用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有孩子打算9月飛去英國讀大學的家長可以分享下心情 ...
go

[英國] 有孩子打算9月飛去英國讀大學的家長可以分享下心情   [複製鏈接]

我的孩子已決定會在9月飛去英國等大學開學,做父母的實在担心,唔知英國的疫情有幾差,有無朋友可以講一下現時英國的情况呀?
   24    0    0    0

galatea 發表於 20-8-18 12:51
我的孩子已決定會在9月飛去英國等大學開學,做父母的實在担心,唔知英國的疫情有幾差,有無朋友可以講一下 ...

我朋友話其實都ok, d外國人帶口罩同香港見到的外國人差不多,叫做有帶口罩,拉上拉落,掛一隻耳咁, Bicester Village 非常旺,佢話他們好像懂得怎樣醫了,好過之前的氣氛,我打算會同兩個仔飛過去開學

醒目開學勳章

我的孩子已決定會在9月飛去英國等大學開學,做父母的實在担心,唔知英國的疫情有幾差,有無朋友可以講一下 ...

Same全球的冇差別

我地已經係英國, 感覺OK。 無新聞講得咁恐怖。 佢地去超級市場, shopping mall , 公共室內場所, 交通工具裡面都有帶口罩, 係條街行就無戴(可能無法列監控又話者覺得條街人唔多social distancing 夠)

不過我地無出過去食飯。 餐廳就唔知係點。

與病毒疫情共存已經係無可避免。 最緊要訓練小朋友個人衛生既重要性。

有留意英國新聞,而家佢哋疫情唔算好嚴重,死亡數字都降到好低,室內地方同交通工具都強制戴口罩。全世界都有事,無可能咩都停哂,只要自己做好防疫,唔好有不必要既聚會,都唔使太擔心嘅!

hiddenhero 發表於 20-8-18 21:39
我地已經係英國, 感覺OK。 無新聞講得咁恐怖。 佢地去超級市場, shopping mall , 公共室內場所, 交通 ...

謝謝你現場報導 。

我地已經係英國, 感覺OK。 無新聞講得咁恐怖。 佢地去超級市場, shopping mall , 公共室內場所, 交通 ...

可惜政府無要求學生在課室內帶口罩。學校始終多 day students 同教師,interaction 又多。
我哋學校對帶口罩都係好 "British",衹係話唔反對學生帶口罩,但唔會規定要帶。其實最低限度都應鼓勵學生帶!

Isaacmommy 發表於 20-8-19 00:06
可惜政府無要求學生在課室內帶口罩。學校始終多 day students 同教師,interaction 又多。
我哋學校對帶口 ...

我地早D 過來就係為左實地睇下呢到情況係點。 佢開學後我地會再留多幾日, 等佢報告學校情況同埋學校點樣實施social distancing。 睇下覺得安唔安心啦。 唔妥當就帶佢走 (當然唔想) 風險到處是, 英國學校照計都應該好謹慎, 有確診佢地都好麻煩。 anyway 開學再觀察下。 見步行步啦。

擔心!!巳成個月瞓5到,一諗起9月尾要飛就想 !! 你里個post分亨下英國情況! thx

雖然知道肺炎處處有,雖然知道個女將入大學,應有能力面對及處理各種問題,更加知道要放手讓她飛,但作為媽媽,仍然忐忑,仍然擔心,最怕在他鄉染病得不到醫治,又或者病得嚴重,沒有人照顧,諗下都心疼吖

醒目開學勳章

Hi hiddenhero, 請問你抵步英國時需要被隔離14日嗎?Thx

Pizza_Hut 發表於 20-8-19 08:01
Hi hiddenhero, 請問你抵步英國時需要被隔離14日嗎?Thx
香港去唔需要

回覆 hei918 的帖子

今年出國讀書,N除了擔心她適吾適應,最擔心是疫情😣

好好彩我阿女學間學校有實施強制性在校內要戴口罩,感恩!

hiddenhero 發表於 20-8-19 00:21
我地早D 過來就係為左實地睇下呢到情況係點。 佢開學後我地會再留多幾日, 等佢報告學校情況同埋學校點樣 ...

你好,請問香港直飛入境英國是否不需要做強制COVID-19檢測?

qqeternity 發表於 20-8-19 17:03
你好,請問香港直飛入境英國是否不需要做強制COVID-19檢測?

不用

cfs 發表於 20-8-19 17:11
不用

謝謝你經常回覆我

qqeternity 發表於 20-8-19 17:12
謝謝你經常回覆我

別客氣,咁岩路過

是的。 不用測試。 最重要係記得48 小時內填上網表格。 anyway check in 時航空公司都會檢查表格先打印登機證。

到步後immigration 人員好再睇一次先蓋印。 反而阿仔入學文件一份都無睇過

醒目開學勳章

入境前48小時內填寫申報表, 最好印一份出來, check in時航空公司會睇, 到埗後入境又會睇

https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk
‹ 上一主題|下一主題