用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴: 老師會否示範,彈一次給學生看?
樓主: jomystery
go

[音樂] 學琴: 老師會否示範,彈一次給學生看? [複製鏈接]

我小朋友先後跟過四個老師,頭兩個系琴行的剛剛畢業的姐姐,每首歌都彈一次俾小朋友聽,問題來了,我小朋友聽完彈返出來,所以唔識睇譜

轉第三個老師,老師第一堂就發現佢這問題,從此無再先示範一次,幾個月內睇譜進步得好快

第四個老師,亦系現在的老師,又係一開始無示範,老師只會在小朋友識彈曬成首歌,幫佢執演奏技巧執音色,才會示範。

如果樓主小朋友好似我小朋友甘情況,老師唔示範系有原因

LeeCC 發表於 20-8-23 20:18
我小朋友先後跟過四個老師,頭兩個系琴行的剛剛畢業的姐姐,每首歌都彈一次俾小朋友聽,問題來了,我小朋友 ...
謝分享,情況不一樣。
佢係數拍子問題,半拍或數1234或跳音,或每隻手同時按2個鍵/3個鍵加埋數1234,或最後突然要移位 (向另一邊移一個手位咁遠) 拿捏不好。

jomystery 發表於 20-8-23 22:49
謝分享,情況不一樣。
佢係數拍子問題,半拍或數1234或跳音,或每隻手同時按2個鍵/3個鍵加埋數1234,或最後 ...

學琴總會經過樽頸位,家長多鼓勵,俾D耐性陪小朋友克服

加油

jomystery 發表於 20-8-23 16:21
上個月老師講過,無試過佢耳仔好唔好。點先知道耳仔好唔好呀?
先叫小朋友背向琴,你求其彈一個音或一組音,叫小朋友系琴鍵搵返個音出來
perfect pitch小朋友可以輕易做到

jomystery 發表於 20-8-23 16:14
小朋友快7歲。practice是所有學習的根本,要求佢每日練的時候,明顯見到進步。

多大會適會用拍子機?
我通常去到2,3級先用拍子機,因為我細個,老師下下都叫我對拍子機,我自己倚賴左,一冇拍子機就會越黎越快,所以我怕D學生用得多好似我咁
我開拍子機,通常都係對速度,或者佢真係數唔掂先開拍子機叫佢跟住黎數

ho_yan2406 發表於 20-8-24 00:00
我通常去到2,3級先用拍子機,因為我細個,老師下下都叫我對拍子機,我自己倚賴左,一冇拍子機就會越黎越快,所以 ...

大約二級時,老師教我開拍子機俾小朋友跟住練習拍手,重輕輕,重輕輕甘樣,認住二拍/三拍/四拍的節奏

LeeCC 發表於 20-8-24 08:39
大約二級時,老師教我開拍子機俾小朋友跟住練習拍手,重輕輕,重輕輕甘樣,認住二拍/三拍/四拍的節奏
...
都係o個句,每個老師都有唔同教法我以前學琴係咩都對拍子機,但一唔用就keep唔到

ho_yan2406 發表於 20-8-24 09:17
都係o個句,每個老師都有唔同教法我以前學琴係咩都對拍子機,但一唔用就keep唔到
...

係呀,仲要配合小朋友的特質

回覆樓主:

我只學了4堂。老師都似係剛出黎教琴無耐。老師都無示範比我睇。除左一首,我真係唔理解,邀請佢示範,佢都彈左一小段比我聽。通常都係佢選好首歌,叫我sight reading 彈出黎。如果有彈錯,佢會即時話比我知。我因為初學琴,其實都唔知好唔好。但因為另外一個原因,我下堂換老師了。

fibe0313 發表於 20-8-24 09:31
我只學了4堂。老師都似係剛出黎教琴無耐。老師都無示範比我睇。除左一首,我真係唔理解,邀請佢示範,佢都 ...

這樣可以訓練睇譜

LeeCC 發表於 20-8-24 09:54
這樣可以訓練睇譜

這個我也理解。但因為我第一次學鋼琴。所以唔太知道其實點樣,老師先叫教得好?

LeeCC 發表於 20-8-24 09:23
係呀,仲要配合小朋友的特質
無錯。。我都遇過d小朋友真係聽完背返出黎,呢d我就唔會彈佢聽喇

jomystery 發表於 20-8-23 22:49
謝分享,情況不一樣。
佢係數拍子問題,半拍或數1234或跳音,或每隻手同時按2個鍵/3個鍵加埋數1234,或最後 ...

如果小朋友年紀細
家長最好陪學陪練
拍子問題,可以拆開先練拍手,左右手分開拍拍,再同時拍,啱先再彈音
最後再對拍子機

平日用琴書後面嗰啲未學歌仔練下寫拍子、拍拍子,再上YouTube搵video對返啱唔啱

加油!練習多d會慢慢培養到拍子感
我小朋友先天拍子感超差
老師都唔會示範,因為老師彈完佢就會記咗個節拍照彈,咁樣到最後都唔會識得數

ho_yan2406 發表於 20-8-24 13:20
無錯。。我都遇過d小朋友真係聽完背返出黎,呢d我就唔會彈佢聽喇

我小朋友就係呢類人,所以有經驗的老師唔會彈俾佢聽,只係話,你自己試

zhangbeibei 發表於 20-9-7 20:46
很簡單,買個節拍器,set 左節拍彈,標準來嘎,就不會說什麼了。每天練琴都需要開節拍器,剛開始會不識聽節 ...

咩唔係寫音系五線譜,先唔識睇譜咩?

我小朋友第一二個老師都要佢寫,但一直學唔到睇譜,但第三個老師無要求寫,好快就到睇譜

zhangbeibei 發表於 20-9-8 01:56
所以我覺得示範是很重要的,除非是大型的曲目,好多樂章,朗朗這麼大牌教鋼琴都有示範 ...

我小朋友小時候的問題就是睇完老師彈,就自己彈返出來,唔會睇譜,所以老師唔會一開始彈俾佢聽

現在佢視譜有一定基礎,而且所學的樂曲也複雜了,不能再像以前聽一次老師示範就彈返出來,所以學新樂曲時,老師開始會示範樂曲的重要技巧的段落,當他掌握到整首的指法,就會叫他看不同演奏家的表演,看如何演繹整首。
‹ 上一主題|下一主題