用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一英文橋樑書推介
go

升小一英文橋樑書推介

小女英文程度只係可以睇到Ladybird 系列level 4. 之前買過一本Catwad , 都睇到. 但去到Dogman就冇興趣, Owl Daries對於佢都有太多字唔識, 要陪讀. 我想佢自己可以試下睇,有冇推介啱小一.

同埋想請教下閲讀問題, 如果有英文字唔識解, 應該叫佢估,定問我還是要自己查字典哩

連owl dairies 都未睇到,你繼續看多D薄薄地一本那些reader先,類似ORT Level 4-9那些,每天起碼讀兩本,叫佢讀比你聽,讀完當傾偈咁傾少少內容,千祈唔好查字典,估到就估,估唔到你話佢知。
另外深少少佢未讀到的如owl dairies ,你讀比佢聽, 提高下對英文書的興趣。
不要看咁多漫畫,只得對話,學不到正式英文。

pollywcw 發表於 20-8-20 00:39
小女英文程度只係可以睇到Ladybird 系列level 4. 之前買過一本Catwad , 都睇到. 但去到Dogman就冇興趣, Owl ...
欲速不達,bedtime story 讀比女兒聽也不是問題

MrBeast 發表於 20-8-20 07:19
欲速不達,bedtime story 讀比女兒聽也不是問題

Agree, 如果小朋友肯聽,讀到幾多歲都可以。
叫佢自己讀的reader, 跟家長讀比佢聽(講故事)的書是不同的,家長講故事時,可以討論下內容,但不要太頻密下下又叫佢讀又逐個字問佢點解,打斷興趣,聽多啲對佢自己讀會有幫助。

回覆 964000 的帖子

點解唔好查字典既? 我仔D 字唔識就飛左佢, 我仲想買本字典比佢查添

試下 beginner readers 的 rainbow magic?

回覆樓主:

我小朋友睇緊呢d

B2S 發表於 20-8-20 15:42
回覆 964000 的帖子

點解唔好查字典既? 我仔D 字唔識就飛左佢, 我仲想買本字典比佢查添 ...

咁起碼佢都肯睇橋樑書,我仔唔肯睇。佢而家係睇Roald Dahl dictionary同dk children encyclopaedia. 吾知有d咩橋樑書適合升小一。

Usbourne 出品的 reading collection 套裝書不錯,有不同程度,故事有趣。其實我覺得看漫畫如dogman 沒有問題, reading is for relax and enjoy the book! 你也可以帶小朋友去書局,如商務、誠品、book buddy, fun to read outlet 等等,畀佢揀書。仲有,你可以去book depository 和Amazon 等,找六歲左右的暢銷書,再響香港買。以前我小孩小時候不太看書,我不斷買又去library 借伴讀,終於到了小一下學期,他自己自動自覺地看chapter books.  我從來不阻止他看英文漫畫,只要內容沒有色情暴力和粗俗。

Rainbow Magic 都好多字. 佢係鐘意Colorful 有圖畫.佢只會睇圖畫同簡單英文對話. 去到多字我就要夾住佢, 佢要一人讀一版, 希望佢有日可以自己睇

最近揾咗套Braches 糸列 Missy”s , 呢套係算適合. 仲要繼續搵多d
Usborne collection set, Ladybird read it yourself set 我都有賈

都想問點解唔查字典嘅?我囡就係靠估,唔鍾意問或查,反而我覺得其他小孩認真啲,唔識就問

slingbb 發表於 20-8-23 18:55
都想問點解唔查字典嘅?我囡就係靠估,唔鍾意問或查,反而我覺得其他小孩認真啲,唔識就問
...

講緊平日independent reading,不是伴讀精讀:
正常一頁幾個字不懂,應該意會到個意思不用打斷閲讀去查,除非個字好關鍵,否則應該讀得流暢才會enjoy到閲讀。
但如果你本書一頁起碼有5-10個字唔識,又要查又要問,才明,看完又要再翻讀個句多次才明白意思,其實本書係太深很難enjoy, 變了不是「閲讀」,是「學習課文」。
如果精讀,又要討論又要做comprehension那種又不同,個D我通常留番學校做。
如果父母伴讀,都會解釋下個生字的意思,有些句子又會解釋一次,可以容許比independent reading讀深一點。

Thank you for your reply. Yes I will choose some books that are of my girl capability to read it (just 2-3 new words in a page) and then I will read books with higher level with her together (with more new words and more complicated sentence structure). Thanks and I get your points. If we want them to be independent readers, then they should enjoy the reading without always referencing to dictionary.

slingbb 發表於 20-8-23 18:55
...

查字典會好易令小朋友discouraged to read. 我仔六歲半,可以睇simple chapter book了; 他從不查字典,連問字解釋都很少。睇得多;佢自然會估到字義。我見佢自己寫野時用字冷僻,我有問佢個字點解,佢也講到意思的。由小朋友好好享受閱讀吧。

slingbb 發表於 20-8-26 17:51
Thank you for your reply. Yes I will choose some books that are of my girl capability to read it (ju ...

女學校啱啱教完小朋友點揀適合自己的書看

回覆樓主:

我囡好鍾意睇Captain underpants,  同Rainbow magic early reader

我買左D 有埋MP3既書, 睇好慢, 無心機, 但聽就好好多 , 以下是最近買

Missy’s Super Duper Royal Deluxe
Monkey Me
Kung Pow Chicken
Mercy Watson
Enid Blyton the famous five
Judy Moody and Friends  
Ick and Crud
OWL DIARIES
The Princess in Black