用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一線私小的教學方法模式是否比傳統津校龍校更優勝? ...
樓主: touchwood930
go

一線私小的教學方法模式是否比傳統津校龍校更優勝?   [複製鏈接]

creambun 發表於 20-8-15 10:53
雖然私校和津校在教學上大體上有不同,但不會全部私校一定只用A教學方法,全部津校一定只用B教學方法。其 ...
很有見地!真係好多謝你的分析!

creambun 發表於 20-8-15 10:53
雖然私校和津校在教學上大體上有不同,但不會全部私校一定只用A教學方法,全部津校一定只用B教學方法。其 ...
請問KTS 教法如何?

touchwood930 發表於 20-8-15 11:04
很有見地!真係好多謝你的分析!

我諗你先要確定哪一種教學模式較喜歡/適合:
A - 活動教學如港同
B - 相對傳統如3私1直 / 龍津

之後再想一想目標是哪些中學?是否龍津已滿意?還是想挑戰SPCC, DGS, 4大女直?

再想一想囡囡的性格及估算一下天資如何?安安穩穩在龍津還是可以接受挑戰?

vane49 發表於 20-8-15 11:44
請問KTS 教法如何?

KTS  比一般津校教快,但功課不多,抄及背的功課十分少,一年只有3次評估。默書不計分。不過學生都好忙,因為會參加不同的課外活動。

回覆樓主:

私小外亦可考慮直資
其中有不少係一條龍
有些高中行雙軌DSE/IB

回覆樓主:

直資龍校以下高中有DSE/IB
SPCC DBS(男校) 優才 真道 宏信
成績以SPCC/DBS居首

回覆樓主:

直資龍校中港同成績佳而相對活

直資龍校(無IB)
港同 播道 SMC 王錦輝
培僑 福附 陸慶濤 漢華
SPC(男校) 英華(男校)

回覆樓主:

無中學嘅直資小學中陳守仁成績最佳
嶺小相對活但升中成績中規中矩

直資小學(無中學)
陳守仁 林文燦 嶺小
圓玄 李宗德 地利亞(閩僑)

要分清楚少少,龍校可以係直、私、津。
你所諗嘅三私一直,大部份考入嘅家長都係注重學術,有兩間係只做卷,如果完全唔諗學術/冇谷過下學術,未必會考慮呢啲學校,甚至未必考到。生源嗰度已經係一種優勝。
而成績比較好嘅私龍、直龍,都有呢個優勢。DG、DB 小學時期的確係唔谷,功課唔算多,測驗內容亦真係唔算深,但讀得佢嘅學生,唔係讀書材料就係琴棋書畫樣樣有,插班、升中對外收生基本上唔係 Band 1 頭都係 Band 1 中嘅學生。讀書比較差、跟唔上嘅,可以瀨死留班但要畀學費,但年年咁留班,除非好有彈藥對學業冇要求,否則都未必年年咁留,自己都會選擇其他出路。
直私唔少都有教深(相對於官校、二三線學校),但佢哋本身生源都係讀得書,家庭有 support,甚至教材係學校自己寫,咁教深未必係難事。讀唔掂嘅,可能都中學都退學去外國。
兩間龍津都有教深,甚至考試科目唔止 4 科。學校一直都係相信「學校做一半,家長做一半」。佢做直屬嗰陣,谷過依家多多聲,中英默書每學期各十次,quiz test 每星期都有,升到中學部嘅,都係最 top 嗰 5-6 成。入得去都預左呈分搏殺,呢啲其他官津校亦會出現。不過依家做左龍津,冇得迫讀書,唯有拉牛上樹教深啲啲。呢啲一線升中好嘅學校,都會有優良插班生,中學部自行亦可以收 Band 1 學生。

傳統教學,私立直資官津都有。睇你有冇能力考/抽入。
活動教學,私立直資官津亦有。睇你有冇能力考/抽入。

1998Ruby1998 發表於 20-8-15 13:15
要分清楚少少,龍校可以係直、私、津。
你所諗嘅三私一直,大部份考入嘅家長都係注重學術,有兩間係只做卷 ...

不如你分析下,點解坊間似乎唔少專補DGJS/DBPS嘅班?既然又唔谷又唔深,補習用處係?~~~

私小生好多都讀得書,但又提讀唔掂就去放洋,係咪茅盾咗呢?~~~

zaba    發表於 20-8-18 11:01

mcl203 發表於 20-8-15 13:25

不如你分析下,點解坊間似乎唔少專補DGJS/DBPS嘅班?既然又 ...

補習係安撫家長對學業不安嘅情緒

話好多都讀得書,冇話全部都讀得書。

1998Ruby1998 發表於 20-8-15 13:33

補習係安撫家長對學業不安嘅情緒

你認為係?我就知唔少係跟進度喎~~~

你係咪真係清楚㗎?~~~

咁私小即係點?學生係揀過,又好多讀得書,又唔係全部都讀得,似乎無乜實質性分享出來喎~~~

即係果啲如果天資聰敏,勤奮向學,課程適中,若無外來因素影響,升班問題不大,果啲意見?~~~

回覆樓主:

活動Happy又升中佳津小 62網浸聯

1998Ruby1998 發表於 20-8-14 15:27

要睇邊間 wor!就算係傳統津校都有唔同課程唔同教法。私 ...

請問所指是那兩間津龍??

Secretgarden 發表於 20-8-15 18:18
請問所指是那兩間津龍??

全港得兩間津龍係有如此吸引力,上網一查就知。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

分析得很好!

揀得呢2間, 自行已經預左, 幼稚園唔會hea.

大抽獎也只有放第一志願先有機會吧. 相信背後個個都有直私BACK UP. 所以其實生源大部份都唔係咁參差既.

rusugar 發表於 20-8-15 19:35
回覆 1998Ruby1998 的帖子

分析得很好!

始終係抽獎,都一定有啲冇 backup 嘅人幸運抽中。三私一直呢啲學術冇返咁上下就肯定冇緣,學生能力會更有保障啲。相對其他官津,一線官津整體學生能力都唔會好差,而且有叩門位,出卷考學術亦可以吸引到學術好嘅學生。

touchwood930 發表於 20-8-14 23:33
注重學術上,果啲可以保持升band 1 8成的一線私小
如何做到不是一味死谷,卻能保持佳績?
谷通常是家長,學校只是set 個bar.
留意救恩之前若參加大抽獎,會withdraw offer.

MrBeast 發表於 20-8-16 08:58
谷通常是家長,學校只是set 個bar.
留意救恩之前若參加大抽獎,會withdraw offer.
...

學校只係set個bar。

學生達標但原來只係全級排最尾,我諗家長好難收貨。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-8-16 11:30
學校只係set個bar。

咪係時候出個結論,排尾都能勝別家嘅龍頭,自然舒服晒!~~~
‹ 上一主題|下一主題