用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有孩子打算9月飛去英國讀大學的家長可以分享下心情 ...
樓主: galatea
go

[英國] 有孩子打算9月飛去英國讀大學的家長可以分享下心情   [複製鏈接]

我阿仔學校提前可以讀一個pre-sessional course,所以我上星期已經陪佢飛咗英國,我唔近London 的,商店全部都要戴口罩先可以入,門口亦有搓手液,有啲supermarket 控制人數,太多人就要門口等,我感覺都幾好,不過離開商店大家又會除咗口罩,不過街上面唔多人,大家都有距離,我唔太擔心

哎!傍邊法國先恐怖!

哎!見到宜家係倫敦條街上行走的人都無戴口罩!真係無公共衛生意識!

galatea 發表於 20-9-4 16:36
哎!見到宜家係倫敦條街上行走的人都無戴口罩!真係無公共衛生意識!

其實歐美人仕真係唔覺有問題,否則美國都唔會有五百萬確診啦。

chuyuencheung 發表於 20-9-4 21:45

其實歐美人仕真係唔覺有問題,否則美國都唔會有五百萬 ...
六百萬啦!

我仔間boarding school 出email講到點點點防疫,實情係全校師生無人戴口罩,有個香港人戴口罩又被勸說唔好戴,我仔間房仲毎日好多day pupils 去佢間房搵佢roommate 吹水,7-8個聚埋仲坐埋佢張床,隨便攞佢D野,個個無戴口罩,佢話好擔心。
香港學生個個都帶左好多口罩,但似乎無咩機會戴。

yuyueng 發表於 20-9-5 14:04
我仔間boarding school 出email講到點點點防疫,實情係全校師生無人戴口罩,有個香港人戴口罩又被勸說唔好 ...

吓!!現在發生 ?   不是英國已經習慣戴口罩,公共汽車 n 室內場所必須配戴?  

sunny.moon 發表於 20-9-5 15:00
吓!!現在發生 ?   不是英國已經習慣戴口罩,公共汽車 n 室內場所必須配戴?  
...
事實上唔係咁,倫敦大城市唔知,小鎮地方仲係無戴多,我覺得佢地唔多care , 同埋未必咁容易買到口罩同唔捨得花錢買,加上戴口罩真係唔舒服既。

去孩子學校FB,見到相入面,所有學生係無戴口罩上堂。

yuyueng 發表於 20-9-5 14:04
我仔間boarding school 出email講到點點點防疫,實情係全校師生無人戴口罩,有個香港人戴口罩又被勸說唔好 ...
學校唔係話唔會拒絕學生戴口罩咩? 學校有無講明佢哋對戴口罩既建議呀?

PacoMum 發表於 20-9-5 15:32
學校唔係話唔會拒絕學生戴口罩咩? 學校有無講明佢哋對戴口罩既建議呀?

我仔學校唔會拒絕學生戴口罩,係隨時都可以戴,老師上堂會戴透明面罩,目測係無學生戴口罩,包括我仔。

egg.plant 發表於 20-9-5 15:35
我仔學校唔會拒絕學生戴口罩,係隨時都可以戴,老師上堂會戴透明面罩,目測係無學生戴口罩,包括我仔。
...

你仔幾大?小心為上,染上真係唔會理!自己先係喺宿舍食藥o牛下!! 真係持續燒冇好轉,先考慮送你去醫院,但都係冇得搞, 極其量俾個呼吸機你仲要有多!? 尋日大學開zoom meeting 講架!  各小朋友保重

慶幸亞仔間學校規定要戴口罩,只係課室除外,佢笑話班房開咗門就當空氣流通,不過佢自己唔會除低,其他人亦唔會歧視。

我仔學校都最新發信息強烈建議戴口罩了。 同埋實施bubble分類。 感覺都OK。 不過我睇多幾日放心先離開。

回覆樓主:

點為之bubbles分類?

manman333 發表於 20-9-5 16:44
點為之bubbles分類?

一個grade 一班人, 係一個地方上堂。 day students 唔可以去佢地個house。 食飯時間都按grade 分開。 儘量每個grade 唔會mix with others。 我唸都無百分百既好方法 , 但係英國來講都算有安排咯。

PacoMum 發表於 20-9-5 15:32
開頭以為學校安排得好好令家長放心,但現實同理想有距離,一班學生走去我仔房吹水,起課室又唔比戴口罩,只可以起校園其他地方戴,但真係極少數,我叮囑我仔一覺得有異樣就食抗疫中藥先,希望而家新冠死亡率再低D啦,我覺得我仔中招機會好大,好煩,只係想讀書啫。下星期會見到英國校園有無爆疫。

所有措施安排好,隨遇而安

阿女話同一個bubbles 的時候係不用帶口罩,即課室和boarding house 都唔帶,其實咁樣,邊度得架

回覆樓主:

我女係一個小鎮讀Y8,學校入面無人帶口買,只係每個房門口有支搓手液,第一日我小朋友有帶,之後都無帶

就算係街,有人帶口罩但無上鼻,嗰日係Birmingham 個商場,門口有告示要帶,但無咩人帶,有餐廳要求你入去前帶,但入面職員都無帶

不過我覺得都係安全,地方大,空氣流通,比香港人多擠迫還好,英國又話搞全民檢測,希望好快無事
‹ 上一主題|下一主題