用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點樣令小朋友回應陌生人?
go

點樣令小朋友回應陌生人? [複製鏈接]

小朋友就黎2歲
獨生
係屋企好多野講
但陌生人問佢野就成日唔理人
之前都會上playgroup/出多d街,比佢見多d小朋友/其他人
而家無哂playgroup/n班,街都無得出
日日困屋企
有d擔心黎緊K1 interview佢會唔應人
   0    0    0    0

same here!

yankiyan 發表於 20-8-21 12:32
小朋友就黎2歲
獨生
係屋企好多野講

k1 應該疫証冇得face to face in, 改用zoom in, 咁你喺屋企每日同其他親友啲仔囡日日zoom 嚟傾計,日日視象,日日習慣晒就冇問題啦。

potato38 發表於 20-8-21 21:31
k1 應該疫証冇得face to face in, 改用zoom in, 咁你喺屋企每日同其他親友啲仔囡日日zoom 嚟傾計,日日視 ...

我打算報個d應該1/2月先in
所以都可能唔會zoom

potato38 發表於 20-8-21 21:31
k1 應該疫証冇得face to face in, 改用zoom in, 咁你喺屋企每日同其他親友啲仔囡日日zoom 嚟傾計,日日視 ...

之前in N時已經要用zoom~
都係日日搵朋友, 親人用zoom 傾計俾佢習慣下,
最後一見陌生人(老師/校長), 一句野都唔敢講!

其實都係性格,好難一時三刻改變,同埋小朋友見陌生人唔出聲都係好普遍情況。
感覺樓主已經盡做,考幼稚園都係緣份遊戲,小朋友臨場表現無得估,我小朋友就試過相隔一個鐘嘅K1面試,一個爆喊一個完美完成,現實就係會咁。何況即使小朋友唔應人,大小肌發展學校都會睇,有啲學校仲睇埋家長表現,唔代表無機會。
個人經驗係臨面試前家長心理質素都重要,自己緊張會感染埋小朋友,令佢哋表現唔好,面試前令小朋友有愉快心情,當作一次遊戲大家輕鬆去玩,可能反而有意外收獲。

慢慢來, 其實算是playgroup的重要一環, 無奈現在情況, 要比時間
‹ 上一主題|下一主題