用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有孩子打算9月飛去英國讀大學的家長可以分享下心情 ...
樓主: galatea
go

[英國] 有孩子打算9月飛去英國讀大學的家長可以分享下心情   [複製鏈接]

yuyueng 發表於 20-9-6 16:55
蓮花清瘟膠囊,買左5盒比我仔帶去,我見萬0、北京同仁堂有賣,同仁堂今日全店八折,板藍根果D都買左一盒。 ...

我都買左5盒連花清瘟膠囊+2盒藿香正氣膠囊,佢有個中國朋友係英國時,中國嗰邊除了送了口罩給留學生外,還有比連花清瘟比佢地,聽佢講會間中食一次咁lor, 所以我都比定阿女,如果朋友或同學需要,也可以比人用,因為中國學生通常都知係乜嘢。出外靠朋友,病左都唔會咁易有e生睇,要靠自己的。

Umi 發表於 20-9-7 19:24
我都買左5盒連花清瘟膠囊+2盒藿香正氣膠囊,佢有個中國朋友係英國時,中國嗰邊除了送了口罩給留學生外,還 ...
暫時好似得呢隻中藥可以治療非重症新冠肺炎,點都要帶定D傍下身。

yuyueng 發表於 20-9-7 21:13
暫時好似得呢隻中藥可以治療非重症新冠肺炎,點都要帶定D傍下身。

唉~冇辦法中的辦法!就算有疫苗,排隊打都5係即刻有得打,係英國生活過都知,西人既生活習慣和處事方式同我地不一樣,唯有叫阿女自己執生,這也是一個訓練

回覆 yuyueng 的帖子

請問食呢款中藥,還會吃西藥嗎?是否可以退到燒?

chuyuencheung 發表於 20-9-7 18:52
這個網站可以知道英國各地的疫情情況,希望令大家放心一些……

https://lginform.local.gov.uk/reports/vi ...

thx
a :hammer: :yawn:

Bingwei 發表於 20-9-7 22:58
回覆 yuyueng 的帖子

請問食呢款中藥,還會吃西藥嗎?是否可以退到燒?

當然唔會中西藥一齊食,呢款中藥系for發燒+喉嚨痛+有咳
(或懷疑是肺炎)會食佢,如果無咳無喉嚨痛應該只系冷到就食必理痛。

我不敢過份神化蓮花清瘟治療功効,但既然內地已經引用它成為其中一種新冠輕症患者抑壓病毒感染的中成藥,坊間亦有售,作傍身藥一試無妨。

我問過自己醫生朋友,萬一有輕燒和病毒感染的流感症狀,服用蓮花清瘟+panadol退燒,是沒有沖突的。當然,發燒超過2/3天一定要睇醫生。網上有很多這方面資訊,按照自己體質自行判斷好了。大家保重。

回覆樓主:

對吖只是傍身用作初起不適用,如果有不適都有d平安藥係身,因為英國病左多數不開藥靠自己抵抗力,當初新冠時,有病徴也是自己係家中隔離,e +就唔知係咪咁。所以一定要有少少藥傍身自救先。

回覆樓主:

Sorry 覆咗post(emoji)(emoji)

yuyueng 發表於 20-9-6 16:55
蓮花清瘟膠囊,買左5盒比我仔帶去,我見萬0、北京同仁堂有賣,同仁堂今日全店八折,板藍根果D都買左一盒。 ...

謝謝你。
請問帶中藥要否要寫醫生紙或是其他聲明?
a :hammer: :yawn:

回覆 Umi 的帖子

我仔帶的蓮花清瘟全部被沒收。同層宿舍有懷疑中佐的同學,化驗要一星期後才知結果!
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 8-) ようこそ!ご覧で下さい!澤銘寶寶 よろしくお願いします! :-D

kingawa 發表於 20-9-20 12:34
回覆 Umi 的帖子

我仔帶的蓮花清瘟全部被沒收。同層宿舍有懷疑中佐的同學,化驗要一星期後才知結果! ...

邊個沒收?學校?

回覆 Umi 的帖子

我仔帶的蓮花清瘟全部被沒收。同層宿舍有懷疑中佐的同學,化驗要一星期後才知結果! ...

係咪學校沒收?
我女間學校講明唔可以帶任何藥物,連維他命C嗰啲都唔得,我諗住叫自己收埋唔好俾老師知

回覆 Umi 的帖子

吓…唉…!被學校 定 海關收?

Umi 發表於 20-9-7 19:24
我都買左5盒連花清瘟膠囊+2盒藿香正氣膠囊,佢有個中國朋友係英國時,中國嗰邊除了送了口罩給留學生外,還 ...
蓮花清我知道,但請問藿香正氣膠囊咩情況下服用??

中學係好嚴,學校怕你自己食藥,唔跟時間劑量食出事。我地以前就好似運毒品咁,分到好細 pack...放入零食文具用品衣服。最喜歡用四洲紫菜來運。唔好的地方,就係會唔記得放左邊到

buklaylay 發表於 20-9-20 17:05
蓮花清我知道,但請問藿香正氣膠囊咩情況下服用??

中暑

hiddenhero 發表於 20-9-20 17:22
中暑
謝謝

中學就真係嚴好多!我女大學所以可放係自己studio度。
‹ 上一主題|下一主題