補習老師,自己跟翻個進度。

samantha.wong 發表於 20-8-30 17:17
我覺得佢仲有提升嘅空間,只係離band1線距離有啲遠~
亞女都肯努力,只係時間跨度太長,好難keep到時時都 ...

如果父母跟到進度,自己跟最好。補習老師好難全身心放落自己個小朋友身上。
父母同小朋友一起認真傾下,回顧一下上次考試得失,各個科目逐個數過,拎出來之前舊卷來分析,做錯原因儘量分類,睇下邊種最多見,就儘早處理。邊個提升空間最大,先做最符合時間效能比的功夫,之後再做雖然辛苦,不過效果大的科目。有些科目可能短時間好難快速提高,就斬件來睇。
例如中文差,不過好難短時間提高。咁可能小朋友次次失分都係閱讀理解,就加強閱讀理解。
不過也要有針對性加強,分析閱讀理解差原因,不會總結文章主旨?不會找近義詞?還是完全讀不懂文章。說明文差,還是記敘文差?例如我女最差唔識概括人物性格特點,我哋就針對性睇人物描寫文章,把人物性格特點詞語分幾大類,睇下如何搵到最適合的詞。

大致有個計劃,有限的時間,集中針對弱項。

家長自己跟,一定要儘量自己控制自己情緒。當一個難得的親子時間,小朋友有進步自然最好,萬一進步不大,也不要鬧佢或者怪責自己。盡力了,學到野,好似袋錢入自己袋,就算一時半刻見唔到效果,也不要放棄。

samantha.wong 發表於 20-8-30 15:02
小女九龍某官立小學,呈一級排位大概60,估計應該係band2,呈二有冇可能追到級30?如果呈二追到,有可能達 ...

如果你呈2考到1X,就有可能截到呈2位處級30。除非,呈2X到呈60都係少於1分,少於1分可以上落幾十個位~~~

謝謝你的意見!確實跟進過程家長嘅情緒控制好重要!
以往我會忽略咗中文&英文聆聽,拖累整體成績下降,另外也忽略咗小四數學某些知識點嘅掌握。中文嘅閱讀理解好重要,我覺得中英文嘅閱讀理解真係好重要,所以要作為長期培養嘅重點。
‹ 上一主題|下一主題